Život

Na hladnú ženu romantika neplatí

"Žiadne kvety alebo západ slnka. Základom tej správnej romantiky je dobrá večera. "

Zuzana Onufer, 6. septembra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: Warner Bros. Pictures
To, že láska ide cez žalúdok je už zdá sa potvrdené aj vedecky. Aspoň, čo sa týka žien. Tím výskumníkov z Drexel University a University of California pod vedením Dr. Alice Ely zistil, že ženský mozog reaguje oveľa menej na romantické predstavy vtedy, keď je žena hladná.

Výskumu sa zúčastnilo 20 mladých žien s obvyklou hmotnosťou. Polovica z nich v minulosti podstúpila viaceré diéty a polovica sa schudnúť nikdy nesnažila. Ženy najprv nechali osem hodín vyhladovať a potom im v laboratóriu pomocou špeciálneho skenera sledovali mozog. Postupne im zobrazovali romantické fotografie, ako sa napríklad mladý pár drží za ruky. Tie striedali neutrálne obrázky napríklad bowlingových gúľ. Vedci pritom sledovali aktivitu ich mozgu. Následne im dali najesť a opäť im pustili rovnaké obrázky.

Plný žalúdok otvára ženské srdce


„Tentoraz boli oveľa vnímavejšie k romantickým predstavám,“ uviedla Ely. „Keď máme hlad sme nervózne, naštvané a podráždené. Až keď sme sýte, môžeme sa venovať iným zmysluplným veciam,“ dodala.
Potvrdzuje to aj Traci Mann, profesorka na katedre psychológie Minnnesotskej univerzity, ktorá nebola zapojená do výskumu. „Keď je človek hladný, je plne zaujatý myšlienkami na jedlo. Je ťažké popritom myslieť na iné veci,“ tvrdí Mann.

Zaujímavé je, že po jedle bola aktivita mozgu reagujúceho na romantické podnety obzvlášť silná u mladých žien, ktoré sa v minulosti trápili rôznymi diétami. Je to tým, že sú všeobecne vnímavejšie na rôzne druhy odmien, medzi nimi aj jedlo, a to aj vtedy, ak sú najedené.

Jedna odmena naštartuje druhú


Časť mozgu, ktorá sa sústredí na odmeňovanie reaguje na podnety, ako sú napríklad potraviny, sex, peniaze, drogy. Výskumný tím pod vedením Dr. Ely ako prvý odhalil, že tieto jednotlivé podnety sa môžu navzájom ovplyvňovať. Inak povedané, jeden typ odmien je akýmsi impulzom k tomu, že ďalšie sa nám zdajú byť viac vzrušujúcejšie alebo príjemnejšie. Jednu súvislosť medzi jedlom a romantikou už výskum odhalil. Ďalšie projekty sa zamerajú na ďalšie prepojenia, ako aj na hľadanie spôsobov, ako klinicky docieliť zmeny v oblasti odmeňovania a sebaovládania.

Zdroj: time.com, redorbit.com

ODPORÚČAME AJ:
Svadobné šaty kúpené cez internet? Sklamanie môže byť obrovské
Prekvapivé zistenie: Každému sa snívajú rovnaké sny. Čo znamenajú?
Chodíte s introvertom? Pripravte sa na tieto veci

Komentáre