Život

Nepodceňujte súkromie na sociálnych sieťach: Toto by ste mali vedieť

"Zanedbanie bezpečnostných opatrení na sociálnych sieťach vás môže stáť viac ako hanbu pre nevhodný príspevok."

TASR, 25. februára 2016 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Osobné údaje na sociálnych sieťach zdieľajú mnohí internetoví užívatelia nezodpovedným spôsobom, upozorňujú odborníci. Ľudia často podceňujú ľahko dostupné bezpečnostné opatrenia. Takéto zanedbanie ich však môže stáť viac ako hanbu pre nevhodný príspevok.

Pri uverejňovaní osobných príspevkov by ľudia mali dbať na nastavenia súkromia. Mali by si byť vždy vedomí toho, s kým danú informáciu zdieľajú. To isté platí pre zdieľanie lokality, v ktorej sa nachádzajú. Užívatelia majú byť obozretní aj s online skupinami. "Niektoré z nich môžu byť poriadne staré. A zastaralé môžu byť aj ich nastavenia. Ak sú verejné, ich obsah si môže prezrieť v podstate ktokoľvek," povedal špecialista na digitálnu bezpečnosť zo spoločnosti ESET Ondrej Kubovič.

Okrem technických nastavení je však dôležitá aj autocenzúra. "Pred tým, než napíšete na web nejaký komentár alebo publikujete fotku, predstavte si, že by ste to pred zverejnením ukázali svojej starkej," poradil Kubovič. Fotky by nemali obsahovať žiadne osobné údaje. Na internet nepatria fotky pasu, občianskeho alebo vodičského preukazu.

Odborníci tiež odporúčajú častejšie meniť heslá. Niektoré siete dokonca poskytujú bezpečnejšie prihlasovanie. "Na prístup do sociálnej siete budete následne zadávať nielen svoje prihlasovacie meno a heslo, ale aj jednorazový kód. Ten vám buď príde ako SMS alebo ho získate z mobilnej aplikácie," opísal Kubovič.

ODPORÚČAME AJ:
Toto je budúcnosť dronov: Vrtuľník a RC auto v jednom
Najlacnejší telefón sveta stojí menej ako štyri eurá
Kórejský hybridný liftback môže ohroziť aj slávny Prius
Vírus zika možno zastaví iba geneticky modifikovaný hmyz

Komentáre