Zdravie

Chceli by ste žiť navždy? Omladzujúce pilulky si vyskúšajú astronauti

"Večný život je možno bližšie na dosah. Vedci odhalili spôsob, ako napraviť poškodenie v DNA."

Zuzana Lobotková, 31. marca 2017 9:00
Zázračná pilulka by mohla astronautov chrániť pred slnečným žiarením. Foto: TASR/AP
Pilulka, ktorá zvráti starnutie, je v rukách NASA. Vedci z tejto organizácie odhalili kľúčový signalizujúci proces v oprave DNA. Tento proces im pomohol vyvinúť liek, ktorý by mal zvrátiť starnutie. Zatiaľ ho odskúšali na myšiach, na ich účinok je však zvedavá zaujímavá skupina ľudí – astronauti, ktorí majú vkročiť na povrch Marsu. Táto zázračná tabletka by ich mala chrániť pred slnečným žiarením.

Vyskúšate si mladnutie?


Experimenty na myšiach sa odohrali na Univerzite v New South vo Walese. Tím vedcov tu prišiel s predpokladom, že je možné liečiť poškodenie DNA spôsobené starnutím a radiáciou. A výskum bol tak sľubný, že zaujal vedecké kapacity v NASA, ktoré mu hneď našli možné uplatnenie.

Kým si naše bunky prirodzene dokážu poradiť s poškodeným DNA, napríklad aj pôsobením slnka, s vekom táto schopnosť opravy klesá. Vedci identifikovali signalizujúcu molekulu NAD+, ktorá je prirodzene prítomná v každej bunke tela a jej kľúčovú úlohu. Tú zohráva v interakciách s proteínmi, ktoré kontrolujú opravu DNA.

Liečba myší s NAD+ podporujúcou látkou nazývanou NMN zlepšila schopnosť ich buniek opraviť poškodenie DNA spôsobené vystavením žiareniu alebo starnutím. „Bunky starších myši boli na nerozoznanie od mladších už po jednom týždni takejto liečby,“ uviedol autor štúdie profesor David Sinclair.

Slnečné žiarenie má vplyv na stav DNA. Foto: TASR/AP


Ľudské testy omladzujúcej pilulky by sa mali začať do šiestich mesiacov. „Je to najbližšie, ako sme sa dostali k bezpečnému a efektívnemu omladzujúcemu lieku, ktorý je možno tri až päť rokov od uvedenia na trh, ak teda testy dopadnú dobre,“ vysvetlil Sinclair.

Rýchle výsledky nezostali nepovšimnuté. Pre NASA je jedným z najväčších problémov práve zdravotný stav astronautov, ktorí majú ísť na štvorročnú misiu na Mars. Aj kratšie misie sa na astronautoch po návrate prejavili v podobe zrýchleného starnutia spôsobeného vesmírnou radiáciou, svalovej slabosti, straty spomienok alebo iných príznakov.



Nie len pre astronautov


Výlet na Mars by bol len horší. Červená planéta nepredstavuje práve bezpečné prostredie. Päť percent buniek astronauta by odumrelo a šanca na rakovinu by dosiahla 100 percent. Profesor Sinclair a jeho kolegyňa doktorka Lindsay Wuová v decembri so svojím objavom vyhrali súťaž inteligentných technológií, ktorú vyhlasuje NASA.

„Prišli sme s riešením biologického problému,“ povedala doktorka Wuová. Radiácia vo vesmíre netrápi len astronautov. Vystavení sme jej všetci na palubách lietadla. Napríklad let Londýn-Singapur-Melbourne sa vyrovná röntgenu hrudníka. Teória znie, že tabletky proti starnutiu by mohli zmierniť akékoľvek účinky poškodenia DNA u pravidelných pasažierov lietadiel.

Liek by mohol prospieť aj pravidelným pasažierom lietadla. Foto: TASR/AP Photo


Ďalšou skupinou, ktorej by takýto liek prospel, sú ľudia, ktorí v detstve prežili rakovinu. Doktorka Wuová hovorí, že 96 percent takýchto ľudí trpí chronickými ochoreniami aj vo veku 45 rokov, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky typu 2, Alzheimerovej choroby a iného typu rakoviny. A to všetko navyše k tomu, že majú urýchlené starnutie. Tieto očkovania sú na Slovensku povinné

Za posledné štyri roky profesor Sinclair a doktorka Wuová pracovali na vývoji lieku s NMN. Uvidíme, ako dopadnú klinické testy na ľuďoch.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
PEDIATRIČKA: Antivakcinačné kampane majú známky sektárstva
Tieto očkovania sú na Slovensku povinné
VIDEO: Prichádza na vás jarná únava? Takto sa jej zbavíte
Kmeň žijúci v Amazonskom pralese odhalil tajomstvo dlhého života

Komentáre