Život

Editori z Oxfordu: Slovo twerkovanie poznali už v roku 1820

"Pohyb, ktorý spopularizovala americká speváčka Miley Cyrus."

TASR, 27. júna 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Sexuálne expresívne tancovanie známe ako twerkovanie, ktoré preslávila americká herečka Miley Cyrusová, sa dostalo do rešpektovaného Oxfordského slovníka angličtiny. Podľa odborníkov na tvorbu slovníkov bolo známe už pred takmer 200 rokmi, napísala tlačová agentúra AP.

Do Oxfordského slovníka angličtiny sa podľa dnešného oznámenia vydavateľov dostali aj ďalšie nové slová ako e-cigarette (elektronická cigareta) či twitterati, čo je anglické označenie pre človeka využívajúceho mikroblogovaciu službu Twitter.

Nové vydanie Oxfordského slovníka angličtiny vysvetľuje, že twerkovanie je tancovanie "sexuálne provokatívnym spôsobom za pomoci pohybov spodnej časti tela a bokov, nízko, v podrepe".

Slovník twerkovanie uvádzal aj predtým, ale v súvislosti s krútivým či trhavým pohybom. Jazykovedci zistili, že twerkovanie s uvedeným významom existovalo ako podstatné meno už v roku 1820, písalo sa však "twirk". Ako sloveso sa používa od roku 1848 a od roku 1901 sa zaužívala jeho písomná podoba "twerk".


Zdroj: youtube.com

Editorka slovníka Fiona McPhersonová označila objavenie koreňov twerkovania za "pozoruhodné". Podľa jej vyjadrenia má twerkovanie ako charakteristika tanca svoje korene v hudobnej scéne New Orleans v 90. rokoch 20. storočia.

Oxfordský slovník angličtiny mapuje historický vývoj jazyka a má prísnejšie podmienky pre prijatie slova ako iné oxfordské slovníky. Nové slová, ktoré sa v ňom objavia, musia byť predtým používané najmenej desať rokov, a to súčasne v spravodajstve a beletrii.

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Modely plaviek a bežné ženy
Srdcervúci príbeh o rozpolených veciach je len marketingovou kampaňou
Prečo ľudia halucinujú?
Highlighty týždňa: Celeste Buckingham má nový klip
Nechystáte sa na dovolenku? Tieto veci môžete robiť aj doma

Komentáre