Technológie

Toto je budúcnosť dronov: Vrtuľník a RC auto v jednom

"Drony sú úžasné zariadenia, ktoré sa stali z obyčajných hračiek celkom serióznym produktom so širokým využitím. Ich najnovšia inovácia im dopriala aj možnosť jazdiť po zemi. "

Erik Stríž, 19. februára 2016 10:00
Kolieska nie sú len na parádu. Tie predné sa vedia natáčať a nízka hmotnosť iba 150 gramov zabezpečuje, že RC autíčko zvládne aj mierny terén. Foto: wish.com-hongnian666
Jedna, dve, tri alebo štyri vrtule? Kedy je lietajúce zariadenie vrtuľník a kedy už dron? Každý si si môže slovom dron označiť čokoľvek, čo sa dá ovládať na diaľku a používa vrtule, zvyčajne sú však drony vybavený štyrmi. Vtedy sa nazývajú aj kvadrokoptéry, majú dobrú stabilitu a skvelú manévrovateľnosť.

Rovnaký počet vrtúľ má aj tento dron, ktorý dá zakúpiť na internete už za prekvapivých 40 eur. Popri dobrej manévrovateľnosti a schopnosti letieť počas krátkej doby aj dole hlavou je dron s jednoduchým názvom X25 zaujímavý aj štvoricou koliesok na podvozku. Tieto kolesá s gumeným povrchom nie sú na lietajúcom drone namontované iba pre imidž, umožňujú mu jazdiť po ceste.

Hybridný dron X25 dokáže vo vzduchu robiť otočky, letieť bokom a rýchlo klesať. Avšak vydrží lietať iba sedem minút. Foto: wish.com-hongnian666
Dron X25 je v skutočnosti akýsi hybrid medzi kvadrokoptérou a RC autíčkom. Počas jazdy po ceste sa správa ako celkom bežné auto na diaľkové ovládanie, dokáže zatáčať, brzdiť, zrýchľovať a problém by mu nemal robiť ani mierny terén.

Vo vzduchu je potom dron dynamický a vďaka hmotnosti iba 150 gramov dokáže robiť rôzne akrobatické čísla. Výrobca uvádza, že jeho zariadenie dokáže robiť otočky, lietať na boku vpred i dozadu, vznášať sa na mieste a rýchlo klesať. Ak hrozí, že sa mu čoskoro minie energia v batérii, dron automaticky doletí na miesto, odkiaľ bol vypustený.

Nevýhodou podobných lacných dronov je, že nevydržia dlho lietať a ich vstavané kamery nemajú veľmi dobrú kvalitu záznamu. V X25 je zabudovaný fotoaparát s rozlíšením dva megapixely a batéria s kapacitou 750 mAh. To je asi tak polovica toho, čo máme v mobiloch. Nie je preto žiadnym prekvapením, že dron vydrží lietať iba sedem minút a že video z jeho kamery nebude konkurovať populárnym akčným kamerám GoPro. Opätovné nabíjanie batérie trvá až 90 minút, takže viac času majitelia strávia nabíjaním, ako reálnym používaním dronu.

X25 je jednou z prvých lastovičiek hybridných dronov. Foto: wish.com-hongnian666
Aby bol dron X25 ešte atraktívnejší, výrobca mu pridal do základnej výbavy pestrofarebné LED osvetlenie, ktoré je možné ovládať cez diaľkový ovládač. Dosah tohto ovládača je 80 metrov a keď dron poletí ďalej, automaticky sa vráti na miesto, na ktorom mal poslednýkrát signál.


Zdroj: X25 Speed RC Quadcopter Drone Car

ODPORÚČAME AJ ĎALŠIE ČLÁNKY O DRONOCH:
Fleye: Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Najmenší dron s kamerou váži iba 15 gramov
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Odolný dron Sprite doletí až šesť kilometrov a pristane aj na vode
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon

Komentáre