Život

Deti, ktoré vedia dobre klamať, sú inteligentnejšie

"Aby sme sa do klamstva nezamotali, vyžaduje si to výborné verbálne a pamäťové schopnosti. "

Zuzana Onufer, 11. júla 2015 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Keď nás dieťa oklame, zvyčajne to riešime dohovorom o tom, že klamať sa nemá a možno za to dieťa aj potrestáme. Nová štúdia psychológov z University of Sheffield však ukazuje, že deti, ktoré klamú majú výborne vyvinutú pamäť aj myslenie.

Psychológovia testovali 135 detí. Zistili, že malí klamári dopadli na testoch lepšie než ich poctiví rovesníci. Vysvetľujú to tým, že dobre klamať dokážu len inteligentní ľudia.

"Kým rodičia nie sú zvyčajne príliš hrdí na to, keď ich deti klamú, môžu byť prinajmenšom potešení zistením, že ich deti vedia klamať dobre. To znamená, že im to myslí a vedia kvalitne spracúvať informácie," povedala Dr. Elena Hoicka, z katedry psychológie na sheffieldskej univerzite.

Klamári vs. poctivci


Pre danú štúdiu boli vybrané deti vo veku šesť až sedem rokov. Zapojili ich do vedomostnej hry, kde mali otázky napísané na kartičkách. Deti oboznámili s tým, že odpovede sú na zadnej strane každej kartičky. Všetko bolo sledované skrytou kamerou, čiže vedci presne vedeli, ktoré dieťa vyniklo vlastnými vedomosťami a ktoré si pomohlo podvodom.

Detí sa potom opýtali, či sa pozreli na zadnú stranu. Viaceré oklamali a povedali, že nie. Skúšali ich dostať napríklad otázkou, akej farby bola zadná strana kartičky alebo aký tam bol obrázok. Niektoré deti, aby ich neodhalili zámerne povedali inú farbu alebo klamali, že nevedia.

Následne všetky deti podrobili pamäťovým testom. Ukázalo sa, že deti, ktoré klamali a nedali sa nachytať, obstáli najlepšie. Z toho teda vedci dospeli k záveru, že pamäť a schopnosť klamať spolu súvisia. Aby sme svoju pravdu, ktorá je v skutočnosti lžou udržali, potrebujeme dobrú pamäť, schopnosť pracovať s informáciami a dobré verbálne zručnosti.

Klamstvo ako dôležitá sociálna schopnosť
Deti sa naučia klamať približne od svojich dvoch rokov. Vtedy už majú dostatok skúseností s tým, že keď urobia niečo nesprávne alebo zakázané, čaká ich trest. Ak teda urobia niečo zlé, prirodzene sa chcú vyhnúť trestu tým, že svoje huncútstvo zaprú. Samozrejme, že v tom deti nemáme podporovať, treba ich učiť, že majú hovoriť pravdu a radšej sa priznať, ako klamať.

Klamstvo však patrí k životu a každý z nás občas túto nadobudnutú zručnosť použije. Deti sa postupne učia využívať aj rôzne milosrdné lži, ktoré sú v spoločnosti akceptovateľné. Napríklad, ak neprezradia nejaké prekvapenie alebo ak babke slušne poďakujú za sveter, ktorý sa im síce nepáči, ale nechcú ju uraziť.
Zdroj: telegraph.co.uk, mirror.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Bojujte proti potu: Tri tipy, ako sa zbaviť fľakov pod pazuchami
Neviete, čím ešte prekvapiť? Skúste plavky na zips
Polygamistky majú svoju vlastnú módu: Takto ju spoznáte
Tri veci, ktoré si môžete odniesť z bazéna

Komentáre