Život

Prečo si berieme ľudí, ktorí nás fyzicky nepriťahujú?

"Manželstvo je vážny záväzok. V tom, že je to ten pravý, by sme mali mať istotu. "

Zuzana Onufer, 21. septembra 2015 11:00
Foto: TASR/AP
Manželský terapeut Stephen Betchen má s pármi, ktoré prechádzajú manželskou krízou bohaté skúsenosti. Svojim klientom na prvých stretnutiach položí jednoduché, avšak veľavravné otázky: Priťahuje vás fyzicky váš manžel/manželka? Priťahovala/priťahoval vás vôbec niekedy? Ako je to s vaším sexuálnym životom? Pociťujete rozdiel medzi sexuálnym životom na začiatku vzťahu a teraz? Prečo ste si vášho manžela/manželku brali?

Ani sa mi veľmi nepáčil, sex nič moc, ale moji rodičia ho mali radi


Hoci každý by usudzoval, že si ľudia zvyknú brať človeka, ktorý ich fyzicky priťahuje a hlavným dôvodom vstupu do manželstva je láska, nie je tomu vždy tak. Betchen sa v rámci svojej praxe stretáva s veľmi podobnými odpoveďami na vyššie uvedené otázky, ktoré odhalia príčiny nefungujúceho manželstva.

„Nikdy som ho nepovažovala za príliš atraktívneho.“
„Vyzeral dobre, ale ja som skôr na vyšších a štíhlejších mužov.“
„Páčia sa mi jej hnedé vlasy, ale vždy som bol viac na blondínky.“

Okrem nedostatočnej fyzickej príťažlivosti škrípe u týchto problematických párov aj ich sexuálny život. Páry túto dôležitú súčasť dobre fungujúceho manželstva vyhodnotili slovami, že vôbec neexistuje, je len sporadický, že je v absolútnom rozpore s tým aký bol na začiatku. Niekomu sa nepáči, že musí byť vždy iniciátorom, inému prekáža partnerkina technika bozkávania.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

A aké sú najčastejšie dôvody, prečo si takýto ľudia vybrali svojho manžela alebo manželku? Ak tipujete, že bizarné, máte pravdu.
„Bola prvým dievčaťom, ktoré o mňa prejavilo záujem.“
„Vyzeral, že ma miluje a podľahla som tomu.“
„Vzala som si ho, pretože moji rodičia ho mali radi.“
„Oženil som sa s ňou, pretože sme boli spolu už dlho a nemohol som jej zlomiť srdce.“
„Zobrala som si ho, pretože moje biologické hodiny hlasno tikali.“
„Vydala som sa zaňho, pretože som si myslela, že veci, ktoré mi na ňom prekážali, boli povrchné (krivé zuby, fajčenie, divné oblečenie).“

Vyrieši manželstvo predchádzajúce problémy?


Väčšina odpovedí je skľučujúca. „Ironické je, že veľa ľudí si bolo vedomých toho, že niečo nie je v poriadku tesne pred uzavretím manželstva, napriek tomu to dotiahli do konca,“ uviedol Betchen. „Manželstvo nie je hra. Ide o závažný záväzok. Aj keď vždy je tam určitá miera rizika, treba si to poriadne premyslieť,“ dodáva.

Niektoré, najmä ženy, si naivne myslia, že manžela dokážu zmeniť alebo že jeho neresti vstupom do manželstva pominú. To je podľa manželského terapeuta fatálny omyl. Zo svojej praxe vie, že ak sa vyskytne nejaký problém pred svadbou, po svadbe sa nielenže nezlepší, naopak, ešte zhorší. „Preto, ak nechcete, aby sa vám manželstvo po čase zrútilo ako domček z karát, nehrňte sa doň bezhlavo a dostatočne si zvážte koho a z akého dôvodu si zoberiete,“ uzavrel.
Zdroj: psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:
Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny
Nemáte najlepšieho priateľa? Staňte sa ním
Sedem spôsobov, ako spoznáte pasívne agresívnych ľudí
TÝŽDEŇ NA WEBE: Muž oznámil žene, že je tehotná. Ako to zistil?

Komentáre