Život

Päť dôvodov, prečo ženy žijú dlhšie než muži

"Zdôveriť sa kamarátke so svojimi trápeniami vám môže predĺžiť život. Aké sú ďalšie ženské tajomstvá ako prežiť svojich mužov? "

Zuzana Onufer, 23. apríla 2015 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Priemerná dĺžka života Slovákov je 76 rokov. Avšak zatiaľ čo ženy sa priemerne dožívajú 80 rokov, muži len 72 rokov. Podobné čísla a rozdiely v dĺžke života oboch pohlaví sú všade vo svete. Prečo tomu tak je, prečo muži žijú kratšie?

"Muži sú biologicky a sociologicky v nevýhode, od okamihu, kedy sa narodia, až po svoju smrť," tvrdí Marianne Legato, emeritná profesorka klinickej medicíny na Columbia University College.

Dievčatá sú odolnejšie než chlapci


Už v prenatálnom štádiu je u chlapcov vyššie riziko, že podľahnú rôznym infekciám alebo iným problémom v maternici. "V porovnaní s dievčatami sa pomalšie vyvíjajú, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že sa im dokonale nevyvinú pľúca alebo mozog,“ vysvetľuje profesorka Legato.

Muži viac riskujú


Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sú traumatologické poranenia treťou najčastejšou príčinou úmrtia u mužov. U žien sú rôzne zranenia príčinou smrti až na šiestom mieste. Vysvetlenie opäť prináša biológia. Čelné laloky mozgu, v ktorých je uložený zmysel pre zodpovednosť a reálne posúdenie rizika sa u mužov vyvíjajú oveľa pomalšie ako u žien. Dôsledkom je, že chlapci oveľa viac ako dievčatá riskujú, čím si privodia viac pádov a zranení.
Bez popisu Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Choroba srdca postihne ženy neskôr ako mužov


Srdcové choroby sú najčastejšou príčinou úmrtia u mužov aj u žien. S tým rozdielom, že u mužov zvyknú prepuknúť oveľa skôr, už v tridsiatke a štyridsiatke. Ženy ohrozujú choroby srdca až o desať rokov neskôr. Až do menopauzy sú pred nimi chránené, pretože ich telá produkujú estrogén, ktorý pomáha udržiavať cievy pevné a pružné.

Muži majú slabšie sociálne siete


Priatelia liečia. Ľudia so silnými sociálnymi väzbami majú až o 50% nižšiu pravdepodobnosť úmrtia než tí, ktorým takéto prepojenia chýbajú. Potvrdila to štúdia na Brigham Young University. Podľa profesorky Legato má väčšina mužov tendenciu dusiť v sebe stres a starosti, zatiaľ čo ženy sa chcú zo svojich problémov vyrozprávať. Jedinou výnimkou sú podľa nej ženatí muži, čo tiež vysvetľuje, prečo žijú zdravšie a dlhšie než ich slobodní vrstovníci.

Ženy sa lepšie starajú o svoje zdravie


Podľa štatistík, muži navštevujú lekárov menej často ako ženy. Podceňujú aj pravidelné preventívne prehliadky. Aj to je potom príčinou, že určitú chorobu nezachytia v skorom štádiu a k lekárovi prídu až keď je už neskoro. "Muži sa často snažia popierať chorobu, bagatelizovať príznaky. Boja sa totiž ísť k lekárovi z dôvodu, že im zistí niečo zlé,“ dodáva doktorka Legato.
Zdroj: news.health.com

ODPORÚČAME AJ:
Nasledujte svoje sny: Tu je desať dôvodov, prečo sa to oplatí
Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?
Potrebujete poradiť? Životné tipy Oprah Winfrey vám pomôžu

Komentáre