Život

KURIOZITY: Útok čiernej mágie a zoskok zo stratosféry

"TASR vydáva výberovú chronológiu TOP udalostí, kuriozít a zaujímavostí zo sveta v roku 2014. V treťom štvrťroku ohúril útok krokodíla na Kréte aj paradajkoová bitka."

Webmagazin.sk/TASR, 29. decembra 2014 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Kuriozitami a zaujímavosťami sa to v treťom štvrťroku 2014 poriadne hemžilo. Pozrite sa, čo všetko zaujalo.

JÚL 2014



4. júla
Za najstaršiu žijúcu osobu v USA označili tamojší sociológovia 116-ročnú Gertrude Weaverovú zo štátu Arkansas. Údaj potvrdili na základe novej analýzy záznamov sčítania ľudu. Žena je zároveň druhou aktuálne najstaršou osobou sveta. Weaverová svoje 116. narodeniny oslávila 4. júla v ústave pre seniorov v meste Camden.

Známy americký jedák Joey Chestnut, prezývaný "Čeľuste", padol na koleno a požiadal o ruku svoju dlhoročnú priateľku, až potom sa zúčastnil na každoročnej súťaži v jedení hotdogov v New Yorku, kde skonzumoval 61 párkov v rožkoch. Obhájil tak vytúžený horčicovožltý pás víťaza.
Joey Chestnut požiadal o ruku svoju priateľku. Foto: TASR/AP


5. júla
Domáci fínsky pár tesne zvíťazil v 19. Svetovom šampionáte v nosení manželky, svojráznej súťaži, v ktorej sa muži pretekajú v behu nesúc partnerku. Ville Parviainen s Janette Oksmanovou zdolal prekážkovú dráhu dlhú 253,5 metra za 63,75 sekundy. Súťažilo 36 tímov z desiatky krajín vrátane Austrálie, Japonska a USA. Šampionát sa konal neďaleko Helsínk, v stredofínskej obci Sonkajärvi.
Ville Parviainen s Janette Oksmanovou. Foto: TASR/AP


7. júla
Na Kréte začali pátrať po krokodílovi, ktorý údajne žije v priehrade južne od mesta Rethymno, ležiacom na severnom pobreží ostrova. Má mať približne 1,5 až dva metre. Predpokladá sa, že niekto choval krokodíla ako domáce zviera. Keď však plaz vyrástol, majiteľ ho mohol vypustiť do voľnej prírody.

8. júla
Fanúšik, ktorého podriemkavanie v hľadisku počas priameho prenosu stretnutia americkej bejzbalovej ligy medzi tímami NY Yankees a Boston Red Sox sprostredkovali televízne kamery, zažaloval televíznu stanicu ESPN, americkú bejzbalovú federáciu i tím z New Yorku a požaduje odškodné desať miliónov dolárov (približne 7,4 milióna eur). Fanúšik v zdôvodnení uviedol, že komentátori priameho prenosu sa zabávali na jeho mikrospánku a ohovárali ho, čím mu zničili povesť a spôsobili duševnú traumu.

10. júla
Popová hviezda Justin Bieber nenamietal na súde proti odsúdeniu za prečin vandalstva, hádzanie vajec na susedov dom, a dostal za to dvojročný podmienečný trest. Oznámil to prokurátor kalifornského okresu Los Angeles. Dvadsaťročnému Bieberovi, ktorý nebol na súde prítomný, nariadili takisto zaplatiť odškodné vo výške 80.900 dolárov, odpracovať päť dní verejnoprospešných prác a absolvovať celý program na ovládanie hnevu.
Justin Bieber Foto: TASR/AP


14. júla
Extrémny športovec Rakúšan Felix Baumgartner, ktorý sa preslávil najmä skokom zo stratosféry a stal sa tak prvým človekom na svete, ktorý skočil z výšky viac ako 39 kilometrov, si v bratislavskom Volkswagene prevzal špeciálny Volkswagen Touareg. Vozidlo mu odovzdal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ a. s. Volkswagen Slovakia (VW SK) Albrecht Reimold.
Felix Baumgartner Foto: TASR


17. júla
Predstavenie a pestovanie tradície čabianskej klobásy je hlavným cieľom gastroturistického zariadenia CsabaPark, ktoré vybudovali v juhomaďarskej Békešskej Čabe. Realizátori projektu a samospráva mesta ho prezentovali médiám.

