Zdravie

Protorexia: Je strava bohatá na bielkoviny nezdravá?

"Bielkoviny. Ak sú súčasťou vyváženej stravy, umožňujú telu rásť a regenerovať sa. Pri posadnutosti ale môžeme hovoriť o novom druhu poruchy príjmu potravy."

Zuzana Lobotková, 3. apríla 2017 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Termín protorexia označuje nezdravú fixáciu na jedlá a doplnky extrémne bohaté na proteíny, ako sú proteínové nápoje či kuracie mäso. Pri nadmernom zameraní sa na bielkoviny ľudia zvyknú zo stravy vylúčiť alebo obmedziť „nezdravé“ živiny, ako sú sacharidy. To všetko v snahe schudnúť alebo vybudovať svalovú hmotu.

Posadnutí svalmi


Protorexia sa spája s ortorexiou. Tento termín označuje nezdravú posadnutosť zdravou stravou, zatiaľ však nebola uznaná ako porucha príjmu potravy. Rovnako je to aj s protorexiou. A hoci nie je uznaná ako oficiálna choroba, netreba ju brať na ľahkú váhu. Takto úzko zameraná strava je, samozrejme, nezdravá a indikuje poruchy príjmu potravy.

Čo je ale dôležité, takéto ochorenia súvisiace s príjmom potravy nie sú v skutočnosti o jedle samotnom, ale o vašich myšlienkach a pocitoch. Prístup k strave, odopieranie jedla, prejedanie sa, zvracanie alebo kombinácia týchto prejavov, súvisí s vyrovnávaním sa s myšlienkami a pocitmi, alebo ide o spôsob, ako mať veci zdanlivo pod kontrolou.

Viacero štúdií už naznačilo, že mnoho ľudí má nezdravý alebo posadnutý prístup k proteínom. V roku 2015 štúdia doktora Richarda Achira a Petera Theodora odhalila, že mnoho mužov, ktorí si proteínovým práškom napomáhajú k budovaniu svalov, cíti rovnaký psychický tlak ako ľudia s diagnostikovanými uznanými poruchami príjmu potravy.

Z 200 mužov 29 percent uviedlo, že sa strachovali o príjem proteínových doplnkov, kým ďalších 8 percent priznalo, že im zdravotný personál odporúčal zmierniť užívanie týchto doplnkov. Jednotlivci obávajúci sa o stav svojho tela často konzumujú veľa proteínov vo viere, že vďaka nim budú mať vyrysované svalstvo. Neuvedomujú si, že vnútorný dopad môže byť iný.



Proteíny nestačia


Ako rozoznáte, kedy fitness nadšenec používa proteíny len na zlepšenie výsledkov a kedy už ide o súčasť hlbšieho, vážnejšieho problému? Keďže poruchy príjmu potravy sú vecou mysle, aj pri protorexii treba sledovať skôr správanie a jeho zmeny, než sa objavia telesné prejavy. Tajomstvá alebo prílišná posadnutosť stravou, výkyvy nálad, nízke sebavedomie, chybné vnímanie telesnej hmotnosti a podobne. To sú znaky toho, že sa u niekoho rozvíja porucha príjmu potravy.

Pri protorexii je to upnutie sa na prísun proteínov na zlepšenie výkonu, no veci sa môžu naozaj vymknúť spod kontroly. Proteínový nápoj po tréningu, ale aj na raňajky, posadnutosť tým, že sacharidy do jedálnička cvičiaceho človeka nepatria a kazia výsledky, postavenie každého jedla okolo proteínov... Dôsledkom však nie je lepší výkon, ale strata sústredenia, konštantná únava, nechuť k socializácii a podobne.

Aj pri konzumácii proteínových nápojov treba postupovať s mierou. Foto: TASR/AP


Každý výživový odborník by vám vedel vysvetliť, že taká výrazná prevaha jednej živiny nie je zdravá, rovnako aj úplné zamietnutie sacharidov. Ak poviete nie sacharidom, telu upriete vlákninu, ktorá sa nachádza v ovocí a zelenine, či celozrnných potravinách, a je zdravá pre tráviaci systém. Priveľa proteínov vás môže zasýtiť tak, že nebudete vládať prijať iné skupiny živín.



Živočíšne bielkoviny často obsahujú nasýtené tuky, takže pri ich zvýšenom príjme to ovplyvní vaše zdravie. Nevyvážená strava prináša riziko nedostatku vitamínov a minerálov, čo môže viesť až k rozvoju chronických zdravotných problémov. Z jedálnička by ste ale nemali bielkoviny kompletne vylúčiť. Ide o významnú makroživinu, ktorú by ste mali mať na tanieri každý deň. Ale poznáte to – všetko s mierou. Ak si neviete zostaviť vyvážený jedálniček sami, môžete vyhľadať výživového poradcu, ktorý vám ho ušije na mieru, podľa vášho životného štýlu.

Zdroj: Huffingtonpost


ODPORÚČAME TIEŽ:
Otrava jedlom vs. brušná chrípka. V čom sa líšia?
Zubný kaz trápi už deti. Zanedbávanie chrupu je riskom i v tehotenstve
Dobré či zlé? Ako rozozná imunitný systém baktérie v žalúdku?
Kmeň žijúci v Amazonskom pralese odhalil tajomstvo dlhého života

Komentáre