Zdravie

Päť rád, ako si zabezpečiť dostatok vlákniny

"Kto by si pomyslel, že vám fazuľa pomôže schudnúť? Ale je to tak – nie šaláty, ale vláknina zo strukovín je cesta."

Zuzana Lobotková, 4. novembra 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta
Väčšina ľudí staví na šaláty a chudé bielkoviny, no fazuľa, šošovica a hrášok sú ignorovanými pomocníkmi pri chudnutí. Strukoviny zlepšujú spaľovanie tukov a kalórií, zmierňujú hlad a odbúravajú brušný tuk. Odporúčanie znie, že by každý deň mali tvoriť jedno z jedál.

Výskumníci z University of Minnesota zistili, že vláknina vo fazuli vo vás môže udržať pocit sýtosti. Sledovali mužov a ženy, ktorí mali na obed buď hovädziu alebo fazuľovú sekanú. Obsah kalórií a tukov bol približne rovnaký, no líšili sa obsahom bielkovín a vlákniny. Mäsová obsahovala 26 gramov bielkovín a 3 gramy vlákniny a strukovinová verzia 17 gramov bielkovín a 12 gramov vlákniny.

Každý gram vlákniny navyše môže viesť k čiastočnému schudnutiu. Zabraňuje totiž vstrebávaniu tukov do krvi. Strukoviny sú bezlepkové, cenovo dostupné a neuveriteľne všestranné – vhodné na slané aj sladké použitie v kuchyni. Okrem toho sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Zrátané a podčiarknuté: jesť viac fazule je jednoduchý a udržateľný spôsob, ako sa zbaviť kíl a udržať si líniu. Vyskúšajte týchto päť jednoduchých spôsobov, ako zapracovať strukoviny do vášho jedálnička.

Fazuľa miesto mäsa


Okrem toho, že sú strukoviny oveľa lacnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu, použitie fazule namiesto mäsa vám aj ušetrí čas. Použite čiernu, fľakatú alebo bielu fazuľu miesto mäsa od fašírok, chilli a mnohých iných pokrmov. Môžete ich použiť vcelku alebo rozmixované do hamburgerov, lasagní alebo nimi naplniť papriku. Ďalšou možnosťou je znížiť príjem mäsa na polovicu a doplniť zvyšok fazuľou.

Fazuľa miesto škrobov


Vzhľadom na to, že fazuľa poskytuje ako bielkoviny tak vlákninu bohatú na karbohydráty, slúži vám hneď dvakrát. Okrem mäsa nahradí aj tradičné škrob obsahujúce potraviny, ako je ryža, kukurica alebo zemiaky. Strukoviny skvelo fungujú ako príloha alebo priama súčasť receptov. Napríklad do polievok sa pridávajú miesto cestoviny či rezancov, do šalátu miesto quinoy.

Náhrada mliečnych výrobkov


Pyré z fazúľ alebo fazuľová múka tvoria ideálny základ alebo zahusťovadlo pre smotanové omáčky a polievky. Použiť ich môžete aj miesto plnotučného mlieka alebo smotany, pretože spolu s vodou vás ušetria množstva kalórií. V mnohých pokrmoch roztlačená fazuľa môže tiež nahradiť syry.

Jedzte fazuľu ako olovrant


Napadlo vám už upiecť si fazuľu? Predstavuje to výdatnú a chutnú desiatu. Vyskúšajte rôzne kombinácie, ako sú čierne fazule posypané pikantných korením, alebo biele fazule s rozmarínom alebo kari. Fazuľové polievky alebo chladená fazuľa ako príloha, marinovaná v balsamico zálievke s nakrájanou zeleninou. To všetko sú možnosti, ako si dodať energiu a chutné živiny.

Aj do sladkého


Pravdepodobne ste počuli o zákuskoch z čiernej fazule alebo dokonca o zmrzline. Všetko je to vynikajúce a už nie je problém nájsť recepty na sladké zdravé maškrty, ktoré si dokážete pripraviť aj doma. A pri ich ochutnaní vám ani nenapadne, že je v nich fazuľa. A ako sme už spomínali, je bezlepková, tak môže nahradiť aj múku v tradičných receptoch.

Zdroj: time.com

ODPORÚČAME AJ:
Kuchári a pekári musia od decembra soliť menej. Prikazuje to vyhláška
Bolí vás niečo? Vypnite to
Nedarí sa vám otehotnieť? Skúste jogu
Myómy ohrozujú mnohé ženy, pacientky sa môžu liečiť po novom
Budíte sa v noci? Povieme vám, prečo sa to deje

Komentáre