Zdravie

Salmonelóza je pri vyšších teplotách aktuálnou témou. Ako sa chrániť?

"Vysoké teploty si vyžadujú opatrnejšie zaobchádzanie s potravinami. "

TASR, 23. apríla 2017 9:00
V lete si dávajte na to, čo jete dvakrát taký pozor. Foto: TASR/AP
Spotrebitelia by mali pri spracovaní mäsa dôkladne dbať na hygienické zásady. Radí to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v čase, keď na Slovensku potvrdili v brazílskom mäse ďalší typ salmonely. Takisto sa blíži letné obdobie, baktéria salmonela sa počas tepla rozmnožuje rýchlejšie.

Umývajte si ruky


"Pred manipuláciou s potravinami si treba pravidelne a často umývať ruky, a to aj počas prípravy jedla," povedala Iveta Trusková z ÚVZ SR. Takisto je dôležité čistiť všetky pracovné plochy, pomôcky na prípravu jedla a chrániť jedlo a priestory kuchyne pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

ODPORÚČAME TIEŽ: V prírode sa prebúdzajú kliešte, infikované sú najmä na brehu Váhu

Mäso bokom


Trusková odporúča oddeľovať surové mäso, hydinu a morské živočíchy od ostatných potravín, obzvlášť, ak sa už ďalej tepelne nespracúvajú. Pre prácu so surovým mäsom by mali mať gazdiné špeciálne vyhradené kuchynské pomôcky.

Uvarené jedlá nenechávajte pri izbovej teplote dlhšie ako dve hodiny. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Nenechávajte jedlo ležať


Potraviny treba variť pri teplote nad 70 stupňov Celzia. Uvarené jedlá je dôležité dôkladne pred konzumáciou prihrievať. Nemožno ich nechať viac ako dve hodiny pri izbovej teplote. "Treba rýchlo schladiť všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny a následne uchovať v chladničke," povedala Trusková. Neodporúča rozmrazovať potraviny pri izbovej teplote. "Rozmrazené potraviny by spotrebitelia nemali opakovane zmrazovať," podotkla.

ODPORÚČAME TIEŽ: Povedzte stop praskaniu kože na pätách

Pozor na vajíčka


Pri príprave jedál treba používať pitnú vodu a čerstvé suroviny, umývať ovocie a zeleninu. Neradí používať potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby a odporúča vyberať potraviny vyrobené bezpečnými postupmi. Slepačie vajcia v jedlách musia byť dôkladne tepelne spracované.

ODPORÚČAME TIEŽ:
I. SCHRÉTER: Bez očkovania by bolo oveľa viac infekcii a úmrtí
Ľudia sa s autizmom rodia. Očkovanie môže byť spúšťač, nie príčina
Štyri prírodné liečivá, ktoré sú v skutočnosti škodlivé
Máte radi horúci kúpeľ? Je nielen príjemný, ale aj zdravý

Komentáre