Hudba a film

Vychádza nový album Bílé Vánoce Lucie Bílé II.

"Je pokračovaním platne Bílé Vánoce Lucie Bílé, ktorá vyšla v novembri 2010."

TASR, 21. novembra 2017 9:00
Lucie Bílá Foto: TASR
Najúspešnejšia česká speváčka Lucie Bílá, veľmi populárna aj na Slovensku, prichádza s novým štúdiovým albumom. Na etikete vydavateľstva Supraphon vychádza album Bílé Vánoce Lucie Bílé II. Je pokračovaním platne Bílé Vánoce Lucie Bílé, ktorá vyšla v novembri 2010.

Bílé Vánoce II ponúkajú trinásť piesní, sú nimi Vánoční expres, Je Štědrý den, Seznam vánočních přání, Slyš, andělé zpívají, Nad Betlémem svítá, Jenom klid, Zvon volá nás, Marie a svatá Anna, Lední šou, trinástou je Řekněte dětem. Súčasťou albumu je elegantný obal s piesňovými textami a fotografiami. Album vychádza aj vo vinylovej verzii. Viaceré z piesní zaznejú aj na vianočnom turné, ktoré 19-násobná zlatá slávica pripravuje.

Producent a kapelník Petr Malásek pripravil a zaranžoval novú sadu vianočných a sviatočných pesničiek. Vedľa osobito spracovaných prevzatých piesní ponúka platňa aj tri pôvodné piesne, v ktorých si zaspievali aj ich autori Jan Toužimský zo skupiny Arakain a speváčka Radůza.

Od vydania prvej vianočnej platne prešlo sedem rokov. „Je to už niekoľko rokov, čo som chcela nové pesničky, pretože každý rok robím turné Biele Vianoce, v decembri cestujem po Česku a Slovensku a rozdávam ľuďom radosť. Ale aby to malo aj nejakú zmenu, tak som povedala, že prišla chvíľa na nové koledy. Už sme ich mali pár vybraných a pred siedmimi rokmi sa na ten prvý album nevošli,“ uviedla pre TASR speváčka.

Deväť z trinástich piesní otextovala speváčka Radůza. Bola to ich prvá spolupráca. „Niektoré veci prichádzajú „zhora“. Nebolo to tak, že by ma to napadlo. Je to moja obľúbená kolegyňa, v novinách som si prečítala rozhovor a zdalo sa mi, že je nejaká smutná. Tak to bola úloha pre mňa, zavolala som jej a ponúkla prácu, spoluprácu na tomto cédečku. A priebehu asi troch dní som mala všetko otextované. Je veľmi talentovaná, veľmi citlivá bytosť, tak to zo seba takto vychrlila a čudujem sa, že sme sa nestretli už skôr. Nielen to, že si rozumieme ľudsky, ale dokonca sme zistili, že sme vzdialenými príbuznými. Takže celé to bolo spontánne a ja som za ten rozhovor v časopise vďačná. Schovám si ho, lebo vďaka nemu mám skvelú textárku,“ dodala Bílá.



„Táto platňa podľa mňa ponúka pesničky pre dospelých aj deti, to je dobré, sú to také spievanky. Na jednu z nich – Jenom klid – sme už nakrútili aj videoklip. Bude to výborná zábava, skombinovali sme staré filmy z 30. rokov s novou dobou, takže napríklad Hugo Haas vyhodí kabát, ja ho vonku chytím. Nakrúcali sme ho v kultúrnom dome u nás v Otvoviciach, ktorý som zachránila. Skoro ako na Barrandove, krásne sme si to užili,“ dodala.

Jednou z piesní je aj duet Zvon volá nás s Janom Toužimským. „S Honzom som už hrala v muzikáli Excalibur. Potom som ho dohodila do kapely Arakain, čo je moja hudobná láska. Týmto som si vyslúžila fantastického kolegu, s ktorým sa vidím teraz často, pretože s Arakainom som stále. Na koncertoch s nimi hovorím, že Honza ma berie do rámusu a ja jeho zase do kľudu. Pôjde so mnou už tretí rok aj na vianočné turné. Nielen to, že to je kamarát a výborný spevák, ale on je aj skvelý autor. Takže napísal pesničku Zvon volá nás a ja sa na ňu teším, budeme ju spievať prvýkrát,“ objasnila speváčka.

Nádherná je podľa Bílej posledná pesnička na albume, Řekněte dětem, ktorá vznikla zvláštne. "Jednu z pesničiek som z albumu vyradila, vyradila som ju už pred siedmimi rokmi a teraz znova. Povedala som nie. Naraz nám však jedna chýbala. Petr Malásek zavolal Václavovi Koptovi, aby nám niečo napísal. Práve sedel vo vlaku a než docestoval na miesto, napísal nádhernú báseň, ktorú Petrovi poslal. Ten ju večer zhudobnil a ja som ju druhý deň naspievala. Je nádherná," vysvetlila.



ODPORÚČAME AJ:
Horkýže Slíže oslávia 25 rokov na turné s najnovším albumom
Nápadník uzatvára trilógiu, k Pelíškom má podľa Hřebejka najbližšie
Helena Vondráčková vydáva limitovanú edíciu štyroch posledných albumov
Filmový štáb Perinbaby sa opäť vrátil pod Tatry, natáča svadbu

Komentáre