Zdravie

Sarkastickí ľudia sú inteligentnejší. Zistili vedci

"Oscar Wilde povedal, že mladí si myslia, že za peniaze si všetko kúpia. Keď zostarnú, tak to už vedia s istotou."

Zuzana Onufer, 22. apríla 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Skvelá správa! Všetky tie roky, počas ktorých vás za vaše sarkastické poznámky kritizovali, sa konečne vyplatili. Podľa Americkej psychologickej asociácie, ak máte schopnosť pochopiť sarkazmus a sám tvoriť sarkastické poznámky je to známkou toho, že ste inteligentný a kreatívny.

Hnev pochopí každý, sarkazmus len niektorí


Americkí vedci vo svojej štúdii analyzovali účinky hnevu a sarkazmu na náš mozog. Skupine dobrovoľníkov postupne púšťali zvukové záznamy zákazníkov, ktorí buď vyjadrili svoju nespokojnosť so službami prostredníctvom hnevu alebo naopak sarkazmom.

Štúdia zistila, že účastníci, ktorí počúvali nahnevaných zákazníkov mali vyššiu úspešnosť pri riešení analytických problémov, ale menej úspechov pri riešení tvorivých úloh v porovnaní s účastníkmi, ktorí počúvali citovo neutrálne, ale zato sarkastické vyjadrenia.

Americká psychologická asociácia tieto výsledky vysvetľuje tým, že pochopenie sarkastických poznámok si oproti pochopeniu jednoduchého hnevu vyžaduje kognitívne úsilie a komplexné myslenie. Inak povedané, na to, aby človek pochopil často zložitý význam a nuansy použitého sarkazmu, musí byť inteligentný.

Nepochopený sarkazmus môže signalizovať poruchu mozgu


Viaceré výskumy sa zamerali aj na súvislosť medzi nepochopeným sarkazmom a chorobami mozgu. Naozaj sa potvrdilo, že nepochopenie sarkastických narážok bolo prvým varovným signálom pre lekárov, že títo ľudia trpia nejakou poruchou mozgu.

Izraelská štúdia napríklad zistila, že kľúč k pochopeniu sarkazmu sa nachádza v prednej časti mozgu. Kým zdraví a inteligentní ľudia dokážu vydedukovať význam sarkastických poznámok, ľudia s poškodením tejto časti mozgu nie. Okrem toho majú problém pochopiť význam sociálnych narážok, problémy s dôverou a rozpoznaním emócií. Ťažkosti im robí aj odhaliť klamstvo alebo zámerné zavádzanie.

Takže ak vás niekto nabudúce obviní z toho, že ste hrubý a že váš sarkazmus sa ho veľmi dotkol, môžete mu pokojne odvetiť, že si len cvičíte mozog a kreatívne myslenie.

Zdroj: yourtango.com

ODPORÚČAME AJ:
Infarkt viac ohrozuje rozvedených ľudí, najmä ženy
Prevencia rakoviny prsníka: Hľadá sa v prírodných extraktoch
Z cvičenia môžete mať nielen väčšie svaly, ale aj mozog
Rakovina pečene: Vedci objavili novú metódu liečenia
Tajomstvo silných vlasov sa ukrýva v orechoch, vajciach aj ustriciach

Komentáre