Zdravie

Zabudnite na solárium. Na krásnu farbu pokožky existuje ľahší spôsob

"Kto by nechcel byť atraktívny? Taký človek asi ani neexistuje. Neustále nás zaplavujú odporúčania, čo pre krásu robiť. Zistili sme ako na to."

Zuzana Lobotková, 24. novembra 2014 12:00
Vďaka ovociu a zelenine môžete opeknieť. Foto: TASR/AP


Tipy na dosiahnutie krásy sú založené buď na odporúčaniach starých mám alebo na moderných objavoch. „Karotenoidové sfarbenie“ je však pre väčšinu ľudí ešte stále španielskou dedinou. A práve to je vec, ktorá je pre mladý a atraktívny vzhľad dôležitá.

Krásna pleť vďaka strave


Zdravá a žiarivá pokožka je sexy. A ako ju dosiahnete? Predsa vďaka piatim porciám ovocia a zeleniny denne. Podľa najnovších objavov má konzumácia dostatku ovocia a zeleniny výrazný vplyv na atraktivitu. Pripomína mierne opálenie od slnka, ktoré sa nazýva aj melanínové sfarbenie. "Sfarbenie pokožky môže vzniknúť v dôsledku dvoch odlišných procesov: vďaka opaľovaniu (melanizácia) alebo jedením ovocia a zeleniny,“ hovoria vedci, ktorí robili tri samostatné internetové štúdie porovnávajúce reakcie ľudí na vyššie uvedené sfarbenia pokožky a publikovali ich na newsmaxhealth.com.

V prvých dvoch štúdiách vedci pracovali so skupinou 60 účastníkov. Ukázali im 27 tvárí, u ktorých sa tóny pokožky preklenuli z karotenoidového sfarbenia do melanínového. Tieto tváre boli zobrazené s vysokým a nízkym pigmentovým sfarbením. Vedci sa u každej tváre a pri každej verzii pýtali, ktorá vyzerá atraktívnejšie. Drvivá väčšina účastníkov dala prednosť výraznejšej farbe.

V prvej štúdii až 86 percent účastníkov dalo prednosť vzhľadu s vysokou karotenoidnou pigmentáciou tváre a v druhej zase 78,5 percent vysokej melanínovej pigmentácii. Tretia štúdia postavila karotenoid proti melanínu a vyústila v 75,9-percentnú preferenciu výraznejšieho karotenoidového sfarbenia pleti. Nie make-up, nie soláriové opálenie, ale ovocie a zelenina prispejú k vašej kráse.

ODPORÚČAME AJ:
Fajčíte? Pripravte sa na chronickú bolesť chrbta
Genetika vašej postavy: Baktérie, ktoré znižujú hmotnosť, sa dedia
Záhada svrbenia odhalená
Alkoholizmus je duševná porucha: Dáte si ešte pohárik?
Strašiak cukrovka: Zdravými raňajkami jej môžete predísť

Komentáre