Život

Stop predsudkom: Veľa zábavy zažijete aj osamote

"Úprimne, išli by ste vy v piatok večer sami do divadla alebo na koncert? Neostali by ste radšej doma len preto, že nemáte spoločnosť? "

Zuzana Onufer, 16. mája 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR – Štefan Puškáš
Pred dvoma rokmi, holandská kreatívna agentúra vytvorila koncept reštaurácie v Amsterdame, ktorá má byť, podľa slov jej zakladateľa, "ideálne miesto na večeru v príjemnej samote." Reštaurácia sa volá Eenmaal, v preklade "večera pre jedného." Zmyslom bolo odstrániť predsudky spojené s tým, že si ľudia zájdu na večeru sami.

Čo si o mne pomyslia?


Štúdia zverejnená v Journal of Consumer Research skúmala dôvod , prečo mnoho ľudí nechce chodiť do divadla, galérie alebo na večeru osamote. Zistili, že ľudia si myslia, že by to nebolo zábavné. Obávajú sa aj toho, že keď ich niekto uvidí, ako idú do spoločnosti sami, pomyslia si o nich, že sú asociáli, že nemajú žiadnych priateľov.

Výskumníci oslovili 86 študentov vysokej školy, ktorých sa najprv opýtali, či by sa v kine, galérii alebo na večeri lepšie bavili s priateľmi alebo osamote. V ďalšej časti experimentu študenti reálne navštívili spomínané podujatie najprv v spoločnosti a potom sami. Vedci porovnali výsledky a zistili, že napriek tomu, že ľudia väčšinou očakávali oveľa menej zábavy, keď by išli napríklad do galérie osamote, v skutočnosti sa porovnateľne dobre bavili, či už boli s priateľmi alebo sami.

Príjemné zážitky získame aj osamote


Vedci došli k záveru, že ľudia nechodia sami na rôzne podujatia, pretože sa obávajú toho, čo si o nich pomyslia iní. Ďalší experiment preto skúmal iracionalitu tohto strachu. Prišli na to, že človek má o sebe oveľa prísnejšie súdy ako o druhých. Inak povedané, keď idem do spoločnosti sám, myslím si, že ľudia ma označia za divného alebo asociála. Avšak, ak mám ohodnotiť ja človeka, ktorý sedí napríklad sám v kine, nemám o ňom negatívnu mienku.

V skutočnosti nejde o to, či by sme zažili viac zábavy s priateľmi alebo sami. Ale o to, že len tým, že nemáme spoločnosť sa pripravíme o premiéru filmu, na ktorý sme sa tešili alebo o vernisáž výstavy nášho obľúbeného maliara. Neobmedzujme sa teda tým, čo si o nás pomyslia iní, ale užívajme si život naplno. Aj keď niekedy sami.
Zdroj: theatlantic.com, washingtonpost.com

ODPORÚČAME AJ:
Šialené mýty o sexe, ktoré sú v skutočnosti pravda
Ako zvládnuť skúškové obdobie a nezblázniť sa
Tieto štyri vety hovoria všetky mamy: Poznáte ich?

Komentáre