Život

Sedem finančných chýb novomanželov predtým, než prekroja tortu

"Rodinná pokladnica je predmetom mnohých rozchodov aj rozvodov, ak sa nezačne riešiť na začiatku. Viete napríklad, aké finančné záväzky skrýva váš nastávajúci? Dokážete sa postarať jeden o druhého?"

, 6. augusta 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk/Jozef Poláček


Sľúbili ste si lásku a vernosť, v dobrom aj zlom, až kým vás smrť nerozdelí? Je to dobrý základ na spoločnú cestu životom. Sľuby však nestačia. Realita novomanželov stavia do pozície, keď moje musia vymeniť za naše, respektíve spoločné. Rodinná finančná pokladnica je predmetom mnohých rozchodov aj rozvodov, ak sa nezačne riešiť hneď na začiatku. Viete napríklad, aké finančné záväzky skrýva váš nastávajúci? Dokážete sa postarať jeden o druhého v prípade, že nastane v živote neočakávaná udalosť? Budete žiť alebo iba prežívať? Toto je iba zlomok regulárnych otázok, ktoré si dáva každý, koho spomínaná životná udalosť postretla. Dajme si ale ruku na srdce! Nikto z nás nie je bez chyby a kto áno, nech hodí kameňom!

Tu je sedem najčastejších finančných chýb, ktoré robia novomanželia.

Neznáma finančná história jedného z parnerov



S partnerom sa spoznávate. Až postupne zistíte jeho povahu, zlozvyky, či iné stránky charakteru. Niektoré vyplávajú na povrch až po svadbe. Platí to aj vo finančnej sfére. "Každý rastie v inom prostredí, ktoré ho formuje aj vo finančnej gramotnosti, aj v tom, akým návykom sa naučí. Ak poznáte jeho históriu, vedomosti o nej vám pomôžu pri skladaní spoločného finančného plánu," hovorí Brand Klontz, spoluautor knihy “Mind money order” . Môže sa stať, že váš partner príliš míňa alebo šetrí. Otázkami: "Prečo toľko míňaš/šetríš?," ho skôr nahneváte a dosiahnete to, že sa ešte viac uzavrie do seba. No cielenými otázkami: "Ako si predstavuješ svoju budúcnosť? Chcel/a by si viac cestovať?," podnietite debatu, ktorá donúti partnera o svojom zlozvyku diskutovať a nakoniec sa spolu dopracujete ku koreňu problému.

Partner má finančné tajomstvo



Tajomstvá v akejkoľvek podobe predstavujú veľké riziká vo vzťahoch. Stáva sa pravidlom, že skresľujeme svoju finančnú situáciu. Dôvod je vcelku prozaický. Buď sa hanbíme za svoj finančný stav, alebo sa hráme na niekoho, kto nie sme. Oba prípady nás privedú do nešťastia. To isté platí aj pri partneroch. "Ľudia zvyčajne skresľujú alebo klamú o svojej finančnej situácii," konštatuje Klontz. No radí, aby sme s pravdou vyšli čo najskôr na svetlo. Nikdy totiž nenastane tá správna chvíľa, aby sme partnerovi povedali, "miláčik, na karte mám dlh 10-tisíc eur." Vedzte, že zatĺkanie nakoniec vyjde najavo, no pre váš vzťah to bude klinec do rakvy.

Partneri sa vyhýbajú rozhovorom o financiách



Účty, inkaso, debet, leasing, dôchodok, sporenie, poistenie, atď.. Je veľa finančných tém, o ktorých sa môžu partneri spolu rozprávať. No zvyčajne sa zhovárame o všetkom možnom, len tieto konkrétne veci odsúvame nabok.

