Zdravie

Veľa Slovákov trpí touto nevyliečiteľnou chorobou. Mnohí o nej nevedia

"Ochorenie postihuje pľúca a srdce, postupuje rýchlo a môže spôsobiť smrť. Charakterizované je dýchavicou a neskôr zlyhávaním srdca."

TASR, 6. mája 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš
Pľúcnou artériovou hypertenziou (PAH) trpia na Slovensku stovky Slovákov. Ochorenie postihuje pľúca a srdce, postupuje rýchlo a môže spôsobiť smrť. Charakterizované je dýchavicou a neskôr zlyhávaním srdca. Choroba je nevyliečiteľná, drobné pľúcne tepny sú vtedy zúžené, v krvných cievach je zvýšený tlak, telo sa ťažšie okysličuje.

Mnoho pacientov o chorobe netuší


Pacienti bez liečby umierajú do niekoľkých rokov. Včasná diagnostika však ľuďom dokáže život zachrániť a výrazne predĺžiť. "Na Slovensku trpí PAH asi 600 ľudí," povedala pneumologička Marta Hájková z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Mnoho pacientov podľa nej nevie, že má PAH. Diagnostika je totiž veľmi zložitá. Príznaky sú nejasné, podobné astme. Ide napríklad o bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, búšenie srdca, únavu či závraty.

Ochorenie mnohým diagnostikujú až v čase, keď sa veľmi unavia pri bežnej prechádzke alebo obliekaní. Takýto stav môže nastať aj po dvoch rokoch od počiatočných príznakov. Postihuje viac ženy ako mužov, prejaví sa v ktoromkoľvek veku. "Preto ak má pacient neprimeranú dýchavicu pri telesnej námahe a bežná liečba nezaberá, mal by lekár myslieť aj na toto ochorenie a poslať ho na vyšetrenia," uviedla Hájková.

Príčiny sú nejasné, vplyv má dedičnosť


Diagnózu vedia presne stanoviť v srdcovocievnych centrách v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Príčiny PAH sú nejasné, určitú úlohu zohráva dedičná predispozícia, môžu ju spôsobiť aj choroby pečene, reumatické choroby či vrodené chyby srdca. Liečba je farmakologická. "S preplácaním liekov zo strany zdravotných poisťovní nie je problém," povedala Hájková.

ODPORÚČAME TIEŽ: Deväť vecí, ktorým sa treba vyhnúť pri ekzéme

Pomôcť môže transplantácia pľúc


Ak liečba nezaberá, lekári uvažujú o transplantácii pľúc. Na Slovensku však takýto výkon nerobia. Slováci doteraz spolupracovali s Rakúšanmi, najnovšie sa črtá spolupráca s Českou republikou. "Ak bude fungovať nová univerzitná nemocnica, chceli by sme takýto výkon robiť na Slovensku, odborníkov na to máme," povedala Hájková.

Vo Viedni transplantovali Slovákovi pľúca po prvý raz v roku 1998. Pacientov na takýto výkon však na Slovensku pripravujú, a to v bratislavskej UNB. Manažujú tam predtransplantačnú a potransplantačnú starostlivosť.

V rámci predtransplantačnej prípravy hospitalizujú v UNB asi 20 pacientov ročne. Pľúca transplantovali vo Viedni už desiatkam Slovákov. Nie každý má však po zákroku rovnakú dĺžku prežívania, závisí to od viacerých faktorov. Komplikáciou môžu byť napríklad pľúcne či mimopľúcne infekcie. Pri dobrej kvalite života sa dá prežiť aj viac ako desať či 15 rokov.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko
Budíte sa na bolesť v krížoch? Môže ísť o zápal chrbtice
Päť dôvodov, prečo by ste mali piť ananásovú šťavu
Trpíte pálením či rezaním v očiach? Toto ochorenie má viacero príčin

Komentáre