22. júla
Po golfistovi Rorym McIlroyovi a tenistke Caroline Wozniackej sa rozišiel ďalší prominentný pár. Plánovanú svadbu zrušila ruská tenistka Maria Kirilenková, ktorá sa mala vydať za hokejistu Alexandra Ovečkina.
Alexander Ovečkin a Maria Kirilenko. Foto: TASR/AP


22. júla
Dve veľké americké zástavy vyvesené v New Yorku na Brooklynskom moste, jednom z najprísnejšie strážených orientačných bodov mesta, niekto počas noci vymenil za biele vlajky. Most pritom z oboch strán nepretržite strážia policajné hliadky a navyše aj bezpečnostné kamery ako potenciálny teroristický cieľ. Polícia výmenu zbadala až na druhý deň ráno.

30. júla
Tisíce ľudí začali chodiť na pole v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, aby si prezreli tajomný kruh v obilí. Ornamentálny kruh v poli objavil pilot balóna. Správa o náleze sa rýchlo rozšírila prostredníctvom internetu.

AUGUST 2014



1. augusta
Rukavice boxerskej legendy Muhammada Aliho predali na aukcii v Clevelande za takmer 400.000 amerických dolárov.

7. augusta
Batoľa sa večer pretlačilo cez oplotenie okolo Bieleho domu, spôsobilo poplach a krátke uzatvorenie Pennsylvania Avenue, ale takisto pobavilo novinárov Bieleho domu čakajúcich na neskoré a dôležité oznámenie prezidenta Baracka Obamu o Iraku.

10. augusta
Bývalý boxerský promotér Frank Maloney podstúpil zmenu pohlavia a rozhodol sa pre život ako žena. Maloney, ktorý ukončil kariéru v roku 2013, absolvoval hormonálnu terapiu.

18. augusta
Americká speváčka a skladateľka Taylor Swift potešila fanúšikov dva roky po vydaní svojho ostatného albumu Red ďalšou štúdiovou platňou. Celému svetu predstavila v rámci globálnej streamingovej akcie pilotný singel Shake It Off, ktorý je doteraz jednoznačne najväčším hitom tejto blondínky.


21. augusta
Austrálčan Cyril Baldock vytvoril nový rekord, keď ako najstarší plavec v dejinách pokoril Lamanšský prieliv. Sedemdesiatročný Baldock zdolal 34 kilometrov za 12 hodín a štyridsaťpäť minút.

Zo štyroch bielych levíčat, ktoré však nepatria medzi albínov, sa potešil personál slávneho Cirkusu Krone, ktorý hosťoval v Magdeburgu. Dala im život levica menom Princess.
Biele levíčatá v cirkuse Krone. Foto: TASR/AP


24. augusta
Futbalisti AS Monaco museli na zápas 3. kola francúzskej Ligue 1 na ihrisku FC Nantes cestovať taxíkmi. Pri ceste na štadión sa im totiž na predmestí Nantes pokazil autobus a aby duel stihli, museli urýchlene zvoliť náhradné riešenie.

27. augusta
Tradičná každoročná paradajková bitka La Tomatina sa uskutočnila vo východošpanielskom meste Buňol. Na približne 22.000 účastníkov čakalo 125 ton zrelých rajčín, ktorými po sebe zo zábavy hádzali v uliciach.


28. augusta
Kolumbijská speváčka libanonského pôvodu Shakira (37) a jej o desať rokov mladší životný partner, pilier zadných radov futbalového klubu FC Barcelona a španielskej reprezentácie Gerard Piqué, sa tešia na druhého potomka.