Bonnie Eaker Weil, autorka knihy Finančné nevery navrhuje, aby si partneri všetky ciele aj záväzky napísali na papier. Je splatenie leasingu dôležitejšie, než dovolenka snov? Existujú dôvody, pre ktoré by bolo dobré zvážiť predmanželskú zmluvu? Tieto a podobné otázky sú dôležité, aby ste si vedeli určiť priority, ktoré vám prinesú v živote prospech.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Partneri nedbajú na striktné dodržiavanie rozpočtu



Kúpil som si novú hokejku, stála iba 40 eur. Kúpila som si tieto chutné topánky, boli v akcii za 60 eur. Určite každý z nás minimálne raz v živote zažil podobnú situáciu. Keď si to však rozmeníme na drobné, marketingové chytáky môžu z nášho rozpočtu ukrojiť stovky aj tisíce eur bez toho, aby sme sa čo i len zamysleli nad tým, či na to máme, alebo nie. Bonie Eaker Weil odporúča pre partnerov hru, ktorá ich naučí držať sa rozpočtu, ktorý majú vyhradený. "Uzavrite spoločnú dohodu, podľa ktorej ak si jeden z partnerov zvýši dôchodkové sporenie o 100 eur, musí tak urobiť aj druhý. Ak jeden urobí nákup za 30 eur, druhý nesmie tento limit prekročiť ani o cent. Vzájomná kontrola vás naučí regulovať pudové rozhadzovnie peňazí," dodáva Weil.

Na deti máme ešte čas



Otázku detí rieši pravdepodobne každý manželský pár. Krátko po uzavretí manželstva si obaja partneri chcú najprv užiť sami seba a na potomkov ešte nemyslia. Aj v tomto prípade je však veľmi dôležité predvídať a urobiť si náčrt, ako to bude vyzerať, keď deti mať budeme. To znamená, v akom prostredí budú vyrastať, ako vyriešiť príjem, keď matka alebo otec odídu na materskú dovolenku. A v neposlednom rade je veľmi dôležitá otázka budúcnosti detí, ako napríklad vzdelanie.

Sme nesmrteľní a neporaziteľní



Mne sa nemôže nič stať. Krvný tlak mám dobrý. Športujem a stravujem sa zdravo. Je to chvályhodné, no stojíte na zastávke a narazí do vás auto, alebo sa jedno pekné ráno zobudíte s hrčkou na prsníku. Prípady, ktoré sa nám "nemôžu" stať, no žiaľ, stávajú sa. Je preto veľmi dôležité myslieť na to, ako bude fungovať moja rodina, ak sa mi stane úraz, ktorý mi znemožní pracovať alebo odídem navždy. Poistné spoločnosti a iné finančné inštitúcie ponúkajú rad opatrení a služieb, ktoré postihnutej rodine v prípade takejto udalosti veľmi pomôžu.

Kultúrne odlišnosti



Tento bod úzko súvisí s bodom číslo jeden, v ktorom sme hovorili o partnerovej finančnej histórii. Tým, že je dnes svet oveľa otvorenejší ako v minulosti a ľudia sa majú možnosť stretávať, tak okrem priateľstiev vznikajú i vzťahy partnerov z rôznych kultúr a náboženstiev. Iné zvyky formujú aj finančné povedomie jedného z partnerov a preto je veľmi dobré poznať túto skutočnosť hneď na začiatku, aby si navzájom vedeli vydiskutovať a určiť jeden s druhým pravidlá spoločného nažívania. Bolo by dosť nepríjemným prekvapením, ak by ste s manželom zdedili aj jeho mnohopočetnú rodinu bratov a sestier, lebo v ich kruhoch je zvykom, že najstarší člen rodiny sa musí postarať o celú rodinu.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Desať silných slov, ktoré efektívnejšie rozhýbu váš biznis
Experti hovoria: Toto je 20 najlepších pív na svete
Zvláštnosti, ktoré musíte poznať, keď podnikáte s Rusmi či Japoncami
Päť trikov, vďaka ktorým v tejto kaviarni trávia zákazníci dlhé hodiny
Toto je desať najlepších hotelov pre váš biznis

Komentáre