Život

Viete čo majú spoločné Adam Sandler a Emma Watson? Neuveríte

"Páčia sa vám viac mená známych osobností, seriálových hrdinov, alebo tradičné slovenské? Na Slovensku nájdete všetky."

Webmagazin.sk/TASR, 3. januára 2015 8:00
Adam Sandler a Emma Watson Foto: TASR/WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC


Veľký tato Adam Sandler a a hviezda Harryho Pottera Emma Watson sa pýšia menami, ktoré sú na Slovensku najpopulárnejšie.

Meno Adam po štyroch rokoch kraľovania zosadilo Jakuba, ktorý je tentokrát na druhom mieste. Minuloročná víťazka Nela sa tento rok nedostala ani do prvej sedmičky. Rebríček zostavil magazín Najmama.sk, ktorý pre tento účel oslovil slovenské matriky.

ADAM
Podľa starozákonnej knihy Genesis je Adam prvý človek, muž stvorený Bohom v raji, telo z hliny. Z tohto spojenia je odvodený aj pôvod krstného mena Adam z hebrejčiny, čo v preklade znamená "človek z hliny, pozemšťan". Meno Adam patrí na Slovensku medzi populárne. Adamovia spolu s Evami oslavujú meniny na Štedrý deň, 24. decembra. Nositelia mena Adam majú sklon k introvertnosti, iba zriedkavo sa pokúšajú vžiť do postavenia iných. Adamovia väčšmi dôverujú cieľavedomému postupu pri práci ako intuícii, sú skúmaví. Ich osobnosť by sa dala zhrnúť do jednej vety: "Ten, ktorý súdi." Ťažko sa prispôsobujú okolnostiam a nie sú veľmi ovplyvniteľní. Priateľov si vyberajú uvážene. K podriadeným v práci sú tvrdí. Zvlášť obľubujú štúdium medicíny, bývajú z nich schopní lekári. Rovnako ich však priťahuje aj podnikanie. Sú obdarení veľkým sebaovládaním. Dobre odolávajú chorobám. Adamov ovplyvňuje planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú oranžová a modrá. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.


Stálicou medzi menami je Samuel, ktorý obhájil tretie miesto. Do prvej sedmičky sa ešte dostali Martin, Matúš, Filip a Matej. "Oproti minulému roku sme zaznamenali výraznejší pokles používania mena Lukáš a na Slovensku máme menej aj Michalov a Tomášov," priblížila vedúca redaktorka portálu Martina Smatanová.

Ema zvádzala tesný súboj so Sofiou, ktorá napokon skončila na druhom mieste.

EMA
Ženské meno Ema má nemecký pôvod a v preklade znamená "veľká", "silná". Nositeľky tohto na Slovensku populárneho mena oslovujeme Emka, Emina, Emuška. Meniny oslavujú 30. januára. Ema sa vyznačuje silnou empatiou a činorodosťou. Takmer nikdy sa neuchýli k nepríjemným sporom. Rozvetvenosť jej osobných dispozícií je široká. Emy sú aj pozorné a taktné. Rady pomáhajú iným, svojimi problémami sa pritom veľmi nezaoberajú. Mali by si dávať pozor na nervový systém. Ich obľúbené farby sú zelená, biela a modrá, ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene smaragd, tyrkys, rastlinným totemom je upokojujúca a utišujúca lipa.


Za nimi je Natália, ktorej v minulosti patrili vyššie priečky. Nina obhájila štvrté miesto z minulého roka. Nasleduje Karolína, Kristína a Laura. Podľa Smatanovej je dobrou správou výraznejší návrat k pôvodným slovenským menám. Okrem Adama zaznamenali v niektorých okresoch výrazný nástup mien ako sú Anna, Hana a Mária.

Aj rok 2014 bol bohatý na kuriozity. Deti sa tak časom budú môcť medzi rovesníkmi pochváliť svojím menom ako je Luna, Safia, Riana, Ryan, Armani či Tarik. Pri iných sa rodičia očividne nechali inšpirovať seriálmi.

Napríklad Spišská Nová Ves zaznamenala príliv mien so španielskymi koreňmi. Okrem Alejandra, Alejandry a Diega sa objavila aj Danea alebo Emir. Nezaostávala ani Bratislava. V jej rôznych častiach boli zapísané deti s menami Mannaseh, Borsalino, Tigran, Cassius, Nellie, Dallas. V Galante sa zase rodičom páčil Santino, Chanel, Armani, Feriha, ale aj Beyoncé.

ODPORÚČAME AJ:
KURIOZITY: Útok čiernej mágie a zoskok zo stratosféry
Tieto výrazy najčastejšie googlime: Niektoré vás prekvapia
NETRADIČNÉ SVADBY: Ženíchom môže byť aj strom alebo pes
Facebook, Twitter, Youtube, Google a ich rok 2014
Absurdné sexuálne zákony v USA: V chladničke to nerobte

Komentáre