Technológie

VIDEO: Občianske preukazy budete môcť nahradiť mobilnými telefónmi

"Budúcnosť využitia mobilných telefónov už dávno nie je len v telefonovaní. Uľahčiť život by nám mohli aj tým, že nám nahradia klasické plastové preukazy totožnosti, prípadne ďalšie doklady."

Tablet.TV, 6. novembra 2016 10:00
Stanú sa občianske preukazy v mobiloch realitou? Foto: Tablet.TV
V blízkej budúcnosti by mohli úrady vydávať občianske preukazy a iné doklady uložené na personalizovanej mikro SD karte, ktorú si potom vložíte rovno do mobilu. Ten vám potom poslúži ako náhrada za klasický plastový občiansky preukaz.

Bezpečnosť proti zneužitiu je zaručená hneď na niekoľkých úrovniach. Prvá je ukrytá v samotnom čipe, ktorý je certifikovaným nosičom a spĺňa všetky potrebné štandardné kritériá. Druhou úrovňou je samotné prostredie mobilného telefónu, kde nastupujú ďalšie prostriedky v podobe rôznych kryptovaní a dvojstrannej autentifikácie.

Súčasťou mobilnej elektronickej identifikačnej karty, alebo multipassu je aj možnosť overenia jeho pravosti. Využiť sa dá napríklad v situáciách, keď vás zastaví policajná hliadka a bude chcieť, aby ste sa identifikovali.



Doklady v telefóneby si mohol v blízkej budúcnosti dovoliť každý, kto má mobil s micro SD slotom. Tie majú po väčšinou všetky mobilné zariadenia s výnimkou Iphonov. Aj v tomto prípade ale existuje riešenie v podobe harwarových doplnkov umožňujúcich externé pripojenie micro SD kariet.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Päť technologických mýtov, ktorým možno veríte aj vy
Najpredávanejšia slovenská autorka sa teší z každej slovenskej knihy
LIKE DŇA: Planéta Zem bude pokračovať
Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou

Komentáre