Zdravie

Sójové mlieko by mohlo pomôcť ženám. Pri týchto chorobách

"Sójové mlieko by nemalo byť len v chladničke ľudí s alergiou na laktózu. Nápoj pomáha nadobudnúť rovnováhu hormónov a ochráni vás pred mnohými ochoreniami."

Zuzana Lobotková, 12. augusta 2016 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Syndróm polycystických ovárií je spojený s vyšším rizikom srdcových ťažkostí. Sójové výrobky obsahujú rastlinný estrogén, ktorý môže pomôcť dosiahnuť rovnováhu hormónov, znižuje hodnoty inzulínu, testosterónu a cholesterolu. Ide o markery budúceho rizika srdcových ochorení a cukrovky typu 2.

Nie len chutná alternatíva


Pitie sójového mlieka môžu chrániť ženy so syndrómom polycystických ovárií od srdcových ochorení a cukrovky 2. typu. Syndróm polycystických ovárií je ochorenie spôsobené hormonálnou nerovnováhou a zastavuje správne fungovanie vaječníkov. To môže spôsobiť problémy s plodnosťou, nepravidelnú menštruáciu, akné, priberanie na váhe, rednutie vlasov na hlave a prebytočné chlpy na tele.

Výskumníci našli zdraviu prospešné zlúčeniny v sójových výrobkoch, vrátane sójového mlieka alebo sójových bôbov. Tie majú zlepšiť zdravie srdca a metabolizmu. Je to preto, že sója je zdrojom rastlinného estrogénu, čím pomáha eliminovať hormonálnu nerovnováhu vyvolanú syndrómom polycystických ovárií.

Toto ochorenie je jednou z najčastejších porúch hormónov u žien v reprodukčnom veku. Nastáva, keď ženské ľudské telo produkuje mierne vyššie množstvo testosterónu a ďalších pohlavných hormónov, ako je obvyklé. Prináša aj vyššie riziko vzniku ďalších zdravotných problémov, vrátane cukrovky a ischemickej choroby srdca.

Tri hlavné rysy syndrómu polycystických ovárií sú:
- nepravidelná menštruácia - čo znamená, že vaječníky pravidelne neuvoľňujú vajíčka (čo je ovulácia)
- prebytok androgénov - vysoká úroveň „mužských hormónov“ v tele, čo môže spôsobiť fyzické príznaky ako prebytočné zarastenie tváre alebo tela
- polycystické ovárie - vaječníky sú rozšírené a obsahujú veľa tekutinou naplnených vakov (folikuly), ktoré obklopujú vajíčka (nie sú to cysty)


Presná príčina ochorenia je neznáma, ale často je to dedičné. Súvisí s abnormálnymi hladinami hormónov v tele, vrátane vysokej hladiny inzulínu. Inzulín je hormón, ktorý reguluje hladinu cukru v tele. Mnoho žien s týmto ochorením je odolných voči pôsobeniu inzulínu v ich tele a produkujú vyššie hladiny inzulínu na prekonanie tohto problému. To prispieva k zvýšenej produkcii a aktivite hormónov, ako je testosterón.

Zdravá sója


V rámci štúdie vedci oslovil 70 žien vo veku medzi 18 a 40 so syndrómom polycystických ovárií. Polovica žien mala denne prijímať 50 mg doplnku so sójovým izoflavónom, čo je ekvivalent 500 ml sójového mlieka, a to po dobu 12 týždňov. Ostatné ženy dostávali placebo. Bolo im povedané, aby udržiavali svoje normálne množstvo cvičenia a aby neprijímali žiadne ďalšie doplnky stravy v priebehu štúdie.

Na začiatku a konci štúdie im vedci zobrali krvné vzorky. Krvné vzorky boli analyzované na meranie hormónov a hladinu tuku, rovnako ako biomarkery inzulínovej rezistencie a zápalov. V porovnaní s placebom, ženy, ktoré dostali skutočné sójové doplnky, mali nižšie hladiny cirkulujúceho inzulínu v krvi - čo naznačuje, že sú menej odolné voči tomuto hormónu. Tiež mali nižšie hladiny testosterónu, škodlivého cholesterolu známy ako LDL, a triglyceridov, alebo tukov v krvi, ako ženy, ktoré dostávali placebo. V súčasnosti je na trhu už pomerne veľa sójových výrobkov. Zaradíte ich aj vy do svojej stravy?

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Problémy s chrbticou majú už deti, pomôcť môže tanec
Aj jeden pohár vína denne zvyšuje riziko rakoviny
Môžu tehotné šoférovať a cestovať lietadlom?
Riziko azbestu v starších budovách by sa nemalo podceňovať
Dojčenie pomáha vytvárať puto medzi matkou a dieťaťom

Komentáre