Zdravie

Narazili sme na hranicu? Ľudia sa nikdy nedožijú viac ako 125 rokov

"Nový výskum naznačuje, že maximálny ľudský vek je daný. Priemerná dĺžka života sa posúva smerom nahor, ale nejde to takto donekonečna."

Zuzana Lobotková, 14. októbra 2016 8:00
Jeanne Calmentová Foto: reprofoto mailonline.com
Prirodzená hranica pre ľudský život nie je viac ako 125 rokov. A tá zostáva tvrdošijne na tom istom čísle už roky. Najdlhší život mala za sebou Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá v roku 1997 dosiahla vek 122 rokov.

Nejde to donekonečna


Výskumníci veria, že tam je veková hranica, za ktorú ľudia jednoducho nemôžu prejsť prirodzene. Výskumníci na čele s Janom Vijgom z Albert Einstein College of Medicine v Bronxe skúmali, či by nárast ľudskej dĺžky života znamenal, že 122 rokov bolo maximum. Svoje závery zverejnili v Dailymail.

Najviac presvedčivým argumentom je, že maximálna dĺžka života človeka nie je pevná, ale je pokračujúca voči nárastu strednej dĺžky života vo väčšine krajín počas posledného storočia. Avšak, veľká časť nárastu strednej dĺžky života pochádza z obrovského zníženia počtu úmrtí pri pôrode a dojčenskom veku.

Ak by nebol žiadny limit, videli by sme stále viac starších ľudí. Túto teóriu otestovali tak, že študovali medzinárodnú databázu v otázke dlhovekosti. Táto databáza zaznamenáva vek úmrtia ľudí v 41 krajinách, údaje boli z rokov 1968 až 2006. Vedci zistili, že ľudia žijú dlhšie, ale len do určitej miery. Povedali, že miera zlepšenia vrcholov prežitia a pokles v starých vekových kategóriách, ukazuje obmedzenia ľudského života.

Kto je najstarší?


Na rozdiel od predchádzajúcich návrhov, ktoré tvrdili, že ľudská dlhovekosť môže byť ešte ďalej, dáta silne naznačujú, že dĺžka života je obmedzená. Vedci uviedli, že aj napriek obrovskému zlepšeniu v priemernej dĺžke života, ktoré sme mohli pozorovať posledných 150 rokov, sa vek v čase smrti najstaršieho človeka na svete nezvýšil od roku 1990.

Ich zistenia podporujú aj maximálne zaznamenané veky úmrtí v inej databáze, ktorá zaznamenáva úmrtia od roku 1972 do roku 2015. Táto databáza ukazuje, že každý rok je maximálny zaznamenaný vek úmrtia pre krajiny v databáze. V roku 1994 bol priemer vo veku 114 rokov, odvtedy sa to mierne znížilo.

Odhad je, že 125 rokov je horná hranica, ale jej dosiahnutie by bolo vzácne. Pravdepodobnosť narodenia osoby, ktorý by sa dožila tohto veku, je raz za 10 000 rokov. Jeanne Calmentová, najstarší zdokumentovaný ľudský život, mala na svojom konte pripísaný pozoruhodný veku 122 rokov a 164 dní, čo bolo v roku 1997.

Prežila svojho manžela, ktorý zomrel, keď mala 73 rokov a na bicykli sa prestala voziť, keď mala sto rokov. Fajčila dve cigarety denne a zlozvyku sa vzdala päť rokov pred svojou smrťou. V roku 1877 ako 13-ročné dievča vo svojom rodnom meste Arles predávala ceruzky Vincentovi Van Goghovi.

Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko a USA majú najviac ľudí vo veku 110 a viac rokov. Priemerná dĺžka života vo Veľkej Británii je 81,5 rokov. Žije tu až 134 overených ľudí v tomto úctyhodnom veku.

Najstaršia žijúca osoba v Spojenom kráľovstve je Bessie Cammová z Rotherhamu. Narodila sa 20. júna 1904, teraz má 112 rokov. Akého najstaršieho človeka poznáte alebo ste poznali vy?

ODPORÚČAME AJ:
Začalo sa chrípkové obdobie. Dôležitá je prevencia
Cukrovka postihuje čoraz mladšie deti, takéto má príznaky
Naozaj musí ísť váš zub múdrosti von?
Vši zničí dezinfekčný šampón, treba vyprať i posteľnú bielizeň


Komentáre