Zdravie

Energiu nájdete v šálke alebo v plechovke

"Pochmúrne počasie, veľa práce a stresu. Únava prichádza z rôznych dôvodov. Vtedy mnoho ľudí siaha po tekutých životabudičoch. "

Zuzana Lobotková, 9. októbra 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer


Každý občas zažíva obdobie, keď potrebuje povzbudiť telo a dodať mu dostatok energie. Netreba v tom hľadať žiadnu alchýmiu, za čarovnými účinkami stoja prírodné psychostimulačné látky, pričom najznámejšou je kofeín.

Nedáte si šálku kávy?


Kofeín je známy už stovky rokov. Ide o prírodnú látku, ktorú nájdete vo viacerých plodinách. Jej výhodou je, že ovplyvňuje aktivitu nervového systému, a teda potláča únavu, zvyšuje energiu, pozornosť, mentálny výkon, výdrž, zrýchľuje reakčný čas a pozitívne ovplyvňuje náladu. Niektorým ľuďom pomáha pri migrénach a silnom poklese krvného tlaku.

V prírode sa kofeín nachádza v listoch, semenách a plodoch rastlín. Najznámejšími sú kávové zrná, kakaové bôby, čajové lístky, lístky maté a quarana. Kofeín obsiahnutý v čaji (teín) pôsobí na ľudský organizmus pomalšie. Uvoľňuje sa síce naozaj pomalšie, no jeho účinky sú zase trvácnejšie. Kofeín v káve sa dostane do krvného obehu pomerne rýchlo – už za desať minút.

S kofeínom to však netreba preháňať. Pri neprimeraných množstvách môže pôsobiť opačne. Objaví sa nervozita, úzkosť, podráždenosť, tras rúk či hyperaktivita. Maximálna denná dávka by nemala presahovať 300 až 500 mg v závislosti od telesnej hmotnosti. Úplne by sa mu však mali vyhýbať deti, mladiství, tehotné a dojčiace ženy a osoby po požití alkoholu alebo liekov.

Zaujímavé je, že kofeín môže zhoršiť príznaky PMS. Konštatujú to vedci z Oregon State University. Toto riziko stúpa pri dvoch alebo viacerých šálkach kávy denne. Kofeín môže ovplyvniť hladinu adrenalínu a kortizolu (stresového hormónu) v krvi, či zvýšiť hladinu cukru v krvi. Nepríjemným vedľajším efektom kofeínu je, že bráni vstrebávaniu vitamínov a minerálov.

Čo o kofeíne neviete?


Kofeín je obľúbenou látkou aj u športovcov a ľudí, ktorí sa snažia o redukciu telesnej hmotnosti pohybom. Okrem toho, že zvyšuje výkon a výdaj energie, stimuluje aj metabolizmus a telu pomáha siahnuť na zásoby glykogénu a tuku. To sa pozitívne prejaví na úbytku telesného tuku, ale aj na úprave inzulínovej citlivosti.

„Pred tréningom sú vhodné aj nesladené kofeínové nápoje alebo káva, ktoré nabudia organizmus a človek je schopný podať vyšší výkon a väčšie množstvo energie, čo nepriamo napomáha redukcii hmotnosti,“ uvádza Denisa Lipovská, reprezentantka SR v bikini fitness a aktuálna Majsterka Európy v tejto kategórii.

Prekvapením môže byť aj fakt, že kofeín nenájdete len v nápojoch. Nachádza sa aj v pleťovej kozmetike, mejkape, šampónoch a sprchových géloch. Tie však rozhodne v túžbe po prílive energie nekonzumujte.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Svetová káva na tisíce spôsobov: Pili ste už zázvorovú?
Pomôže proti jarnej únave káva?
Ako je to naozaj s vplyvom kávy a vína na srdce?
Ktorá káva zdraviu najviac prospieva? Instatná, filtrovaná, zalievaná?
Fitnesska radí, ako sa udržať vo forme

Komentáre