Hudba a film

Slovák vyhral hlavnú cenu v prestížnej súťaži za fotku urobenú mobilom

"Okrem hlavnej ceny súťaže Czech Press Photo 2017 vyhral Martin Bandžák s rovnakou fotografiou aj v kategórii Problémy dnešnej doby."

TASR, 25. novembra 2017 9:00
Hlavná cena – Martin Bandžák: Hizballáh, oslavy víťazstva nad Izraelom. Hizballáh každoročne oslavuje víťazstvo nad Izraelom vo svojej bašte na libanonsko-sýrskych hraniciach. Foto: Teraz.sk/Czech Press Photo
Triumf rodáka z Bratislavy Martina Bandžáka priniesla súťaž fotografií Czech Press Photo 2017. Čiernobiela snímka "Hizballáh, oslavy víťazstva nad Izraelom" renomovaného fotografa z agentúry Magna, ktorá vznikla s využitím mobilného telefónu, sa stala absolútnym víťazom súťaže a Fotografiou roka.

Fotograf trávi najviac času v Kambodži


Rovnaká fotografia získala prvé miesto aj v kategórii Problémy dnešnej doby. Rozhodla o tom medzinárodná porota, ktorá posudzovala viac ako 7000 fotografií, práce 482 autorov. Informácie o slávnostnom udeľovaní ocenení na Staromestskej radnici v Prahe priniesli v utorok české elektronické médiá.

Pre Martina Bandžáka to však nebola tentoraz jediná ocenená fotografia. Slovák, ktorý však 11 mesiacov roka trávi podľa vlastných slov vo svete, najčastejšie v Kambodži, sa tešil aj z víťazstva v kategórii Portrét, a to vďaka takisto čiernobielej fotografii mladej kojacej matky z Nikaraguy.

Ďalší ocenení


V kategórii Aktualita získal prvé miesto Robert Barca a snímka Áno Erdoganovi, Nie demokracii, na ktorej autor zachytil masy stúpencov tureckého prezidenta v uliciach počas povolebnej noci.

Prvé miesto v kategórii Ľudia, o ktorých sa hovorí, patrí fotografii Roberta Sedmíka s názvom Tam je mikrofón, momentke zachycujúcej májový konflikt dvoch českých ústavných činiteľov, prezidenta Miloša Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku na Pražskom hrade, keď hlava štátu konala tak, ako by predseda vlády prišiel podať demisiu, aj keď tak neučinil.

Laureátom ročného štipendia pražského magistrátu na fotografovanie premien českej metropoly sa stal Matěj Dereck Hard známy portrétmi osobností žijúcich v Prahe. Výstavu najlepších prác súťaže Czech Press Photo 2017 sprístupnia už v stredu na Staromestskej radnici v Prahe, kde potrvá do 30. januára 2018.

ODPORÚČAME AJ:
Pán prsteňov opäť ožíva, tentokrát v podobe seriálu
Vychádza nový album Bílé Vánoce Lucie Bílé II.
Horkýže Slíže oslávia 25 rokov na turné s najnovším albumom
Nápadník uzatvára trilógiu, k Pelíškom má podľa Hřebejka najbližšie

Komentáre