Zdravie

Päť negatívnych pracovných lapačov, na ktoré si treba dať pozor

"Neviete sa zastaviť vo víre pracovných povinností? Dajte si pozor na nasledujúcu päticu problémov, ktoré vás ohrozujú alebo sa ich snažte zbaviť, ak vás už lapili. "

Webmagazin.sk, 7. júna 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann
Každodenná rutina, stres, viac práce ako času stráveného s priateľmi, či rodinou, telefón neustále v rukách či na uchu, sedavé zamestnanie za počítačom, nepravidelné stravovanie a žiadne športové aktivity, to sú problémy tretieho tisícročia a problém dnes pracujúcich ľudí. Nezastavíte sa ani vy vo víre pracovných povinností? Dajte si pozor na nasledujúcu päticu problémov, ktoré vás ohrozujú alebo sa ich snažte zbaviť, ak vás už lapili.

Žijete so stresom?


Stres nie je iba sprievodným javom modernej civilizácie, ale je geneticky zakódovaným poplachom a adaptačným mechanizmom, ktorý je nám daný odpradávna. V dnešnej dobe už človek nebojuje o holý život, nie je závislý na loveckom umení mužov a schopnosti žien pestovať plodiny v drsných prírodných podmienkach.

Forma stresu sa zmenila a my sa musíme rýchlo adaptovať na nové životné podmienky. Dnes riešime pracovné, materiálne a vzťahové problémy, ktoré nám spôsobujú stres. Bežnými príznakmi stresu je prudké búšenie srdca, trasenie končatín, potenie, podlamovanie nôh, závraty, rýchle dýchanie a silné bolesti hlavy. K stresu už akosi neodmysliteľne patrí aj pracovná vyťaženosť, ktorá môže viesť až k závislosti.

Závislosť na práci


Workoholizmus sa v dnešnej modernej dobe stáva nebezpečnou závislosťou. Prepadajú mu mladí, úspešní ľudia, ktorí zabúdajú na svet okolo nich a vnímajú len prácu. Postupne strácajú okruh svojich priateľov, vzďaľuje sa im rodina, rozpadáva sa im vzťah, až nakoniec ostávajú sami len so svojou prácou. Workoholici majú tendenciu zamieňať si závislosť od práce s pracovitosťou, preto to vnímajú pozitívne.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Workoholizmus má tri štádiá. Prvé štádium sa vyznačuje neustálym myslením na prácu, nadčasmi a odmietaním dovolenky, druhé, vážnejšie štádium, sa prejavuje úplným pohltením prácou bez akéhokoľvek spoločenského života a odpočinku. Časté vyhováranie sa, že nemáte čas na stretnutie s priateľmi a rodinou, je na bežnom poriadku. Postupne sa dostavujú aj zdravotné problémy ako nespavosť, podráždenosť a výpadky pamäte. Neskoré štádium sa prejavuje silnými bolesťami hlavy, krku, chrbtice, tráviacimi problémami, vysokým krvným tlakom a neschopnosťou sústrediť sa. Dôsledkom týchto ťažkostí môže nastať infarkt a mozgová príhoda. Prehnané pracovné tempo navyše vedie k depresii až k syndrómu vyhorenia.

Keď zhasne iskra


Pojem syndróm vyhorenia prvýkrát opísal Herbert Freudenberger v roku 1975. Najdôležitejším znakom je chronický pracovný stres, nerovnováha medzi kariérnymi očakávaniami a profesijnou realitou, apatia voči práci a nechuťou vrátiť sa do nej. Pokiaľ ste v práci horeli veľkým zápalom, boli ste nadšení, oduševnení, plní energie a elánu a dokázali ste sa kvôli práci vzdať aj súkromných potešení, ľahko sa vám môže stať, že po istom čase prídu pocity sklamania, nedocenenia a zbytočnosti v práci. Syndróm vyhorenia sa často zamieňa s pracovným vyčerpaním, preťaženosťou alebo chronickým únavovým syndrómom.

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť vyhoreniu, je dodržiavanie zásad psychohygieny. Nezabúdajte na 8,5 hodinový pracovný čas a doprajte si kvalitný odpočinok. Doprajte si aktívny oddych pri športe, nájdite si svoje koníčky a neprestávajte žiť spoločenským životom.

Neseďte, hýbte sa


Sedavý spôsob života, nezdravý životný štýl, kalorická strava a nedostatok pohybu. Obezita je najčastejším a najrozšírenejším metabolickým ochorením na svete, postihuje bez rozdielu veku, pohlavia a kategórie všetkých ľudí. U obéznych ľudí je všeobecne zvýšené riziko ochorení pohybového ústrojenstva, porúch tráviaceho traktu, neplodnosti, ochorení dýchacieho ústrojenstva a cukrovky.
Ilustračné foto. Foto: TASR

Obezita je typickým ochorením, pri ktorom je prevencia veľakrát účinnejšia ako liečba. Stavte na zdravú vyváženú stravu, po ktorej sa budete cítiť a určite aj vyzerať lepšie. Vyhýbajte sa rýchlemu občerstveniu, tukom a veľkému množstvu sacharidov. Denne vypite 1,5 až 2,5 litra tekutín, ale zabudnite na sladené vody, džúsy a alkohol. Redukcia váhy sa nezaobíde ani bez pohybových aktivít. Aj 30 minút rýchlej chôdze denne môže významne prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu.

Mravce v rukách


Tí ľudia, ktorí pri svojom povolaní každodenne používajú počítač a myšku, veľmi dobre poznajú bolesti a tŕpnutie rúk, ktoré im často znemožňujú pohodlné fungovanie. Najčastejšie sa táto choroba prejavuje bolesťou v lakti, predlaktí či zápästí, drevenením, tŕpnutím či mravčením prstov pri práci s počítačom, či bolesťou rúk pri námahe. V niektorých prípadoch je príznakom obmedzená pohyblivosť prstov, ktoré sa postupne rozširuje až do ramien a šije.

Táto choroba sa vyvíja postupne a dlhší čas. Prichádza nenápadne. Začína únavou, miernymi bolesťami a stratou dokonalej koordinácie. Neskôr môže prísť silná bolesť, ktorá vám znemožní prácu s počítačom, ale aj každodenné aktivity. Karpálnemu tunelu sa dá zabrániť správnym uchopením počítačovej myši a pravidelným cvičením zápästia, vďaka ktorému nebudete mať v neskoršom veku vážne a bolestivé zdravotné problémy.

Pokiaľ dospejete do štádia, kedy budete musieť podstúpiť operáciu, nasaďte si hneď po operácii enzýmy v lieku Wobenzym. Vďaka enzýmom sa celková doba liečby aj pracovná neschopnosť skráti o viac ako polovicu a vy sa budete môcť opäť vrátiť k činnostiam všedného dňa.

ODPORÚČAME AJ:
Počiatočné príznaky chronickej obštrukčnej choroby pľúc sú nenápadné
Schudnite so silou vôle... A s pár trikmi
Núti vás osamelosť viac jesť? Potrebujete spoločnosť
Liečivé rastliny rastúce na jar prispievajú k detoxikácii organizmu

Komentáre