Život

Prekvapenie na tanieri: Pizza, ktorú si objednáte, vás môže šokovať

"Viete čo majú spoločné mleté mäso, chobotnice alebo škorica? Všetko sa dá využiť ako prísada na pizzu. "

Andrej Onufer, 6. novembra 2014 12:00
Foto: TASR/AP


Keď sa povie pizza, väčšina ľudí si predstaví taliansku pizzu s tenkým cestom, paradajkovým základom a mozzarelou. Ak si k tejto predstave pridáte aj zelené lístky bazalky, máte tradičnú neapolskú pizzu, ktorej farby korešpondujú s farbami na talianskej zástave.

Pizza sa postupne z Talianska rozšírila do celého sveta, kde sa tvarovo, ale aj použitými prísadami prispôsobila chuti tamojších obyvateľov. Keď si objednáte pizzu v Japonsku, Turecku alebo Chicagu, možno budete prekvapený, aké čudo vám pristane na tanieri.

Ale poďme pekne po poriadku. Ani v mekke tohto jedla nie je pizza ako pizza.

Pizza Bianca


Tento druh pizze je typický pre rímske pizzerie. Namiesto paradajok a syra je pre túto pizzu príznačné tenké cesto pokvapkané olivovým olejom a posypané hrubou soľou. Zaujímavosťou je, že táto pizza sa nepredáva na kusy, ale na váhu.
Foto: imgur.com


Americká pizza


Američania pizzu milujú. Prvú pizzeriu v USA otvorili talianski prisťahovalci v newyorskej štvrti Little Italy v roku 1905. Netrvalo dlho a postupne pribudli aj ďalšie pizzerie. Newyorská pizza vychádza z neapolského receptu. Charakteristickým znakom je tenké, chrumkavé cesto s ľahkou paradajkovou omáčkou a syrom mozzarella. V inom americkom meste Chicago je však obľúbená úplne odlišná pizza. Nazýva sa Hlboký tanier a je pre ňu typický netradičný tvar cesta a spôsob prípravy. Pizza sa pečie na panvici a z cesta je vytvarovaná až trojcentimetrová obruč okolo celej pizze. Základom je hrubá vrstva paradajkovej omáčky, do ktorej sa zapracuje buď mäso alebo syr.
Foto: TASR/AP


Okonomiyaki


A teraz niečo pre silné žalúdky. Kapusta, bravčové mäso, rezance a chobotnica sú tradičné prísady na japonskú Okonomiyaki pizzu. Toto všetko je navrstvené na ceste a poliate Okonomiyaki omáčkou, ktorá chutí približne ako Worcestrová omáčka. Takúto pochúťku si môžete vychutnať napríklad v Hirošime, kde je tomuto pokrmu tematicky venovaný zábavný park.
Foto: imgur.com


Lahmacun


Svoj druh pizze majú aj Turci. Jej názov Lahmacun možno preložiť ako mäso a cesto. A to je presne to, čo aj dostanete. Placka cesta je poliata hovädzím alebo jahňacím mäsom. Ďalšími prísadami môže byť cibuľa, bylinky a paradajky.
Foto: imgur.com


Chačapuri


Chačapuri je tradičný gruzínsky pokrm. Svojim tvarom pripomína pizzu Calzone. V gruzínskom prevedení je pizzová kapsa plnená syrom a na vrchu je vajíčko. Existuje viacero druhov tejto pizze, avšak žiadna z nich neobsahuje paradajkovú omáčku.
Foto: imgur.com


Tarte Flambée


A vráťme sa opäť do Európy. Ani gurmánske Francúzsko nemôže byť bez svojej verzie pizze. Základom Tarte Flambée je syr a slanina. Pizza pochádza z Alsaska. Na tenké chrumkavé cesto pečené v rúre na drevo pridávajú špeciálne francúzske syry ako je fromage blanc alebo crème fraîche. Nemôže chýbať slanina a cibuľa. Vo Francúzsku si môžete vychutnať aj sladké verzie pizze s jablkami, škoricou a sladkým likérom.
Foto: imgur.com


Langoš


Nakoniec skončíme doma, respektíve u našich južných susedov. Variáciou na svetoznámu pizzu je, čuduj sa svete, aj langoš. Tenké cesto potreté cesnakom, syrom a smotanou predsa pripomína pizzu, aj keď sme si to doteraz asi neuvedomili. Maďarské langoše à la pizza dobre padnú napríklad v lete na kúpaliskách alebo ako rýchle a sýte pouličné jedlo.
Foto: imgur.com


Pizza ako kultúrne dedičstvo UNESCO


Kurióznu kampaň aktuálne iniciujú Taliani. Formou petície, pod ktorú sa doteraz podpísalo viac ako 26-tisíc ľudí požadujú, aby sa tradičná talianska pizza dostala na zoznam kultúrnych pamiatok UNESCO. Chrániť svoj poklad chcú najmä z obáv z rastúcej popularity amerických fast foodov a vplyvu smerníc Európskej únie.

Kampaň vedie bývalý minister pôdohospodárstva Alfonso Pecoraro Scanio, ktorý pochádza z "rodiska" pizze, z Neapola. K petícii sa pripojila aj rada známych politikov, umelcov a intelektuálov. Autori iniciatívy chcú pre potreby zápisu na zoznam UNESCO detailne stanoviť prísady, spôsob prípravy a vlastnosti talianskeho národného pokrmu, aby tak zachovali jeho pravú chuť pre ďalšie generácie. Informácie priniesla stránka imgur.com

ODPORÚČAME AJ:
Univerzálny, no všade iný: Viete aký chlieb jedia ľudia vo svete?
Zmrzlinár - kúzelník
Prijímate viac kolórií, ako si myslíte. Zmeňte to!
Nedajte sa odradiť pachuťou grófky medzi sladidlami
Červené víno ako bojovník proti akné

Komentáre