SEPTEMBER 2014



4. septembra
Trojročná dánska doga bola skrúšená a napínalo ju na vracanie, keď ju jej majitelia viezli na pohotovosť veterinárnej kliniky na severozápade mesta Portland v americkom štáte Oregon. Musela zožrať niečo pokazené, vraveli si. Röntgenové vyšetrenie podľa agentúry AP ukázalo, že pes má žalúdok plný akýchsi cudzorodých látok. Po takmer dvojhodinovej operácii Dr. Ashley Mageeová našla odpoveď - doga zožrala presne 43,5 kusa ponožky.
Ponožky, ktoré zjedla doga v Portlande. Foto: TASR/AP


5. septembra
Nový thajský premiér a vodca prevratu Prajut Čan-o-Ča vyhlásil, že sa stal terčom útokov čiernej mágie zo strany svojich oponentov. Generál povedal, že ho bolí hrdlo a krk v dôsledku viacerých "kliatob", ktoré naňho uvrhli oponenti junty po tom, ako sa v máji zmocnila moci. Informoval tiež, že vykonal rituál, ktorý má neprirodzené útoky na jeho osobu odraziť.

11. septembra
Nemecká doga Zeus, ktorú Guinnessova knihy rekordov vedie ako najvyššieho psa na svete, zomrela na starobu v americkom štáte Michigan. Zeus meral v kohútiku 111,8 cm, bol teda vysoký ako priemerný osol. Keď stál na zadných nohách, meral až 193 cm, takže prevyšoval svojich majiteľov Kevina a Denise.
Nemecká doga Zeus. Foto: TASR/AP


16. septembra
Švajčiarsky futbalový brankár Reto Felder chce zažalovať fanúšikov, ktorí sa mu počas zápasu III. ligy vymočili do fľaše na vodu a on sa z nej neskôr napil. Kuriózny incident sa udial počas víkendového zápasu medzi FC Baden a FC Muri. Ako informoval bulvárny denník Blick, domáci fanúšikovia Badenu počas druhého polčasu prehovorili jedného z podávačov lôpt, aby im podal Felderovu fľašu na vodu. Keď sa z nej brankár hostí neskôr napil, okamžite pocítil teplú prísadu moču. Domáci priaznivci sa na ňom smiali a skandovali: "Teraz máš AIDS, teraz máš AIDS!"

19. septembra
Hokejový klub zámorskej NHL Minnesota Wild suspendoval brankára Josha Hardinga. Ten si privodil "nehokejové" zranenie, keď po hádke s nemenovaným spoluhráčom kopol do steny a zlomil si pravú nohu. Vedenie klubu ho po dobu rekonvalescencie nebude platiť.
Josh Harding Foto: TASR/AP


24. septembra
Zaľúbení Parížania a návštevníci francúzskej metropoly si budú musieť nájsť iné miesto, kde by zacvaknutím visiacej zámky deklarovali pevnosť svojej lásky. Parížska radnica totiž v rámci experimentu zamenila na moste Pont des Arts dve mrežové výplne zábradlia, na ktoré ich zaľúbenci donedávna pripevňovali, za sklenené tabule. Ako informoval denník Le Parisien, radnica tak chce predísť hromadeniu visiacich zámok, ktoré sú niektorými ľuďmi považované nielen za nevkusné, ale sú aj nebezpečné pre stabilitu mostu.

Prvá a druhá časť kuriozít roku 2014 vyšli 27. a 28. decembra. Ďalšiu časť vydá Webmagazín 30. decembra.

ODPORÚČAME AJ:
MAMA A TATA: Viete prečo deti používajú tieto slová ako prvé?
Kuriózne rituály: Chatka lásky a tri dni bez WC spájajú zaľúbencov
Sedem najbizarnejších rekordov: Neuveríte v čom ľudia dokážu zabodovať
Chutia vám divné veci? Možno máte Pica syndróm
Mýty a fakty ako zvýšiť svoje šance otehotnieť

Komentáre