Zdravie

Nájdite si zmysel života a ochránite si srdce

"Baví vás cestovanie, práca, kreatívny koníček alebo čas strávený s milovanými? Výborne, ak poznáte svoj zmysel života, znižujete u seba riziko srdcových problémov."

Zuzana Lobotková, 13. marca 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Definovaný zmysel života, presne určený smer a pocit, že život stojí za to. Pre duševnú pohodu sú to kľúčové veci. Benefitom však je aj lepšie telesné zdravie. Prináša to o 23 percent nižšie riziko predčasného úmrtia a o 19 percent nižšie riziko srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a iných smrteľných srdcových problémov.

Pohoda aj zdravie


„Rozvoj a vylepšovanie vášho zmyslu pre život by mohlo ochrániť zdravie vášho srdca a potenciálne zachrániť život,“ povedal pre dailymail.co.uk vedúci autor štúdie a kardiológ Randy Cohen. „Naša štúdia ukazuje, aký je silný vzťah medzi uvedomovaním si zmyslu života a ochranou pred kardiovaskulárnymi príhodami. Ako súčasť nášho celkového zdravia si každý z nás musí položiť kritickú otázku, „Mám v živote nejaký cieľ?“ Ak nie, je potrebné si nejaký nájsť.“

Výskumný tím hodnotil desať relevantných štúdií s dátami viac ako 137 000 ľudí, aby analyzoval dopad cieľavedomosti na úmrtnosť a riziko kardiovaskulárnych príhod. Zistili, že ľudia s nízkou cieľavedomosťou s vyššou pravdepodobnosťou zažijú kardiovaskulárne príhody, prípadne na ne aj zomrú.

„Predchádzajúce štúdie sa spájajú s rôznymi psychosociálnymi rizikovými faktormi ochorení srdca, vrátane negatívnych faktorov, ako je úzkosť a depresia, a pozitívnych faktorov, ako je optimizmus a sociálna podpora,“ vyjadril sa spoluautor štúdie Alan Rozanski.
Na základe týchto zistení vedci odporúčajú zhodnotiť zadefinovaný význam života ako determinant zdravia a celkovej pohody. Hľadanie významu vo vašom živote teda nie je dôležité len na pohodový život. Čo je tým vaším zmyslom života?

ODPORÚČAME AJ:
Pravidelné prehliadky znamienok môžu zachrániť život
Zdriemnite si, pomôže to vášmu zdraviu
Transplantácia ľudskej hlavy? Vraj nič nemožné
Chcete byť bystrozrakí? Nové šošovky vám dajú superzrak
Väčšina žltačiek má rovnaké príznaky, telu škodia rôzne

Komentáre