Zdravie

Alergia na lepok: Dá sa pred ňou chrániť?

"Potravinové alergie alebo intolerancie dokážu poriadne strpčiť život. Keby sa ich tak dalo zbaviť."

Zuzana Lobotková, 25. marca 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Aj nevinné maškrtenie môže ľuďom s potravinovou alergiou alebo intoleranciou spôsobiť nepríjemné či bolestivé príznaky. Opuchnutie, zvracanie, hnačka. Účinky môžu byť vysiľujúce a dokonca vás prinútiť nechať sa hospitalizovať.

Alergie na lepok a na laktózu sú dve z najčastejších potravinových alergií. Prinášajú so sebou potrebu podrobne kontrolovať etikety potravín, obmedzené možnosti v reštauráciách a mnoho iných komplikácií. Ale teraz vedci ukázali, že určité baktérie môžu byť schopné ponúknuť týmto ľuďom úľavu.

Bolo zistené, že proteín z probiotického kmeňa dokáže zabrániť alergickým reakciám, vrátane hnačky. Niektoré probiotiká, ako vedci odhalili, sú účinné pri znižovaní symptómov alergií na potraviny, nie však všetky. Tak sa rozhodli určiť, ktoré probiotické baktérie by mohli poskytnúť úľavu pre tých, ktorí trpia potravinovou alergiou.

Testované boli dva kmene - Bifidobacterium longum KACC 91563 a Enterococcus faecalis KACC 91532 – a to konkrétne na myšiach. Vedci myši vystavili potravinovým alergénom, aby videli, aký vplyv to malo na odozvu imunitného systému.

Myši s E. faecalis 91532 KACC nepreukázali žiadnu zmenu v ich alergických reakciách. Naopak, myši s B. longum KACC 91563 zažili významné potlačenie a oneskorenie výskytu hnačky. Probiotiká uvoľňujú extracelulárne vačky, čo sú malé sférické pakety, ktoré obsahujú bielkoviny a DNA, do tenkého a hrubého čreva. Vplývajú teda na imunitný systém.

S B. longum KACC 91563 tieto vačky obsahovali päť extracelulárnych rozpustených proteínov. Tie v črevách interagujú s mastocytmi, ktoré sú zodpovedné za alergické reakcie. Proteín spôsobuje, že sa bunky samy zabijú, čo neutralizuje ich schopnosť vyvolať alergiu.

Myši boli vystavené alergénu zvanému albumín (nachádza sa napríklad vo vaječných bielkoch). Následne vedci hľadali známky črevných problémov ako ukazovateľ alergickej reakcie. Zistili, že určitá dávka probiotika bola významným faktorom. Potravinové alergie sú čoraz častejšie, no práve liečba probiotikami by mohla výrazne pomôcť zmierniť imunitnú odpoveď. Vedci dokonca naznačujú, že takéto baktérie by mohli byť súčasťou krémov na liečbu ekzému.

Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prejavy Alzheimerovej choroby sa často pripisujú starnutiu
Môže byť arašidové maslo kľúčom k boju proti obezite?
Deťom po strate blízkeho človeka pomôže terapeutická rozprávková kniha
Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo
Pocit šťastia vás môže zabiť

Komentáre