Zdravie

Nakŕmte svoj mozog tými správnymi potravinami

"Spojenie medzi stravou a zdravím srdca je dobre známe. Ale je tu rastúce skupina dôkazov, ktorá naznačuje, že strava môže mať priamy vplyv na najzložitejší orgán v ľudskom tele - mozog."

Zuzana Lobotková, 16. októbra 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta
Neurovýživa. Tak znie meno novej vedy, ktorá skúma stravu ovplyvňujúcu mozog. Centrum nervového systému, čo mozog je, riadi takmer všetky telesné funkcie. Možno vás poteší, že konzumácia určitých potravín môže zmeniť naše nálady a pomáha nám premýšľať rýchlejšie, znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie.

Najedzte sa na múdrosť


Živiny môžu predstavovať ochrannú hematoencefalickú bariéru. Zvyšujú prietok krvi do mozgu, urýchľujú dodávky energie, ktoré potrebuje telo pre špičkové výkony. Na výživové doplnky, ktoré by vám mali naštartovať mozog, môžete zabudnúť. Bežné potraviny totiž majú rovnaký alebo väčší účinok. A naopak, zlá strava mozgu škodí.

Samozrejme, strava nie je jediným faktorom, pretože aj genetika, cvičenia, stres a ďalšie faktory životného štýlu zohrávajú dôležitú rolu. Je tu však šesť potravín, ktoré aj podľa odporúčaní popredných odborníkov môžu vo vašom jedálničku spustiť pozitívne zmeny v mozgu.

Olivový olej na riešenie problémov


Olivový olej obsahuje asi desať až pätnásť percent nasýtených tukov a má podobné množstvo polynenasýtených tukov. A práve mastné kyseliny súvisia so zdravým srdcom a bystrým mozgom, ktorý by mal riešiť problémy.

Dôkazom je, že vedci sledovali takmer 450 mužov a žien, priemerný vek bol 67 rokov, ktorí jedli stravu s nízkym obsahom tukov alebo stredomorským štýlom stravy, vrátane orechov a litra extra panenského olivového oleja za týždeň, po dobu štyroch rokov. Na začiatku a na konci tohto obdobia im otestovali dlhodobú a krátkodobú pamäť a iné kognitívne schopnosti. Nízky obsah dobrých tukov v strave spôsobil pokles mozgových funkcií, zatiaľ čo stredomorská strava presný opak.
Foto: screenshot Tablet.TV

Olivový olej tiež obsahuje látky nazývané polyfenoly, ktoré môžu chrániť pred vnútornými procesmi, ktoré vedú k demencii. Odporúčaná denná dávka je tri polievkové lyžice extra panenského olivového oleja denne. Varenie s olivovým olejom pod teplotou 215° C dokonca neničí jeho zdravotné výhody.

Citrusové ovocie na dobré vnímanie


Pomaranče grapefruity a iné citrusové ovocie sú najbohatším zdrojom mozog chrániacich látok, ktoré sa zameriavajú na vnímanie a spoznávanie. To znamená, že chránia pred demenciou. Citrusy majú najvyššiu antioxidačnú aktivitu spomedzi ovocia. Citrusy tiež môžu odraziť poranenia mozgu, napríklad znížia šancu na cievnu mozgovú príhodu o 19 percent. Denná dávka by mohla byť jeden pomaranč, pol grapefruitu alebo dve mandarinky. Džúsy však obsahujú pomerne veľa cukru, tak radšej stavte na čerstvé plody.

Orechy na sústredenie a koncentráciu


Orechy sú bohaté na mononenasýtené tuky a niektoré druhy sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamín E. Ide o látky, ktoré majú blahodarné účinky na zdravie mozgu. Stredomorská strava obohatená práve o orechy je ešte účinnejšia.

Zlúčeniny v orechoch stimulujú produkciu mozog chrániacej bielkoviny. Napríklad 30 gramov orechov denne znižuje riziko mŕtvice takmer o polovicu. A 30-ročná štúdia viac ako 15 000 žien priniesla poznatok, že ak jete orechy päťkrát týždenne, máte menšie problémy so sústredením pozornosti. Skúste mix 15 gramov vlašských orechov a 7,5 gramov z mandlí a lieskových orieškov. Ak sa bojíte kalórií, štúdie ukázali, že ľudia, ktorí jedia orechy na dennej báze, majú nižšiu hmotnosť než tí, ktorí nie.
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ryby na vyššie IQ


Losos nie je jediná zdravá ryba. Všetky morské plody obsahujú omega-3 mastné kyseliny, jód a vitamín D. Všetko sú to zlúčeniny spojené so zdravím mozgu. Výskum podľa dailymail.co.uk ukázal, že ľudia, ktorí jedia ryby pravidelne, majú v skutočnosti väčší mozog. A nemusia to byť rovno ryby bohaté na tuky. Jesť aspoň jednu porciu rýb týždenne môže spomaliť nástup Alzheimerovej choroby o desať rokov. Môžete si však dopriať aj štyri porcie, pričom jedna z nich by mala byť ryba bohatá na zdravé tuky.

