Zdravie

Únavu tela možno zahnať prechádzkami či správnym jedlom

"Kofeín, alkohol, zrejúce, konzervované či údené jedlá, cukry a škroby podporujú tvorbu stresových hormónov. "

TASR, 16. októbra 2016 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Vyčerpanému organizmu pomôže spánok, meditácia a pravidelné prechádzky. Naopak, vyhnúť sa treba kofeínu, alkoholu, cukrom, a tiež zrejúcim či fermentovaným alebo konzervovaným a údeným jedlám. Radí to vedúci Inštitútu stresu Karol Kováč.

Spánok podľa neho napomáha regenerácii psychických a fyzických síl. "Počas neho sa najvýraznejšie aktivuje parasympatický nervový systém," vysvetlil Kováč. Parasympatickú, teda regeneračnú aktivitu je možné podporiť aj pravidelnou meditáciou, rôznymi relaxačnými technikami, strečingom či počúvaním upokojujúcej hudby.

Kováč odporúča i pohyb, a to najmä pravidelné prechádzky s razantnejšou chôdzou. "Zmierňujú stres, osviežujú myseľ, uvoľňujú telo, pozitívne ovplyvňujú činnosť kardiovaskulárneho systému. Prechádzky v prírode uľavujú očiam, zlepšujú dýchanie, telesnú kondíciu a majú dopad na kvalitu spánku," povedal.

Kofeín, alkohol, zrejúce, konzervované či údené jedlá, cukry a škroby podporujú tvorbu stresových hormónov. Kofeín môže narúšať spánok, alkohol tiež, a to najmä vtedy, keď sa začína v priebehu noci odbúravať z organizmu a začínajú sa malé abstinenčné príznaky.

Pri výrobe syra a vína (zrejúce produkty) odborníci zase používajú baktérie spôsobujúce kvasenie. Počas neho rozkladajú bielkoviny na malé molekuly, ktoré sa zhromažďujú pri zrení potravín. Jednou z týchto molekúl je histamín, ktorý môže priťažiť tráviacemu, hormonálnemu, kardiovaskulárnemu a nervovému systému. Tým citlivejším dokáže spôsobiť úzkosť a nespavosť. "Je to aj vďaka jeho schopnosti zvýšiť hladinu adrenalínu," vysvetlil Kováč.

Jediná porcia glukózového sladeného nápoja môže zapríčiniť vyššiu úroveň adrenalínu u dospelých, ešte intenzívnejšie je to u detí. Adrenalín môže niektorým spôsobiť potenie, závraty a búšenie srdca.

ODPORÚČAME AJ:
Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov
Krvná plazma ako liek proti vráskam? Odpoveďou je drakuloterapia
Začalo sa chrípkové obdobie. Dôležitá je prevencia
Naozaj musí ísť váš zub múdrosti von?

Komentáre