Život

Highlighty týždňa: Skupina No name získala desiateho Českého slávika

"O cene pre film Po strništi bos, novom albume Peter Bič Project a ocenení slovenského fotografa. Dozviete sa tiež, ktorý politik čítal počas zasadnutia knihu o mačkách."

TASR, 27. novembra 2017 9:00
Prestížnu českú hudobnú cenu Český slávik v kategórii Slávik bez hraníc pre najhranejšiu zahraničnú skupinu si z Prahy odváža skupina No name. Foto: TASR/Bohdan Kopčák
Prestížnu českú hudobnú cenu Český slávik v kategórii Slávik bez hraníc pre najhranejšiu zahraničnú skupinu si z Prahy odváža skupina No name. Košická hudobná formácia získala Českého slávika už po desiaty raz.

"Skutočne, je to niečo neuveriteľné," konštatoval z pódia hudobného divadla Karlín líder skupiny Igor Timko a okorenil to poznámkou, že členovia skupiny majú dohromady už desať potomkov. "Čo slávik, to dieťa!," poznamenal.

Jubilejný bol tohtoročný Český slávik aj pre speváčku Luciu Bílú, ktorá získala už 20. slávika. Zlatých slávikov obhájili aj Karel Gott a skupina Kabát.

Karel Gott získal cenu Český slávik v kategórii spevákov a má tak neuveriteľnú zbierku 42 slávikov. Radosť zdieľal s manželkou Ivanou. Foto: TASR/Bohdan Kopčák


Ocenili Po strništi bos


Najnovší koprodukčný česko-slovensko-dánsky film režiséra Jana Svěráka Po strništi bos si po úspechoch v Česku a na Slovensku našiel svojho diváka aj za hranicami. Na 27. ročníku Filmového festivalu Cottbus v Nemecku, orientovaného na filmy zo strednej a východnej Európy, získal Cenu divákov.

"Nemecké publikum si našlo s filmom prekvapivo dobrý súlad. Nebolo to len tým, že sa odohráva počas vojny, zaujímalo ich detstvo, vzťah s rodičmi a zobrazenie minulosti vrátane zabudnutých remesiel," komentoval Jan Svěrák prvé medzinárodné festivalové uvedenie svojho filmu.



Fotografia roka


Triumf rodáka z Bratislavy Martina Bandžáka priniesla súťaž fotografií Czech Press Photo 2017. Čiernobiela snímka "Hizballáh, oslavy víťazstva nad Izraelom" renomovaného fotografa z agentúry Magna, ktorá vznikla s využitím mobilného telefónu, sa stala absolútnym víťazom súťaže a Fotografiou roka. Rovnaká fotografia získala prvé miesto aj v kategórii Problémy dnešnej doby.

Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá posudzovala viac ako 7000 fotografií, práce 482 autorov.

Hlavná cena – Martin Bandžák: Hizballáh, oslavy víťazstva nad Izraelom. Hizballáh každoročne oslavuje víťazstvo nad Izraelom vo svojej bašte na libanonsko-sýrskych hraniciach. Foto: Teraz.sk/Czech Press Photo


Nový album od Peter Bič Project


Známa slovenská kapela Peter Bič Project vydáva nový štúdiový album s názvom Dream, ktorý je ich doposiaľ najintímnejším dielom. Novinka ponúka osem skladieb v angličtine a dve v slovenčine. Jednou z nich je najnovší hit Skúšame sa nájsť.

„Veľkou zmenou pre nás a určite aj pre našich fanúšikov bude, že na albume nájdu aj slovenské pesničky. Slovenčine sme sa nikdy nebránili, dokonca ešte v začiatkoch našej tvorby sme zložili aj mnoho slovenských piesní. Momentálne sme dospeli k rozhodnutiu, že toto je pre nás tá správna cesta. Chceme, aby nám naši fanúšikovia rozumeli nie len hudobne, ale aby chápali aj hĺbku našich textov a tomu, čo im našou hudbou chceme povedať,“ priblížil rozhodnutie spievať v slovenčine Peter Bič.



Kaczyňski študuje mačky


Najvplyvnejšieho poľského politika prichytili, ako si počas parlamentnej schôdze číta paperbackové vydanie knihy o mačkách. Informovala o tom v piatok agentúra AP, podľa ktorej bol predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski doslova "zažratý" do malej knihy s názvom Atlas divých a domácich mačiek.

Kaczyňski (68) je v Poľsku známy ako veľký milovník mačiek: už dávnejšie chová vlastné a pomáha i túlavým. Táto jeho náklonnosť trochu zmierňuje obraz tohto muža známeho svojimi drsnými politickými ťahmi, uviedla AP.




ODPORÚČAME TIEŽ:
Napísal knihu o prácu v tlačovej agentúre. Pokrstil ju Michal Tvarožek
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Zo Štrbského plesa ZUBAČKOU do Štrby
Slovenská hymna v rockovom šate: Vypočujte si verziu od Metalindy
Pán prsteňov opäť ožíva, tentokrát v podobe seriálu

Komentáre