Hudba a film

Pán prsteňov opäť ožíva, tentokrát v podobe seriálu

"Podľa prvých informácií by sa dejová línia nemala týkať samotného príbehu Froda a jeho cesty do Mordoru, ktorý poznáme z filmov."

Monika Radošovská, 22. novembra 2017 10:00
Filmové spracovanie Pána Prsteňov bolo mimoriadne úspešné. Foto: TASR/AP
Štrnásť rokov od uvedenia posledného dielu Pána prsteňov na filmové plátna prichádza pre fanúšikov tejto kultovej fantasy trilógie zaujímavá správa: legendárna sága od J.R.R. Tolkiena sa vracia, tentokrát v podobe seriálu.

Lukratívny námet


Po niekoľkých týždňoch špekulácií informáciu potvrdili tvorcovia z Amazon Studios, ktorí budú na produkcii seriálu spolupracovať s Tolkien Estate and Trust, vydavateľstvom HarperCollins a New Line Cinema - oddelením Warner Bros., ktoré produkovalo aj filmové stvárnenie Pána prsteňov od Petra Jacksona. O práva na tento príbeh mali záujem aj iné štúdia, Amazon ich nakoniec získal za približne 250 miliónov dolárov.

Nové príbehy


Podľa prvých informácií by sa dejová línia nemala týkať samotného príbehu Froda a jeho cesty do Mordoru, ktorý poznáme z filmov. Tvorcovia sa chcú zamerať na udalosti, ktoré tejto osudovej púti predchádzali. Zatiaľ nie je jasné, či bude seriál obsahovať aj príbeh z Tolkienovej knihy Hobit, ktorej dej sa taktiež chronologicky radí pred trilógiu. Divák však podľa uverejnených informácií môže očakávať hneď niekoľko sérií, ako aj postavy a udalosti, ktoré doposiaľ nikdy neboli spracované do filmovej podoby.

Na archívnej snímke z roku 1967 J.R.R. Tolkien - autor trilógie The Lord of the Rings (Pán prsteňov). Foto: TASR/AP


Dosiahnuť úspech Hry o tróny


Pôvodná filmová verzia Pána prsteňov získala 30 nominácií na Oscara a až 17 zlatých sošiek. Posledný diel s podtitulom Návrat kráľa ukoristil víťazstvo vo všetkých 11 nomináciách. Trilógia sa zaradila medzi najziskovejšie filmové série všetkých čias a má fanúšikov po celom svete. Tvorcovia seriálu teda stoja pred veľkou skúškou a síce uspokojiť očakávania náročných fanúšikov. Amazon sa netají ambíciou dosiahnuť úroveň veľmi úspešného seriálu Game of Thrones (Hra o tróny).

Nesmrteľná predloha


Príbeh Pán prsteňov vyšiel prvýkrát v roku 1954, jeho autorom bol profesor anglického jazyka a literatúry na Oxfordskej univerzite a jazykovedec John Ronald Reuel Tolkien. Ide o jednu z najpredávanejších ság vôbec – predalo sa viac ako 150 miliónov výtlačkov a príbeh stále nestráca na popularite.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Filmový štáb Perinbaby sa opäť vrátil pod Tatry, natáča svadbu
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Liga spravodlivosti a Fantastická žena
Ewa Farna s kapelou sa v závere novembra predstaví v Bratislave
Highlighty týždňa: Nový najsexi muž planéty nemá rád pozornosť

Komentáre