Život

Nerobte paniku: Päť dôvodov meškajúcej menštruácie

"Ani vynechanie menštruácie nemusí znamenať, že ste neplánovane v tom. "

Zuzana Onufer, 26. apríla 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Oneskorenie menštruácie je jedným z najdesivejších zážitkov v živote ženy. V prípade, že sa práve nechce stať matkou. Netreba však stresovať a kupovať si zakaždým tehotenský test. Portál popsugar.com zozbieral najčastejšie príčiny toho, prečo vám to mešká.

1. Nepravidelný cyklus


Váš cyklus nemusí mať vždy rovnakú dĺžku. Stáva sa, že napríklad minulý mesiac trval 24 dní a tento mesiac by to mohlo byť 32 dní. To znamená, že očakávaná menštruácia sa neobjaví včas z jednoduchého dôvodu. Vaše telo ešte nedokončilo cyklus.

2. Stres


Či sa nám to páči alebo nie, naše telo uvoľňuje každý mesiac vajíčko z vaječníka s úmyslom otehotnenia. Ak ste príliš rozrušená alebo máte z niečoho strach, bude vaše telo čakať dovtedy, kým nebudete emocionálne vyrovnaná. Ak ste sa napríklad s rozišli s dlhoročným priateľom alebo vás postihne nejaké úmrtie v rodine, môžete dostať menštruáciu až o týždeň neskôr. Alebo ju nemusíte v danom mesiaci dostať vôbec.

3. Choroba alebo zranenie


Ak ste chorá alebo zranená, znamená to, že vášmu telu nie je dobre a teda nie ste pripravená ani zvládnuť tehotenstvo. Ovulácia sa preto začne vtedy, keď vaše telo opäť cíti, že ste zdravá. To znovu môže oddialiť alebo aj preskočiť krvácanie. Možno ste nevedeli, ale cyklus dokáže rozhodiť aj neliečené alebo nediagnostikované chronické ochorenie, akým je napríklad celiakia.

4. Nadmerné cvičenie alebo chudnutie


Omeškanie alebo vynechanie menštruácie môže nastať aj vplyvom rapídneho schudnutia alebo ak trpíte anorexiou či bulímiou. Podobne, ak je vaše telo nadmerne zaťažené cvičením alebo ak trénujete napríklad na maratón, môžete mať problémy s cyklom.

5. Užívanie nových liekov


Nové lieky alebo zmena liekov, ktoré ste doteraz užívali môžu tiež ovplyvniť váš cyklus. Z tohto dôvodu je dobré poradiť sa so svojím lekárom o predpísaní vhodnejších medikamentov.

ODPORÚČAME AJ:
Päť dôvodov, prečo ženy žijú dlhšie než muži
Nasledujte svoje sny: Tu je desať dôvodov, prečo sa to oplatí
Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?

Komentáre