Čokoláda na presné myslenie


Čokoláda nepoteší už len mlsné jazyky. Katechíny sú látky v kakaovej sušine. Takže určite siahajte po čokoládach s vysokým obsahom kakaa. Môže oživiť upadajúci mozog. Nedávna štúdia zistila, že dve šálky horúcej čokolády denne zlepšili myslenie u ľudí s poruchou prekrvenia o viac ako osem percent. To môže dokonca pomôcť pri zotavovaní sa z mŕtvice.

Katechíny pomáhajú k zníženiu krvného tlaku a môžu chrániť nervové bunky pred poškodením. Čokoláda obsahuje kofeín, ktorý nás drží v strehu, a chemické látky, ktoré zlepšujú našu náladu. Najvyššia nutričná hodnota je v nerafinovanej čokoláde, ale určite to s konzumáciou nepreháňajte. Keď už, dajte si kúsok aspoň 70-percentnej čokolády.

Bobuľoviny na pamäť a zrak


Černice, maliny, čierne ríbezle, čučoriedky, jahody, čerešne a hrozno obsahujú látky zvané antokyány, čo je typ flavonoidov, ktoré majú vplyv na cievy. Je známe, že konzumácia čučoriedok môže okamžite zlepšiť proces učenia tým, že zvyšuje prietok krvi do časti mozgu, ktorá sa zaoberá koncentráciou, pamäťou a pozornosťou k detailom. Pre dosiahnutie maximálneho účinku jedzte bobule štyri hodiny pred zložitou úlohou.

Denná dávka predstavuje dve hrste čučoriedok, malín či čiernych ríbezlí, jednu hrsť černíc alebo hrozna, sedem jahôd alebo čerešní. Teplo znižuje množstvo prospešných látok v ovocí a zelenine, takže väčšina odborníkov sa zhoduje, že by ste ich nemali variť. Pamätajte si, že ovocie má prirodzene vysoký obsah cukru, takže jesť viac, ako je odporúčaná dávka, by mohlo mať škodlivý vplyv.

Víno - chutné prekvapenie v neuro-výživnej strave


Vyrobené z na flavonoidy bohatého červeného hrozna, červené víno má odvrátiť stratu pamäti, ktorá súvisí. Opäť ide o súčasť stredomorskej stravy. Nedávna štúdia, ktorá sa zamerala na viac ako 2 000 ľudí stredného veku odhalila, že tí, ktorí pili jeden a pol pohára červeného vína denne, mali bystrešie myslenie. Môžete vyskúšať aj šampanské - dva až tri poháre týždenne obránia kognitívne schopnosti.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

A zase raz stredomorský jedálniček


Aj keď ovocie je najbohatším zdrojom flavonoidov, zelenina ich obsahuje tiež. Najlepšie zdroje sú cibuľa, brokolica, kel, zeler, pór, papriky a paradajky a navyše fialová zeleninu, ako je baklažán, ktorý sú bohatý na silné antokyany. Pridať si môžete aj avokádo plné zdravých tukov, aké nájdete aj v olivovom oleji.

Zdá sa vám, že veľa odporúčaných potravín patrí do stredomorského jedálnička? Ešte nekončíme. Odborníci odporúčajú aj mäso z pasúceho sa hovädzieho dobytka a oviec, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov a viac omega-3 mastných kyselín. Steak z červeného mäsa si vraj môžete dopriať raz za týždeň, aby vám vysoký obsah železa nedopomohol k vyššiemu riziku rakoviny hrubého čreva.

Káva nás nielen drží v strehu, ale je spojená aj so zníženým rizikom depresie, mŕtvice, Alzheimerovej choroby a Parkinsonovej choroby. Čaj, najmä zelený, obsahuje flavonoidy, ktoré zlepšujú pozornosť a krátkodobú pamäť a môžu tiež pomôcť odvrátiť demenciu. Celozrnné potraviny zas poskytujú mozgu stály prísun glukózy bez nadbytku sacharidov. Telu dodajú aj omega-3 mastné kyseliny a polyfenoly. Hotový zdravý mix pre váš mozog. Už to len vyskúšať.
Zdroj: dailymail.co.uk

ODPORÚČAME AJ:
Chrípková sezóna začína: Vieme, ako sa jej vyhnúť
Dajte stop vráskam vďaka paradajkovej pilulke
Dlhodobé sedenie môže spôsobiť nepríjemné problémy
Prečo bolo jednoduchšie byť štíhly v roku 1980?
Nielen odtlačok prsta či jazyka, aj vaša bakteriálna aura je jedinečná

Komentáre