Zdravie

Parkinson začína v črevách. Možno mu predchádzať?

"Choroba, ktorá postihuje milióny ľudí na celom svete má slabinu. A to už vo svojom počiatku."

Zuzana Lobotková, 5. mája 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Neurologické progresívne ochorenie - Parkinsonova choroba – sa môže na začiatku prejavovať ako chvenie jednej ruky. Spôsobuje aj stuhnutosť a pomalé pohyby. Objavujú sa aj problémy s držaním tela a rovnováhou, strata automatických pohybov, zmeny v reči a v písaní.

Postihuje okolo 10 miliónov ľudí na celom svete. Vo väčšine prípadov je príčina neznáma, no vedci upodozrievajú mix genetických, epigenetických a environmentálnych faktorov. Parkinsonova choroba sa nedá vyliečiť, no je možné pomocou liekov kontrolovať symptómy a v niektorých prípadoch je možný aj chirurgický zákrok. Možno ste však netušili, že Parkinson súvisí s vašimi črevami.

Zbohom nervy, zbohom Parkinson?


V novej štúdii sa objavili ďalšie dôkazy, že Parkinson začína v črevách. Toto neurodegeneratívne ochorenie zrejme spúšťa bielkovina v žalúdku, a to sa následne šíri do mozgu skrz pneumogastrický nerv. Ten sa rozpína z brucha do mozgového kmeňa a kontroluje nevedomé telesné procesy, ako je srdcový tep a trávenie jedla.

Čo je ale zaujímavé, je práve nový pohľad na vec - výskumníci sa pozreli na stav ľudí, ktorým tento nerv chirurgicky odstránili. Chirurgická resekcia, zvaná vagatómia, zahŕňa odstránenie kmeňa alebo vetiev pneumogastrického nervu a prevádza sa hlavne na pacientoch so žalúdočnými vredmi. Pri kmeňovej vagatómii je kmeň nervu úplne odstráneným, kým v prípade selektívnej vagatómie sú odstránené len niektoré vetvy nervu.

ODPORÚČAME TIEŽ: Pacientka: Je to môj Parkinson, nikomu ho nedám

A v tejto štúdii sa ukázalo, že odstránenie kmeňa spomínaného nervu prináša o 40 percent nižšie riziko rozvoja Parkinsonovej choroby, než mali ľudia, ktorí resekciu nervu nepodstúpili. Vedci si porovnali výsledky z národných registrov vo Švédsku, pričom sa zamerali na viac než 9400 ľudí, ktorí za 40 rokov podstúpili vagatómiu, a na viac než 377 000 ľudí z bežnej populácie.

Počas tohto obdobia sa u 101 ľudí s vagatómiou v zdravotných záznamoch rozvinula Parkinsonova choroba. To je 1,07 percenta v porovnaní s 1,28 percentami v kontrolnej skupine, čo bolo teda 4829 ľudí. Keď vedci analyzovali výsledky dvoch rozdielnych typov zákroku, zistili, že ľudia s kmeňovou vagatómiou mali nižšie riziko rozvoja Parkinsona, než ľudia bez zákroka - a to 19 ľudí (0,78 percenta) v porovnaní s 3900 ľuďmi (1,15 percenta). Pre porovnanie malo Parkinsona 1,08 ľudí po selektívnej vagatómii.

Čo máte v žalúdku?


Tieto výsledky poskytujú predbežné dôkazy o tom, že Parkinsonova choroba môže začínať v črevách. “Ďalšim dôkazom pre túto hypotézu je, že ľudia s Parkinsonovou chorobou majú často gastrointestinálne problémy, ako je zápcha, ktoré sa objavia desiatky rokov predtým, že sa prejaví Parkinson,” uviedol autor štúdie Bojing Liu z Karolinska Instituet v Štokholme.

Štúdia z roku 2016 odhalila u myší zrejmé prepojenie medzi črevnými mikróbmi a rozvojom pohybov podobných ako pri Parkinsonovej chorobe. Vedcom sa podarilo zmierniť príznaky pomocou liečby antibiotikami, čo naznačuje, že probiotiká alebo prebiotiká by to mohli dokázať tiež. Okrem toho vedci zistili, že ľudia, u ktorých sa neskôr rozvinul Parkinson, mali v žalúdku špecifické bielkoviny. Teória znie, že tieto proteíny v žalúdku sa dokážu zložiť nesprávnym spôsobom a šíria túto chybu od bunky k bunke.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Deväť vecí, ktorým sa treba vyhnúť pri ekzéme
Lekárka: S vygooglenou diagnózou sa bojuje len ťažko
Budíte sa na bolesť v krížoch? Môže ísť o zápal chrbtice
Päť dôvodov, prečo by ste mali piť ananásovú šťavu

Komentáre