Život

Ľaváci majú problémy hlavne v škole. Netreba sa však vzdávať

"Školské povinnosti sa pritom podľa Drábovej dajú uľahčiť, pred nástupom do školy však už treba mať jasno, či dieťa píše ľavou alebo pravou rukou."

TASR, 20. augusta 2016 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann
Detskí ľaváci sú i v súčasnosti vystavení mnohým nedorozumeniam a zmätočným situáciám, hoci násilné preučovanie ľaváka na praváka je už minulosťou. Stretávajú sa s nimi doma i v škole. Ak sa neriešia správne, takéto dieťa môže nadobudnúť pocit nešikovnosti, čo dokáže mať dosah na jeho psychiku. Poukázala na to špeciálna pedagogička Světlana Drábová.

Rodičia robia chybu, ak intuitívne podávajú malému ľavákovi veci do druhej ruky, alebo ukazujú, ako správne robiť nejakú praktickú činnosť pravačkou. "Ľaváci, ktorí sledujú rodičov a kamarátov, ako robia veci pravou rukou, sa ich často pokúšajú napodobniť, aj keď to pre nich nie je prirodzené," povedala. Dominancia ruky sa vyhraní medzi piatym a šiestym rokom života dieťaťa. Podľa Drábovej nie je dobré písať či kresliť oboma rukami, či preučovať ľaváka na praváka.

Ťažkosti čakajú na ľavákov najmä v škole. "Napríklad pri písaní prvých písmen atramentom, ktoré vždy skončí s machuľou v zošite a zašpinením rúk," uviedla Drábová. Problémy majú aj pri rysovaní, kedy nevidia na čísla. Ľavákom sa podľa nej nedarí ani v kreatívnych predmetoch, napríklad pri strihaní nožnicami prispôsobenými pre pravákov, ale aj pri strúhaní ceruziek.
Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš


"Nešikovnosť pri manipulácii so školskými pomôckami a zaostávanie za spolužiakmi môžu mať negatívny dosah na psychiku dieťaťa," upozornila špeciálna pedagogička. Nepomáhajú podľa nej ani rodičia, ktorí majú problém nacvičovať s malým ľavákom písanie, pretože ľaváci majú iný úchop a sklon ruky než praváci.

Školské povinnosti sa pritom podľa Drábovej dajú uľahčiť, pred nástupom do školy však už treba mať jasno, či dieťa píše ľavou alebo pravou rukou. "Školáka treba uistiť, že byť ľavákom je úplne normálne, že niektorí píšu viac pravou rukou a iní ľavou. Dôležitá je trpezlivosť, aby sa necítilo pod tlakom," odporučila. Ľavák by mal tiež sedieť v lavici vždy vľavo, aby mal dostatok priestoru na písanie, a mal by pracovať so školskými pomôckami určenými pre ľavákov. "V súčasnosti existuje celé portfólio produktov pre ľavákov, ktoré možno nájsť aj v klasických papiernictvách - od ceruziek, pier, farbičiek až po strúhadlá, pravítka a nožničky," dodala špeciálna pedagogička.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec
Dojčenie pomáha vytvárať puto medzi matkou a dieťaťom
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať

Komentáre