Život

Pohľad milionárov, ktorý nám chýba, aby sme boli bohatí

"Toto je päť zásadných postojov, ktoré bohatí ľudia praktizujú pri ceste za úspechom. Zásadné rozdiely medzi milionármi a strednou vrstvou. "

, 13. augusta 2014 12:00
Na snímke z 15.januára 2004 výkonný šéf Google Eric Schmidt (hore) a spoluzakladatelia Google Sergey Brin (vľavo) a Larry Page (vpravo). Foto: TASR/AP


Čo je bohatstvo a kto sú bohatí ľudia? S touto otázkou sa potýkame na každom kroku. Pre niekoho je dôležitejšie duchovné, pre iného materiálne bohatstvo. V dnešnej dobe viac, ako kedykoľvek predtým, sa však do popredia dostáva téma peňazí. Kto tvrdí, že pre neho nie sú dôležité, tak ten klame. Polemiky sú rôzne a každý sa odvoláva hlavne na zdravie, ktoré si za peniaze nekúpime. Súhlasíme. No peniaze sú nástrojom pre získanie slobody, po ktorej každý túži. Kto ich nemá, ten sa postaví, aby ich získal alebo sníva o tom, čo by bolo, ak by ich mal.

Rozdiel medzi bohatými a ľuďmi s menším obnosom peňazí je však niekde úplne inde - v myslení. Filozofia, pohľad a názor na peniaze. Je to veľmi dôležitý faktor, ktorý významne ovplyvňuje dva tábory. Aké je teda rozmýšľanie bohatých, aký je pohľad milionárov na svet a peniaze, sa môžete dočítať v následujúcich riadkoch.

Dôležité sú výnosy


Stredná a nižšia spoločenská vrstva má v génoch zakorenený zvyk šetriť si, odkladať zo zarobených peňazí. Je to dôležitý krok, no s malým rozdielom. Pre bohatých sú úspory veľmi dôležité, ale na druhej strane je pre nich hromadenie prostriedkov na jedno miesto neperspektívne. Malé zisky nie sú východiskom. Všetok svoj čas, energiu a potenciál sústreďujú na tvorbu veľkých výnosov.

Pákový efekt


Použitie malého objemu vlastných peňazí - kapitálu, ktorý je doplnený podstatne väčším objemom cudzieho kapitálu, tvorí prostriedky na financovanie investícií a tvorbu zisku. Dvoma slovami - pákový efekt. Milionári tejto filozofii podmieňujú absolútne všetko. Ak chcete byť v dnešnej dobe úspešní a bohatí, musíte svoju činnosť sústrediť na oblasti, ktoré prinášajú najväčší zisk, získavať a upevňovať vplyvné kontakty, budovať si na trhu dôveryhodnosť!

Stredná vrstva vidí dosiahnutie cieľa v tvrdej práci s nádejou, že si ju niekto všimne. Problém je však v tom, že iba chcieť nestačí.

Premýšľanie v nelineárnych podmienkach


Väčšina z nás zrejme v nasledujúcich riadkoch stratí niť a nepochopí, o čo ide. To je hlavný rozdiel v pohľade, ktorý nás od bohatých delí. Ide o tzv. myslenie v nelineárnych podmienkach. Jednoducho vysvetlené, "ak by človek vedel, akú silu má myšlienka, v živote by nerozmýšľal negatívne." Milionári si pri myšlienke na peniaze a zisk na rozdiel od obyčajných ľudí nekladú hranice.

Triezvy a logický pohľad na peniaze


Keď sa povie slovo peniaze, väčšina z nás spozornie a vybaví sa nám istá negatívna emócia. Buď zarábame mizerne málo, alebo sme niekomu požičali a ten nám ich nevrátil. Splácame úvery, riešime existenčné problémy, dookola to isté - nekonečná špirála, v ktorej sa točíme. Tieto negatívne pocity nám denno denne zahlcujú mozog a bránia nám rozmýšľať racionálne a logicky nad riešeniami, ktoré budú pre nás prospešné. U milionárov hrá logika pri budovaní finančnej stratégie veľmi dôležitú úlohu.

Každý si zaslúži byť úspešný a bohatý


Aj záverečný pohľad tkvie v našich myšlienkach. Mnohí z nás si večer sadnú pred televízor a sledujú programy z rôznych večierkov. Začínajú sa v nás hromadiť predsudky o šťastí, chamtivosti, mamonárstve či o mafiánskych praktikách, vďaka ktorým k bohatstvu prišli. Nakoniec dospejeme k záveru, že na to nemáme žalúdok. S touto myšlienkou zaspávame aj vstávame bez toho, aby sme čo i len pouvažovali nad tým, ako podniknúť kroky, aby sme získali finančnú nezávislosť - nemáme na to právo byť bohatí, myslíme si.

Väčšina úspešných ľudí si však myslí opak. Veria, že ak vytvoria projekt, ktorý dá prácu a možnosť na sebarealizáciu stovkám až tisíckam ľudí, tak majú právo byť bohatí, zaslúžia si to. Väčšina z nich verí, že majú právo byť takí bohatí, aké hodnoty vytvoria.

Je preto veľmi dôležité, aby sme pri dosahovaní svojich cieľov nielen finančných, ale všetkých, odbúrali strach. Pokiaľ si nezačneme uvedomovať samých seba a veriť, že život stojí za každú príležitosť, tak neprekročíme pomyselný prah strachu, ktorý zväzuje nás aj naše schopnosti a ciele, ktoré chcem dosiahnuť.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Sedem finančných chýb novomanželov predtým, než prekroja tortu
Desať silných slov, ktoré efektívnejšie rozhýbu váš biznis
Experti hovoria: Toto je 20 najlepších pív na svete
Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre