Hudba a film

Slovenská hymna v rockovom šate: Vypočujte si verziu od Metalindy

"Peter Sámel vysvetlil, že nápad prerobiť hymnu vznikol úplnou náhodou v Košiciach, kde skupina hrala na galavečere bojových športov."

TASR, 23. novembra 2017 9:00
Gitarista Metalindy Peter Sámel v novom videoklipe. Foto: Youtube/OfficialMetalinda
Slovenská štátna hymna už má aj svoju rockovú verziu. Nahrala ju legendárna kapela Metalinda, ktorá ju spolu s novým klipom v uplynulých dňoch ponúkla svojim fanúšikom.

Všetky slohy


Gitarista a zakladateľ Metalindy Peter Sámel vysvetlil, že nápad prerobiť hymnu vznikol úplnou náhodou v Košiciach, kde skupina hrala na galavečere bojových športov. "Usporiadateľ nám navrhol, aby sme okrem svojich vecí pred hlavným podujatím zahrali aj hymnu. Prerobil som ju do rockovej úpravy a náš spevák Andy Hudák ju v našom bratislavskom štúdiu naspieval," priblížil. Teší sa, že na akcii mala hymna veľký úspech. "Ľudia boli veľmi prekvapení, lebo si mysleli že hymna sa končí už po prvej slohe. My ju ale hráme celú, všetky štyri slohy tak, ako ju napísal Janko Matúška. Jej úspech na tomto podujatí nás inšpiroval k tomu, že sme k nej s Andym na Devíne nakrútili aj videoklip."



Z novinky má dobrý pocit, keďže zatiaľ sa podľa jeho slov páčila každému, komu ju pustil. "Naša hymna je v podstate rocková pieseň, Slováci sú rockeri a pre nás prerobiť hymnu je maličkosť," dodal s úsmevom gitarista.

Pocta a zodpovednosť


Pre speváka Metalindy Andyho Hudáka išlo o veľkú výzvu. "Naspievať slovenskú hymnu bola pre mňa veľká pocta a zároveň zodpovednosť zaspievať ju tak, aby sme zanechali posolstvo našej hymny, jej pompéznosť a jej odkaz. Verím, že sme neporušili dedičstvo tejto piesne a zanechali v nej to, čo tam má byť - hrdosť a dali jej ten správny výraz," vyznal sa.

Ide pritom už o tretiu "hymnickú" skladbu na konte tejto kapely. Peter Sámel napísal hymny pre mesto Turčianske Teplice a pre klub Harley Davidson. "Veď nakoniec aj naše pôvodné pesničky sú v duchu hymien. Napríklad Slnko nevychádzaj alebo Ján Ámos Džínový," zamýšľa sa muzikant.

Najlepšie časy


Ako TASR ďalej informovala za kapelu Natália Novotná, okrem prebiehajúceho turné po Slovensku i Česku, ktorým Metalinda oslavuje svojich 33 rokov na scéne, skupina pracuje i v štúdiu. Už pol roka pripravuje nový album, ktorý vyjde na jar a vyrazí s ním aj na turné.

"Fanúšikovia sa môžu tešiť na novú, zaujímavú Metalindu. Teraz prežívame tie naše najlepšie časy. Ak si ľudia myslia že sú už dávno za nami, tak po vypočutí nášho najnovšieho albumu zistia, že nás ešte len čakajú," teší sa Peter Sámel.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Milujete emotikony? Tieto štyri emoji posielajte naozaj opatrne
R. Brat: Dubček v našom filme bude obyčajným smrteľníkom
Horkýže Slíže oslávia 25 rokov na turné s najnovším albumom
VESMÍRNA POŠTA: Tri posolstvá od pozemšťanov, nájde ich niekto?

Komentáre