Život

Chceli by ste zložiť pieseň? Máte jedinečnú šancu

"Ak máte ambíciu preniknúť do hudobného priemyslu, alebo iba chcete vyjadriť svoje emócie, inšpirujte sa našimi radami. Prebuďte v sebe tvorivú dušu hudobníka. "

Webmagazin.sk, 11. júna 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počúvajte iných


Prvý krok, ako začať s procesom tvorenia hudby, je inšpirovať sa piesňami iných. Musíte mať prehľad vo svete hudby, veľa počúvať a inšpirovať sa. Skúste si pustiť aj iný žáner. Môže vám to udať iný smer a vaša pieseň tak bude jedinečnou.

Skúste to cez poéziu


Dobrý text je jednou z dvoch dôležitých častí každej piesne. V rádiách počuť veľa tuctový pesničiek s textom, ktorý si pamätáte po prvom vypočutí. Piesne s plytkým textom, ktoré nikomu nič nedajú, sú často na prvých miestach v hudobných rebríčkoch, ale v poslucháčovi nič nezanechajú. Nijako ho neposunú a to by dobrá pieseň mala. Neviete, ako začať s písaním? Skúste písať básne. Nevzdajte to po prvých pokusoch a pokračujte ďalej. Postupne sa budete zlepšovať. Pri písaní textov však platí rytmus a neraz sa text spája s melódiou ťažko.

Pripravte sa na múzu


Je pravda, že slová piesne k tvorcovi niekedy prichádzajú ťažšie. Zamerajte sa na hudbu. Pri tvorbe piesne budete mať v hlave stále inú melódiu. Ak nemáte text, spievajte si nejaké zvuky alebo slabiky. Majte po ruke zápisník a všetko si zapisujte. Buďte pripravený na múzu, ktorá k vám môže prísť aj tesne pred spaním. Aj legendárna skladba Yesterday vznikla tak, že Paul McCartney v nej pôvodne spieval o miešaných vajíčkach. Majte po ruke zápisník.



Premyslite si štruktúru


Väčšina piesní je vystavaná tak, že má dve alebo tri slohy, chytľavý a jednoduchší refrén a takzvaný bridge, ktorým pesnička vyvrcholí. Zamyslite sa nad tým, o čom by malo byť vaše majstrovské dielo a jednotlivé myšlienky vložte do veršov a slôh. Skladba by mala mať jednotnú tému a jasnú správu, takže sa zamerajte na jeden problém a neskáčte od zlomeného srdca k natiahnutej Achilovke.

Kolaborujte


Množstvo svetových interprétov funguje na princípe, že si nepíšu texty. Často si netvoria ani hudbu a pesničku iba naspievajú. V tej piesni to potom počuť. Napríklad speváčka Adele si píše vlastné texty a keď spieva o rozchode, vychádza zo svojej vlastnej bolesti. Neviete napísať text alebo vám robí problém vyskladať melódiu? Nehádžte flintu do žita. Požiadajte o pomoc priateľa, ktorý vie dobre písať. Môžete sa spojiť aj pri samotnom nahrávaní. Duetá sú v dnešných časoch veľmi populárne.

ODPORÚČAME AJ:
Tento vek by zvodnej Angeline Jolie tipoval málokto
Päť dôvodov, prečo si ženy vyberajú „zlých chlapcov“
Prší a vy ste doma s malým dieťaťom? Poradíme vám, ako sa nezblázniť
Vojna pohlaví: Čo ženy najviac nenávidia na mužoch?

Komentáre