Zdravie

Október je mesiacom zdravých zubov. Staráte sa o tie svoje dobre?

"Už odmala nás učili, aby sme si pred spaním umyli zuby. Podľa prieskumov tak robí iba 60 percent Slovákov. Možno aj to je jeden z dôvodov, prečo majú slovenské deti najviac poškodené zuby. "

Tomáš Kušnír, 14. októbra 2014 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Rodičia často zabúdajú na chrup svojich ratolestí a tie si zase radšej dajú kúsok čokolády. Základným problémom je podľa mnohých stomatológov nedostatočná prevencia. Ľudia si na svoje zuby spomenú, až keď pocítia bolesť.

Ako predísť zubnému kazu?


Správne nápoje

Najzdravší nápoj na svete je voda. Je vhodná po každom jedle. Medzi najzdravšie nápoje tiež patria bylinkové čaje, minerálne vody a koncentrované šťavy. Cola, stopercentné džúsy, sladké malinovky a nápoje s vysokým obsahom cukru sú tabu. Pri pití je podstatné to, aby zo zubov zmizol cukor a zabránilo sa tak vzniku zubného povlaku.

Potraviny

Ovocie a zelenina nemôžu zubom uškodiť. Najlepšie je ich jesť v surovom stave. Po konzumácii ovocia sa odporúča vypláchnuť ústa čistou vodou. Zabráni to oslabeniu zubnej skloviny kyselinami. Okrem ovocia a zeleniny sú prospešné aj potraviny s vysokým obsahom bielkovín. Už naše staré mamy nám vravievali, aby sme chrúmali orechy. Sú totiž bohaté na mnohé minerálne látky ako horčík alebo fosfor.

Sladkosti

Život bez nich je pre mnohých nepredstaviteľný. Jeden keks za deň je v poriadku, avšak zvýšená konzumácia sladkostí je zaručenou cestou k problémom so zubami. Po zjedení sladkých lákadiel by ste si mali umyť zuby. Zdravšou alternatívou, ako si doplniť deficit cukrov, sú zákusky alebo torty. Ak nechcete skončiť s umelým chrupom ako údajne Mike Tyson alebo Celine Dion, skoncujte s lízankami, keksíkmi a cukríkmi. Vaše zuby to určite ocenia.

Čistenie zubov

Zuby by sme si mali čistiť po každom jedle. Ideálne je počkať asi 15 minút. Na dĺžke čistenia zubov nezáleží. Ide skôr o kvalitu. Čistenie zubov ráno a večer by malo byť samozrejmosťou. Najlepšie je mať kefku s čo najmenším počtom štetiniek. Zuby by sme si mali čistiť v protismere hodinových ručičiek. Po umytí so zubnou kefkou sa odporúča použiť ústnu vodu alebo dentálnu niť. Tieto praktiky však používa malé množstvo Slovákov.

Prevencia

Deti by mali navštíviť stomatologickú ambulanciu dvakrát za rok, dospelí iba raz. Návod na zdravé zuby je jednoduchý. Ak nás bolia zuby, nečakajme, že to vyrieši tabletka, ale zájdime ku zubárovi. Lepšie je kazu predchádzať, ako ho potom odstraňovať.

Bielenie zubov z pohodlia domova


Žiarivý úsmev je snom mnohých ľudí. Vybielenie zubov v zubnej ambulancii je ale príliš drahé. Odporúča sa:
- Potrieť si zuby vnútornou stranou šupky z pomaranča alebo banánu
- Rozmixovať jahody a naniesť si ich na zuby
- Nepiť červené víno a kávu

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre