Štýl

Polygamistky majú svoju vlastnú módu: Takto ju spoznáte

"Nielenže sa o manžela delia s ďalšími ženami, ešte musia nosiť rovnaké a nie príliš vábne oblečenie. "

Zuzana Onufer, 9. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
O rôznych sektách vyznávajúcich polygamiu sa už toho popísalo veľa. Možno ste ale nevedeli, že ženy z polygamnej Fundamentalistickej cirkvi Ježiša Krista svätých posledných dní vyznávajú špecifický štýl obliekania, ktorý sa riadi striktnými pravidlami. Na prvý pohľad si pomyslíte, že sú ako z iného storočia. Niečo na spôsob niekdajšieho seriálu Domček v prérii. Čo teda musia a naopak nesmú nosiť americké polygamistky, zisťoval portál yourtango.com.

1. Nosia síce šaty, ktoré sa všeobecne mužom páčia, avšak tie ich sa nedajú označiť ako zvodné alebo sexi. To preto, aby jednotlivé ženy na seba nežiarlili a aby nezvádzali iných mužov.

2. Dávajú prednosť pastelovým farbám, ktoré vraj majú evokovať ženskosť. V skutočnosti to vyzerá, akoby mali celý rok Veľkú noc.

3. Červená farba je zakázaná. Červené rúcho totiž bude mať podľa ich viery na sebe Ježiš, keď na zem zostúpi na konci dní.

4. Uvidieť v tejto komunite odhalené členky je doslova nemožné. Nosia buď vyššie členkové topánky, prípadne čižmy. Celkovo sú ženy prísne zahalené od krku až po členky.

5. Ženy si nikdy nesmú ostrihať svoje dlhé vlasy. A nie je to z estetických dôvodov. Svojimi dlhými vlasmi totiž budú musieť umývať Kristove nohy, v čase jeho druhého príchodu na zem. Ak by sa toho nedožili, tak či tak ich budú potrebovať, keď nimi budú musieť umývať nohy svojim manželom v nebi.

6. Obliekajú si špeciálne značky oblečenia. Pri ich výrobe sa výrobcovia musia držať striktných noriem, ktoré sú v súlade s ich vierou.

7. Pod šatami nosia minimálne tri vrstvy oblečenia. Zahŕňa to väčšinou svätú spodnú bielizeň, tri páry pančúch a niekedy aj nohavice.

8. Spodná bielizeň sa považuje za ochranu. Niektoré ženy si preto nevyzliekajú spodnú bielizeň takmer nikdy. Ani počas pôrodu, pohlavného styku s manželom, ani pri kúpaní či sprchovaní.

9. Make-up je tabu.

10. Ženy nemajú špeciálne oblečenie pre rôzne ročné obdobia. Či je teda zima alebo leto, stále majú na sebe šaty a tri sady spodnej bielizne. Je to niečo ako uniforma. Na jednej strane možno ocenia, že nemusia rozmýšľať, čo ráno na seba a možno táto unformita vyvoláva aj pocit bezpečia. Inak to asi jemne povedané nie je pre každého. Ani spôsob života, ani s tým súvisiaca podivná móda.


ODPORÚČAME AJ:
Nielen kráľovná ľudských sŕdc, ale i módna ikona. Oblečte sa ako Diana
Je vám horúco? Možno nemáte správnu podprsenku a nohavičky
Chcete skrášliť svoj dekolt? Obrovské náhrdelníky sú riešením
DIOR radí: Okrúhle plecia a plné prsia, ukážte ich aj vy

Komentáre