Zdravie

Šesť spôsobov, ako sa ubrániť migrénam

"Ak vy alebo niekto vo vašom okolí trpí migrénami, viete, aké bolestivé a rušivé môžu byť. Keď udrie silná migréna, bolesť a ďalšie príznaky môžu byť až tak zlé, že všetko ostatné musí ísť bokom. "

Zuzana Lobotková, 1. októbra 2014 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Príznaky migrény sa líšia u jednotlivých ľudí, aj od epizódy k epizóde. Niektorým je na vracanie, zatiaľ čo iní sú veľmi citliví na hluk a svetlo. Niektorí zažívajú problémy so zrakom a u iných ide o vzácnu tichú migrénu bez bolesti, no s početnými inými príznakmi. Lieky by mali poskytnúť úľavu, ale prečo sa radšej nezamerať na prevenciu?

Píšte si denníček


Rovnako, ako sa medzi trpiacimi príznaky líšia, tak sú rôzne aj spúšťače bolesti hlavy. Poznať ich je prvým kľúčom k prevencii migrény. Mnohí lekári teda odporúčajú viesť si denníček. Zaznamenať si dátum, čas, symptómy pred a počas epizódy, či možné spúšťače. Z týchto informácií sa môžete veľa dozvedieť.
Vinníkom môže byť alkohol alebo určitá potravina. Spomedzi alkoholu je to najčastejšie pivo a červené víno, ktoré obsahujú látku s názvom tyramín. Ten sa dá nájsť aj v zrelých syroch a údeninách. Nie každý je však citlivý na tyramín. Niektorých ľudí ovplyvňuje počasie, hlasné zvuky, hlad, kofeín či tabak.

Buďte zdravý


Zdravý životný štýl a vyhýbanie sa obezite zmierňujú príznaky a komplikácie súvisiace s migrénou. Jedzte teda zdravú stravu a začleňte do svojho denného plánu aj pohyb. Napríklad aj potraviny bohaté na horčík, ako sú orechy, celozrnné potraviny a tmavá listová zelenina, môžu zabrániť migrénam. Lekári v súčasnosti sledujú aj účinok niektorých bylín ako prevencie.

Zvládajte stres


Stres je dobre známym vinníkom mnohých ochorení a migrény nie sú výnimkou. Stres môže viesť k napätiu v oblasti krku a ramien, čo vedie k napätiu a bolesti hlavy, ktoré prerastajú až do migrén. Stres tiež spôsobuje hormonálne výkyvy a niektoré hormóny môžu vyvolať migrény. Joga, meditácie a dychové cvičenia sú bežné relaxačné techniky. Vyskúšajte, čo pomôže práve vám.

Pravidelný režim


Klinické štúdie preukázali, že migrény môžu byť spustené nepravidelným spánkom alebo stravovacím režimom. Príčinou však môže byť aj nadbytok spánku, tak počúvnite odborníkov – spite 6 až 8 hodín za noc. Vzhľadom k tomu, že aj hladovka sa spája s migrénami, určite nepreskakujte denné jedlá. Vráti sa vám to v podobe nepríjemných bolestí.

Čo tak lieky?


Keď sa prírodným prostriedkom nepodarí zastaviť migrénu, dostupné sú aj lieky. Väčšina z týchto liekov bola pôvodne vyvinutá na liečbu nejakej inej poruchy, ako sú kŕče, depresie alebo vysoký krvný tlak. Zistilo sa však, že dokonca môžu znížiť výskyt migrén alebo ich závažnosť. Ak máte viac ako tri migrény za mesiac, alebo zažívate epizódy tak ťažké, že nemôžete pracovať alebo vykonávať bežné činnosti, môže vám lekár predpísať preventívny liek.

Botox


Pravdepodobne ste oboznámení s účinkom botulotoxínu typu A na vrásky. Botox preukázateľne zmierňuje svalové kŕče, nadmerné potenie a najnovšie aj migrénu. Funguje tak, že paralyzuje svaly, ktoré stuhnú počas niektorých typov migrény. Tie potom nemôžu spôsobovať napätie a bolesť, znížiť frekvenciu a závažnosť epizód. Pretože je táto metóda najdrahšia a nemusí mať vplyv na niektoré typy migrén, nemusí byť pre každého. V niektorých prípadoch však predstavuje úľavu od bolesti.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre