Zdravie

Dvíhanie činiek zlepšuje pamäť

"Potrebujete ďalší dôvod na to, aby ste chodili do posilňovne? Cvičenie okrem lepšej figúry vraj prospieva aj pamäti. "

Zuzana Lobotková, 15. októbra 2014 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Štúdia z New Georgia Institute of Technology ukazuje, že intenzívny tréning trvajúci aspoň 20 minút môže zlepšiť epizodickú pamäť, tiež známu ako dlhodobú pamäť uchovávajúcu predchádzajúce zážitky. A toto zlepšenie vedci aj vyčíslili – u zdravých mladých ľudí je vraj táto pamäť o desať percent lepšia.

Táto štúdia nie je prvá, ktorá tvrdí, že cvičenie posilní nielen svaly, ale aj pamäť. Zatiaľ čo mnoho existujúcich štúdií poukázalo na to, že mesiace aeróbneho cvičenia, ako je beh, môžu zlepšiť pamäť, aktuálna štúdia tvrdí, že stačí aj cvičenie s činkami pár dní pred testom pamäte. Vedci preskúšali účastníkov výskumu tesne pred výkonom, nie po tréningu. Rozsiahle výskumy zvierat totiž naznačujú, že po učení vzrušenie alebo stres spôsobený cvičením prospieva pamäti.

Precvičte si pamäť - doslovne


Účastníci štúdie sa mali pozerať na sériu fotografií, pričom niektoré boli pozitívneho, iné negatívneho a ďalšie neutrálneho charakteru. Všetci pri tom sedeli na posilňovacom stroji na nohy. Polovica sa mala snažiť udvihnúť svoje maximum päťdesiatkrát, druhá polovica nevyvíjala žiadnu námahu, keďže nemala naložené veľké závažie. Všetkým monitorovali krvný tlak a srdcovú frekvenciu.

Účastníci sa vrátili do laboratória o 48 hodín neskôr a pozreli si sériu 180 snímok. Polovica z nich boli fotky z predchádzajúceho dňa a zvyšné boli nové. Tí dobrovoľníci, ktorí reálne pri prezeraní fotiek v prvý deň cvičili, mali o desať percent lepšie výsledky pri spomínaní si, ktoré fotografie už videli.

Hoci štúdia sleduje len cvičenie so závažiami, Lisa Weinbergerová, ktorá výskum viedla, uvádza, že aj cviky alebo drepy alebo výpady pomôžu dosiahnuť rovnaké výsledky. Inými slovami ide o cvičenie, ktoré si nevyžaduje výnimočnú kondíciu na beh, bicykel a podobné aeróbne cvičenia.

Vedci tvrdia, že takéto výsledky dosiahli, pretože ľudia si veci lepšie pamätajú po krátkodobom strese či zaťažení organizmu. Vedci chcú toto zlepšenie pamäti skúmať aj ďalej, napríklad aj na iných typoch pamäti, či u starších jedincov alebo u pacientov s poruchami pamäti.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre