Život

Koľkokrát ste človekom? Znalosť cudzieho jazyka sa oplatí

"To, že rozprávate po anglicky, vás už od iných ľudí neodlíši."

Tomáš Kušnír, 28. septembra 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta
Maturovali ste z angličtiny a máte základy z ruštiny alebo nemčiny? Známe príslovie "Koľko rečí ovládaš, toľkokrát si človekom", možno brať ako výzvu. Zamestnávateľom angličtina nestačí a ak sa ocitnete na pohovore s "viacnásobným človekom", pravdepodobne to miesto nedostanete. Štúdium cudzích jazykov má ešte niekoľko ďalší výhod. Vybudujete si vďaka tomu lepšie sebavedomie a zážitky z cestovania budú omnoho väčšie.

Nový rozmer cestovania


Radi chodíte na dovolenky a ukazujete známym fotografie, ktoré ste tam urobili? Cestovanie so znalosťou jazyka danej krajiny, bude úplne iné. Okrem toho, že vám to uľahčí pobyt, keď sa v niektorých službách snažíte dohovoriť rukami a nohami, domáci k vám budú pristupovať lepšie. Jazyk je dôležitým znakom kultúry a najľahšie ju spoznáte práve tak, že sa ho naučíte. Stačia základné frázy.

Mozog vám poďakuje


Študenti, ktorí sa učia cudzí jazyk, majú lepšie výsledky v matematike, čítaní a slovnej zásobe, tvrdí psychologička Ellen Bialystok. Vo svojej štúdii ďalej dodáva, že učenie cudzieho jazyka pomáha oblasti mozgu, v ktorej sa spracovávajú informácie takisto, ako prospieva cvičenie nášmu telu.

Ľahšie sa zamestnáte


Myslíte si, že znalosť anglického jazyka vám uľahčí nájsť zamestnanie? Možno pred niekoľkými rokmi. V dnešných časoch sú však požiadavky zamestnávateľov väčšie. Hovoriť ešte inak, ako po anglicky, sa určite zíde. Môže sa stať, že sa zamestnáte vo firme, ktorá komunikuje s pobočkami v zahraničí. Nemčina alebo francúzština nie sú až taký zlý nápad.

Chcete zanechať dojem?


Aj keď by to nemal byť hlavný dôvod, fakt, že ovládaním jazyka môžete urobiť dojem je dobrou motiváciou. Či už ste v cudzej krajine alebo na nejakej spoločenskej udalosti, schopnosť rozprávať iným jazykom vám pridá na atraktivite. Vďaka tomu budete mať možnosť komunikovať s cudzincami v ich rodnom jazyku.

Zdroj: lingholic.com

ODPORÚČAME AJ:
Znečistenie ovzdušia usmrtí každý rok 3,3 milióna
Očista tela: Vyskúšajte digitálnu detoxikáciu
Prečo si berieme ľudí, ktorí nás fyzicky nepriťahujú?
ALICA V KRAJINE ZÁZRAKOV slávi 150ku,v USA boduje náš 40-ročný preklad
Sedem spôsobov, ako spoznáte pasívne agresívnych ľudí

Komentáre