Zdravie

Sexuálny prenos vírusu zika je bežnejší, než sa predpokladalo

"Vírus zika sa rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a WHO vyhlásila vo februári stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014."

TASR, 17. marca 2016 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Prenos vírusu zika prostredníctvom sexuálneho kontaktu je omnoho bežnejší, než sa pôvodne myslelo. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej to naznačujú informácie z viacerých krajín.

Po skončení zasadnutia krízového výboru WHO ďalej uviedla, že pribúda dôkazov nasvedčujúcich tomu, že práve vírus zika - prenášaný komármi - je zrejme zodpovedný za rastúci výskyt vrodených chýb u novorodencov.

"Správy a vyšetrovanie vo viacerých krajinách výrazne naznačujú, že sexuálny prenos vírusu je bežnejší, než sa pôvodne myslelo," uviedla generálna riaditeľka WHO Margaret Čchan, ktorú citovala agentúra AP.

Vírus zika sa rýchlo šíri po celej Latinskej Amerike a WHO v súvislosti s ním vyhlásila vo februári stav medzinárodnej pohotovosti, ktorý naposledy platil po vypuknutí epidémie eboly v západnej Afrike v roku 2014.

Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika


Na Slovensku sa objavil prvý prípad nakazenia vírusom Zika. Ide o ženu, ktorú koncom februára hospitalizovali v prešovskej nemocnici po tom, čo sa vrátila z Južnej Ameriky. Pozitívny nález potvrdilo virologické laboratórium v Hamburgu.

Pacientku prepustili v dobrom stave z nemocnice ešte v piatok (26.2.).

Nebezpečné komáre


Komár Aedes aegypti, ktorý Ziku prenáša, nie je v Európe rozšírený. "Preto ochorenia, ktoré sú v súvislosti s týmto vírusom v Európe, sú importované. To znamená, že všetci pacienti sa nakazili v krajinách, kde tento komár je," doplnil Čislák. Vírus sa môže prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdili sa aj prípady prenosu pohlavným stykom či transfúziou krvi.

Príznaky vírusu Zika sú obvykle mierne a trvajú dva až sedem dní. Medzi hlavné patrí zvýšená teplota, bolesti kĺbov a všeobecné, chrípke podobné príznaky. Ako chrípka sa vírus Zika prejavoval aj u pacientky z Prešova. Inkubačná doba je tri až 12 dní. Liečba spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín. Špecifická neexistuje. Nákaza môže prebiehať aj bez príznakov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí. Ide o krajiny Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov. Viacerí odborníci sa totiž domnievajú, že práve vírus Zika je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, teda defektom známym ako mikrocefália.

Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára. Slováci, ktorí navštívili postihnuté krajiny, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Dajte deťom arašidy, ušetríte ich alergií
Niekto sa dožije vysokého veku, iný umrie predčasne. Prečo to tak je?
Používa slovenský maloobchod inovácie?
Červený lak: Zase vám zanechal žlté nechty?

Komentáre