Život

Prečo ľudia halucinujú?

"Vidia imaginárne postavy alebo majú pocit, že sa menia na vlka. Aj takéto hrôzy prežívajú ľudia s halucináciami."

Zuzana Onufer, 25. júna 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník
Halucinácie majú ľudia, ktorí vnímajú hluk, zápach alebo vizuálne podnety, ktoré v skutočnosti nie sú reálne. Všeobecne ide o poruchu vnímania. Pôvod slova "halucinácie", obsahuje dve slová - snívať a byť rozrušený. Aké druhy halucinácií poznáme a čo ich spôsobuje, mapoval portál psychologytoday.com a livescience.com.

Príčiny


Halucinácie môže vyvolať množstvo spúšťačov, ako napríklad nedostatok spánku, užívanie drog, psychické poruchy, vysoká horúčka, zmyslové poruchy, ale aj užívanie určitých druhov liekov. Kým niektoré halucinácie odznejú spolu s tým, ako prestane účinkovať ich spúšťač (lieky, drogy, horúčka), iné si vyžadujú pomoc psychológov a psychiatrov.

Halucinácie a pseudohalucinácie


K pseudohalucináciám dochádza vtedy, ak človek, ktorý veľmi živo prežíva nejakú halucináciu si zároveň uvedomuje, že to nie je skutočné. Môže to byť spôsobené napríklad užitím drog, keď sme na to vopred pripravení, že budeme mať nejaké vidiny alebo predstavy. Naproti tomu, ak máme skutočné halucinácie, dokážeme sami seba presvedčiť, že vidíme postavy, počujeme hlasy alebo, že po nás lezie hmyz, avšak nič z toho nie je reálne.

Počujú hlasy


Počutie rôznych hlasov je jedným z najznámejších prejavov šialenstva. Vyskytuje sa často u schizofrenikov, ktorí tvrdia, že počujú jeden alebo viac hlasov, ktoré s nimi komunikujú. Ľudia počujú hlasy konkrétnych alebo neidentifikovateľných ľudí, pričom ostatní prítomní ich nepočujú. Ďalšou formou sluchovej halucinácie je hudba. Často veľmi známa, s ktorou má postihnutý pacient silné emocionálne asociácie.

Vidia nereálne postavy


Pri vizuálnych halucináciách pacienti tvrdia, že vidia rôzne zvieratá, objekty alebo ľudí. Častým javom je aj videnie duchov alebo anjelov. Niektoré vizuálne halucinácie sú tiché, v iných na človeka jeho halucinácie prehovárajú alebo mu niečo prikazujú.

Cítia pach mŕtvol alebo chuť skazeného jedla


Okrem spomínaných základných typov halucinácií, existujú aj ďalšie, ktoré zasahujú iné naše zmysly. Možno ste napríklad počuli o tom, že človek, ktorému amputovali nohu, môže cítiť bolesť alebo svrbenie na fiktívnej nohe. Podobne ľudia, ktorí stratia zrak vidia rôzne obrazy či plastické ilúzie. Ľudia, ktorí zažili v minulosti niečo hrozné, ako napríklad vojnu alebo smrť blízkeho môžu trpieť posttraumatickou stresovou poruchou. Prejavuje sa to tým, že neustále im rôzne podnety pripomínajú danú udalosť. Napríklad cítia pach mŕtvol alebo počujú výstrely. Pri rôznych poškodeniach mozgu dochádza napríklad k halucináciám, pri ktorých máme pocit, akoby sme neustále konzumovali pokazené jedlo, alebo nám pod kožou chodili parazity, alebo si myslíme, že nám horí celé telo.

Bizarné halucinácie


Chromatopsia, - pacienti vidia všetko a všetkých v rovnakej farbe
Lilipután - postihnutí majú pocit, že vidia imaginárnych malých človiečikov
Brobdingnagian – všetci sa nám zdajú, že sú obri
Clinical lycanthropy - pacienti veria, že sa menia na vlkov, žaby, hady alebo prasatá. Trvajú na tom, že u seba pozorovali, že im rastú ostré zuby a ich ruky pokrýva kožušina
Capgras delusion – pri tomto syndróme sa pacient domnieva, že jeho blízkych ako je napríklad manželka alebo priateľ, nahradili dvojníci.

ODPORÚČAME AJ:
LIKE DŇA: Blogerku tento raz obliekal manžel
Highlighty týždňa: Celeste Buckingham má nový klip
Nechystáte sa na dovolenku? Tieto veci môžete robiť aj doma
PORNOPRIEMYSEL: Šokujúce fakty
Mimotelové vnímanie: Dokáže človek pozorovať svoje telo zhora?

Komentáre