Život

Highlighty týždňa: Ako Vin Diesel vyzval Putina a Cibulková Kisku

"Ľadovou vodou sa oblievajú všetci. Herci, športovci, politici a pravdepodobne výzvu prijal už aj nejeden z vašich priateľov. ALS Ice Bucket Challenge je najúspešnejším virálom uplynulých týždňov."

Veronika Rosputinská, 25. augusta 2014 6:00
Vin Diesel Foto: TASR/AP Photo


Niektorí to vnímajú ako zábavku či hru, ALS Ice Bucket Challenge však vznikla s cieľom upozorniť na závažné ochorenie - amyotrofickú laterálnu sklerózu, čiže najčastejšiu formu ochorenia motorického neurónu. Hoci videá u nás nabrali na popularite v priebehu uplynulého týždňa, výzva má svoj počiatok už v roku 2012. Dnes môžeme smelo vyhlásiť, že ide o jednu z najpopulárnejších virálnych kampaní vôbec.

Podľa údajov Brandwatch, ktoré uverejnil portál Digital Strategy Consulting, sa zmienka o výzve na sociálnych sieťach v priebehu siedmich pozorovaných dní objavila až 480-tisíc krát. To samozrejme ovplyvnilo aj výšku dotácií pre organizáciu zastrešujúcu ochorenie – za rovnaké obdobie, ako v roku 2013 dostala asociácia príspevky vo výške 50-tisíc dolárov, pribudlo na jej účet tento rok 15,6 milióna dolárov.

Známe tváre sa ukazujú aj pomáhajú


Ďalším dôvodom, prečo má kampaň úspech, je zapojenie celebrít. Radi si predsa klikneme na video, v ktorom sa náš obľúbený herec či spevák obleje vedrom ľadovej vody. Niektorí pri tom predvedú vtipnú šou alebo šokujú ďalšou nomináciou. Napríklad, keď akčný hrdina Vin Diesel vyzval Vladimíra Putina alebo Dominika Cibulková prezidenta...





ALS Ice Bucket Challenge je jednoznačne obojstrannou výhrou. Asociácia získava milióny na výskum ochorenia, verejnosť sa o problém začala viac zaujímať a známe osobnosti si v podstate zadarmo robia dobrú reklamu.

Zakladateľ výzvy zomrel


Uplynulý týždeň priniesol aj jednu smutnú správu. Zakladateľ ľadovej výzvy Corey Griffin, ktorý celú kampaň vymyslel v čase, keď ochorenie zistili jeho priateľovi Petovi Fratesovi, zomrel, paradoxne, vo vode. 27-ročný muž sa utopil počas potápania v Massachusetts, po tom, ako do vody skočil zo strechy dvojpodlažnej budovy, informoval Bloomberg.

Video týždňa


Video na tento týždeň je z produkcie Slováka Petra Valka, no ohlas získalo aj za morom. Hviezdou pár sekundového dielka je francúzsky buldog Rocky, ktorý sa bojí zoskočiť z gauča do náruče svojho majiteľa. Video zdieľala známa americká moderátorka Ellen DeGenres, ktorá ho doplnila vtipným komentárom: „Mám rovnaké pochybnosti, keď mám zliezť z gauča.“ Video si pozrelo takmer päť miliónov ľudí.


ĎALŠIE ČLÁNKY:


Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Ako súvisí depresia s Parkinsonovou chorobou?
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Ako zvládnuť očkovanie detí? Lekári, učte sa
Búrka, hokejové udobrenie a frajer na Ferrari

Komentáre