Zdravie

Červené víno ako bojovník proti akné

"Pohár alebo dva červeného vína má podľa odborníkov na organizmus pozitívne účinky. Vedeli ste ale, že pomáha aj v boji s akné?"

Zuzana Lobotková, 17. októbra 2014 14:00
Pochutnajte si na červenom víne. Foto: TASR Tomáš Halász


Akné netrápi len tínedžerov. Často postihuje aj pokožku ľudí starších, ako dvadsať rokov, a to bez ohľadu na liečbu. Resveratrol, antioxidant v hrozne a teda aj vo víne, môže zabiť baktérie, ktoré ho spôsobujú. Kombinácia resveratrolu s liekmi na akné, ktoré obsahujú benzoyl peroxid, môže zvýšiť schopnosť lieku zabíjať baktérie. Vedci teda uvažujú, ako túto schopnosť preniesť do liečebných postupov.

Akné majú za následok baktérie Propionibacterium acnes. Resveratrol sa už spája so zdravým srdcom, pretože bráni tvorbe voľných radikálov, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a tkanív. Benzoyl peroxid je zase oxidant, ktorý pracuje tak, že vytvára voľné radikály, ktoré zabíjajú spomínané baktérie akné.

Nová nádej


Doktorka Emma Taylorová, ktorá viedla výskum na University of California v Los Angeles, pre dailymail.co.uk povedala: "Spočiatku sme si mysleli, že tieto dve zložky pôsobia proti sebe. Táto štúdia však ukazuje, že kombináciou oxidačného činidla a antioxidantu sa môže zvýšiť ich účinok, čím sa udrží schopnosť bojovať proti baktériám počas dlhšieho obdobia."
Pohár červeného vína Foto: TASR Martin Baumann

Tím vedcov vypestoval kolónie baktérií, ktoré spôsobujú akné, a potom im dodal rôzne koncentrácie resveratrolu a benzoyl peroxidu – osamote a v ich kombinácii. Vedci potom počas desiatich dní sledovali rast a zánik kultúr baktérií. Zistili, že benzoyl peroxid bol schopný spočiatku zabiť baktérie na všetkých úrovniach koncentrácie, ale účinok bol krátkodobý – trval len 24 hodín. Resveratrol nemal silnú schopnosť zabíjať baktérie, ale zastavil ich rast na dlhšiu dobu. Spoločne teda úspešne znížili množstvo baktérií.

To najlepšie z oboch svetov


Spoluautorka štúdie doktorka Jenny Kimová sa vyjadrila: "Bolo to ako kombinácia toho najlepšieho z oboch svetov a ponúklo to dvojaký útok na baktérie." Vedci teda konečne pochopili, ako benzoyl peroxid funguje pri liečbe akné a ako pôsobí resveratrol. Bunky baktérií stratili niektoré štruktúry a vymedzenie ich vonkajších membrán. Resveratrol môže fungovať tak, že zmení a možno oslabí štruktúry baktérií.

Vedci teda otestovali kombináciu oboch látok aj na ľudskej pokožke, keďže benzoyl peroxid je pre pokožku toxický. Resveratrol tieto účinky minimalizuje. Tieto zistenia by teda mohli viesť k efektívnejšej a menej dráždivej liečbe akné, a teda by mohol uľaviť množstvu ľudí, ktoré tento problém trápi po fyzickej aj psychickej stránke.

ODPORÚČAME AJ:
Dvíhanie činiek zlepšuje pamäť
Energiu nájdete v šálke alebo v plechovke
Šesť spôsobov, ako sa ubrániť migrénam

Komentáre