Život

Highlighty týždňa: Poznáme najlepšie zarábajúcu speváčku sveta

"V Budapešti vystavujú Petržalku. Televízne vysielanie na Slovensku oslávilo 60. výročie. Vieme dátumy premiér dvoch filmov z prostredia slovenskej hudby. Mista začína novú éru tvorby. "

TASR/Webmagazin.sk, 7. novembra 2016 9:00
Speváčka Taylor Swift Foto: TASR/AP
Najlepšie zarábajúcou ženou v hudobnom priemysle je americká speváčka Taylor Swift. Vyplýva to z rebríčku časopisu Forbes, podľa ktorého jej príjmy dosiahli za rok asi 170 miliónov dolárov. Prilepšila si hlavne vďaka koncertnému turné.

Na druhom mieste je Adele (80,5 milióna USD) pred Madonnou (76,5 milióna USD), Rihannou (75 miliónov USD) a Beyoncé (54 miliónov USD). Na šiestu priečku sa prepadla minuloročná jednotka Katy Perry, zarobila "len" 41 miliónov dolárov.




V Budapešti vystavujú Petržalku



Najväčšie panelákové sídlisko v strednej Európe Petržalka predstavuje v Slovenskom inštitúte v Budapešti fotograf Martin Kleibl. "Nie sú tam len paneláky, ale aj rôzne sídliskové zákutia, príroda Petržalky a jej okolia – lužné lesy, jazerá, Dunaj. To sú fotky od roku 2006 do 2016. Jedna séria sa venuje porovnaniu stavu pred asanáciou a po nej. Mám tam sériu krajinárskych fotografií. Aj moju diplomovú prácu z Vysokej školy výtvarných umení. Volá sa Susedia a je to interaktívna obrazovka s fotografiou paneláka. Ťuknutím na jednotlivé balkóny sa dostanete do vnútra obývačky, kde sú odfotení jeho obyvatelia. Panelák má 107 bytov a do 55 sa dá nazrieť," uviedol pre TASR fotograf.

Výstava je súčasťou bratislavského medzinárodného festivalu Mesiac fotografie a potrvá do 20. novembra.



60 rokov televízneho vysielania na Slovensku



Od začiatku prvého televízneho vysielania na Slovensku uplynulo 60 rokov. Z Bratislavy sa začalo vysielať 3. novembra 1596.

Prvým programom bol priamy prenos z vtedajšieho bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO). Po československej hymne a hymne Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) si diváci mohli pozrieť program Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Spolu s televíznym štúdiom prenášal prenos aj vtedajší rozhlas.

Galavečer k 60. výročiu televízie a 90.výročiu rozhlasu na Slovensku si môžete pozrieť 13. novembra na Dvojke.



Slovenská hudba v kinách



Hviezdy slovenských koncertných pódií môžete už čoskoro zažiť aj v kinách. Skupina IMT Smile pripravila koncertný film o svojom projekte s Umeleckým súborom Lúčnica. Richard Müller zase odhalí kúsok svojho súkromia i profesijného života v dokumente s názvom Nespoznaný.

Hudobno-tanečný projekt Made in Slovakia, v ktorom sa prešovská kapela IMT Smile spojila so súborom Lúčnice, vypredával najväčšie koncertné haly. Tvorcovia teda naplnili želania fanúšikov a prinášajú snímku z koncertov s názvom IMT Smile a Lúčnica: Made in Slovakia. Okrem záberov z koncertov sa otvárajú dvere aj do zákulisia a vzniku projektu. Premiéra je 10. novembra.



Dokumentárny film Richard Müller: Nespoznaný prináša intímny rez do života žijúcej legendy slovenskej hudby. Režisér Miro Remo a kreatívny producent Marek Kučera sa počas troch rokov snažili zachytiť život speváka, ktorý má za sebou množstvo pádov i vzostupov, no napriek tomu stále tvorí a spieva.

"Témy ako Richardova choroba, skúsenosti s drogami, vzťahy so ženami sa vo filme tiež čiastočne objavia. Ale my sme sa, pravdaže, neznížili na úroveň bulváru. Snažili sme sa tieto momenty zaradiť do kontextu Richardovho života tak, aby ho divák mohol lepšie a komplexnejšie pochopiť. Nemyslím si však, že Nespoznaný je kontroverzný film," komentoval snímku jej režisér Remo. V kinách od 17. novembra.



Nová Mista po slovensky



Speváčka Mista zverejnila svoj prvý singel spievaný po slovensky. Piesen Deň s tebou otextoval Vlado Krausz, autormi hudby sú Mista a Stano Šimor. Slovenskou piesňou ohlasuje novú éru vo svojej tvorbe.

„Každý hudobník sa časom vyvíja a má potrebu posunúť sa ďalej. Pre mňa je nahrávanie nových skladieb so živými nástrojmi a kapelou návrat k tomu, čo som robila celý život, ešte behom štúdia na konzervatóriu a VŠMU. Slovenčina je môj rodný jazyk a vždy mi bude najbližší,“ povedala pre médiá speváčka. Okrem spievania v novinke aj hrá na husliach.



ODPORÚČAME TIEŽ:

Film Červený kapitán uvedú na áčkovom filmovom festivale
VIDEO: Občianske preukazy budete môcť nahradiť mobilnými telefónmi
Počuli ste už o trblietavej paste? Zoznámte sa s novým trendom
Ľudia žijú o 10 rokov dlhšie ako kedykoľvek predtým

Komentáre