Zdravie

Deväť vecí, ktorým sa treba vyhnúť pri ekzéme

"Slovo ekzém pochádza z gréckeho slova eczema a znamená niečo ako variť. Každý, koho trápi atopická dermatitída, chápe prečo. "

Zuzana Lobotková, 3. mája 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Ekzémy sa často prejavujú v podobe červených svrbivých vyrážok na rukách a nohách a niekedy môžu spôsobiť až otvorené vredy alebo pripomínať šupinatú kožu. Aj keď je možné, že sa u vás rozvinie atopická dermatitída až v dospelosti, väčšina ľudí ju mám od detstva, občas sa prejavuje už u dvojmesačných detí. U teenagerov môže ekzém na chvíľu zmiznúť, no vráti sa v neskoršej fáze ich života.

Tento stav je často dedičný a zvyčajne sa pohybuje v rovnakých kruhoch, ako alergická rinitída alebo astma. Rodiny, v ktorých má niektoré dieťa ekzém, majú často aj ďalšie dieťa s astmou alebo aj tretie dieťa so sezónnou rinitídou alebo sennou nádchou. Aby ste čo najviac zmenšili zlé prejavy ekzémov, vyhýbajte sa týmto veciam.

1. Luxusný kúpeľ


Ponoriť sa do vane plnej vody znie fantasticky. Ak však máte atopickú dermatitídu, tráviť vo vani veľa času môže spôsobiť, že bude vaša koža začervenaná a svrbivá. Voda by nemala byť príliš horúca, ani príliš studená, mala by byť tak akurát. Ideálne však je limitovať čas strávený vo vani na 15 minút denne. Voda totiž vysušuje a to je pre ekzém živná pôda.

2. Vlnený sveter


Akákoľvek drsná textúra, ako je vlna alebo určité syntetické vlákna, môžu dráždiť vašu pokožku. Treba robiť lepšie rozhodnutia, čo sa týka oblečenia - mäkké bavlnené oblečenie voľnejšieho strihu sa nebude až tak trieť o vašu kožu. Pred prvým oblečením by ste rozhodne mali oprať každý nový kus oblečenia. Niektoré farbivá môžu podráždiť kožu a prvým praním sa ich zbavíte.

3. Parfumované pracie prostriedky


Aj voňavé pracie prostriedky môžu zle pôsobiť na pokožku. Vyberajte si produkty, ktoré sú bez parfumácie a farieb. Tekuté zvyčajne zanechávajú menej dráždivých zložiek ako prachové verzie. Existujú aj prostriedky špeciálne určené ľuďom s citlivou kožou, len po nich treba popátrať.

4. Voňavá kozmetika


Rovnaký prípad ako parfumované pracie prostriedky sú aj mydlá, peny do kúpeľa a telové mlieka. Voňavé zložky spôsobujú vysychanie a svrbenie pokožky. Vyberajte si radšej kozmetiku bez vôní.

5. Škriabanie sa


Atopická dermatitída je svrbenie smerujúce k vyrážkam. Inými slovami, mnoho ľudí si myslí, že sa najskôr objaví svrbenie, ktoré sa škriabaním a šúchaním kože zmení na vyrážky. A hoci pri prvom prejave svrbenia je dobrý nápad siahnuť po hydratačnom kréme, mali by ste dbať na čistotu a hladký tvar vašich nechtov. Takto zabránite podráždeniu a zaneseniu nečistôt do pokožky.

6. Priteplo alebo prichladno


Počas horúcich mesiacov vysoké teploty (alebo dojem tepla) môžu podráždiť pokožku. Aj potenie je iritujúce. Rovnako aj chladné suché počasie v zimných mesiacoch môže predstavovať spúštať svrbenia.

7. Zabúdate hydratovať


Aby ste zabránili vznikom svrbivých prejavov, musíte spraviť viac, než sa len vyhýbať niektorým produktom. Pokožku by ste mali hydratovať aspoň dvakrát denne, aby ste zabránili jej vysychaniu a praskaniu. Siahnite po jemných krémov bez parfumov alebo po vazelíne. Ak sa vám do rúk dostanú nové produkty, vyskúšajte ich najskôr na malom kúsku kože, aby ste zredukovali škody, ak by vám daná kozmetika nesadla.

8. Jete spúštače


Aj keď väčšina záchvatov ekzému nie je spôsobená stravovacími návykmi, môžu sa objaviť prípady, keď atopickú dermatitídu podporí špecifické jedlo alebo nápoje. Aby ste tieto spúšťače odhalili, je potrebné si viesť podrobný stravovací denník. Tak vinníka identifikujete a vylúčite z jedálnička, prípadne s lekárom nájdete výživovú náhradu, aby ste svoje telo neokrádali o dôležité živiny.

9. Zavládol stres


Stres môže byť spúšťačom záchvatov ekzému, no berie sa do úvahy ako posledný rizikový faktor. Veľa pacientov hlási výraznejšie svrbenie v noci, a to bez ohľadu na to, či majú atopickú dermatitídu alebo inú svrbenie spôsobujúcu kožnú chorobu. A je to logické - cez deň vás zamestnáva veľa iných vecí a nemáte čas si všímať svrbenie.
Zdroj: Health

ODPORÚČAME AJ:
Bielenie zubov nesie riziká. Pri výbere postupu buďte obozretný
Zmenám znamienok treba venovať pozornosť, pripomínajú odborníci
Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko
Pri liečbe sklerózy multiplex je dôležitý aj životný štýl



Komentáre