Život

ŠIALENÉ VEĽKONOČNÉ ZVYKY: Šarkany, čarodejnice a párty s diablom

"Tabakové stromy, čarodejnice v uliciach alebo poľovačka na zajace. Aj takto sa vo svete bavia počas Veľkej noci. "

Zuzana Onufer, 3. apríla 2015 7:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Na Veľkú noc kresťania slávia Kristovo vzkriesenie. Avšak nie je slávenie ako slávenie. Takmer v každej krajine sveta praktizujú počas Veľkej noci vlastné zvyky a tradície. Nad niektorými síce môžete nechápavo pokývať hlavou, ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako vo svete vnímajú našu šibačku a polievačku?

Americký portál toptenz.net naše zvyky opisuje tak, že muži si vyrobia špeciálny veľkonočný bič, ktorým šľahajú dievčatá. Na oplátku im zbičované ženy dajú zdobené vajcia alebo hrsť peňazí. Poobede zase ženy oblievajú mužov ľadovou vodou. Všetko sa deja v dobrej nálade a deň zvyčajne končí tým, že sa všetci opijú. Pozrite si zoznam ďalších šialených veľkonočných tradícií vo svete podľa portálov toptenz.net a jamrockmagazine.com

Veľká noc à la Halloween


Podľa fínskej tradície, na Veľkú noc vraj všetky fínske čarodejnice odletia do Nemecka na party s diablom. Túto tradíciu si vo Fínsku pripomínajú tým, že deti oblečené za čarodejnice chodia podobne ako na Halloween od domu k domu a dostávajú sladkosti. Na oplátku darujú deti ako poďakovanie vŕbové vetvičky, ktoré majú požehnať dom majiteľa. V uliciach možno vidieť aj zapálené fakle, ktoré vraj odoženú satanské sily.

Veľkonočné tabakové stromy


Všetci fajčiari by si počas Veľkej noci prišli na svoje v exotickej krajine Papua-Nová Guinea. Tam totiž nie sú hlavným bodom veľkonočného programu vajíčka alebo čokoládové zajačiky. Namiesto toho tam v uliciach nájdete stromy ozdobené tabakom a cigaretami. Po skončení veľkonočnej nedeľnej omše si ľudia zo stromov oberú cigarety a všetci si slávnostne zapália.

Letiace zvony


Na Veľký piatok sa v kostoloch zastavia zvony ako spomienka na odchod Ježiša. Vo Francúzsku tento zvyk vysvetľujú deťom tak, že zvony prestali zvoniť, pretože vyleteli z veží a išli sa pozrieť do Ríma na pápeža. Keď sa potom zvony v nedeľu vrátia, tak zošlú na zem farebné vajíčka a čokoládové sladkosti pre všetky deti na oslavu.

Veľkonočná poľovačka


Na rozdiel od čokoládových zajačikov majú na Novom Zélande radšej tie skutočné. Na Veľkú noc je tam totiž zvykom organizovať poľovačky na zajace. Súťaží sa o finančnú odmenu, ktorú získa ten, čo zabije najviac zvierat. Každoročne tam počas Veľkej noci padne za obeť približne 20 000 zajacov.

Bermudské šarkany


Ako symbolika toho, že Kristus vstal z hrobu a vystúpil do neba, ľudia na Bermudách púšťajú šarkanov. Nie sú to len obyčajné šarkany. Ľudia ich starostlivo navrhujú a vyrábajú celé týždne pred Veľkou nocou. V deň D sa potom snažia, aby ich výtvor vyletel čo najvyššie. Všetko je to sprevádzané rôznymi hrami a zábavou. Nakoniec sú rozdané ceny za najkrajšie a najvyššie letiace šarkany.

Odhaľte vraha


Veľkonočné ukrižovanie Krista poňali v Nórsku svojsky. Počas sviatkov je tam totiž zvykom sledovať s rodinou detektívky alebo čítať detektívne romány. Spolu sa pritom pokúšajú prísť na to, kto je vrah. Samozrejme, že aj na Veľkej noci sa snaží každý zarobiť a tak veľké spoločnosti vymýšľajú, ako detektívkovú zábavku Nórov speňažiť. Napríklad tesne pred veľkou nocou prichádzajú na trh nové detektívne knihy alebo filmy. Televízie sa predháňajú, ktorá zaradí do vysielania viac detektívok. Tajomstvá vraždy môžete dokonca odhaľovať aj v príbehoch vytlačených na krabiciach od mlieka.

ODPORÚČAME AJ:
Prvoaprílové žarty s deťmi a pre deti
Šesť tipov, ako zlepšiť svoj vzťah
Chcete vyhrať každý konflikt? Naučte sa správne argumentovať
Čo dokáže rozplakať chlapov? Dôvod vás pobaví

Komentáre